ZIMSKE NEVŠEČNOSTI

Sneg spet na uboge palme

Objavljeno 28. februar 2013 10.25 | Posodobljeno 02. marec 2013 10.27 | Piše: A. G.

Sneg v Kopru je znova načel palme, ki takega vremena pač niso vajene.

Nekdaj lepe, zdaj na žalost uničene. Foto: Adrian Grizold

KOPER – Pred nekaj dnevi je že drugič to zimo pošteno pobelilo tudi našo Obalo. Tokrat je sicer padlo manj snega, a se je prav do morja obdržal ves minuli konec tedna. Sneg je poskrbel za težave tudi v sosednjem Trstu, zima je znova zajela Istro, onstran zaliva je podobna slika vse do Benetk.

Že lani je dolgotrajna in močna burja povzročila veliko škode, Koper je izgubil precej palm iz obodne promenade, več kot polovico pa v Cankarjevi ulici, ki vodi v staro mestno jedro. Seveda se je vnovič razvnela žolčna razprava o umestnosti takšnega okrasnega drevja na naši Obali. Mestni proračun so stale okoli 145 tisočakov, številnih sploh niso zasadili in so hirale na neurejeni čistini ob mestu.

Tropske rastline neprimerne za naše podnebje

Zasajene palme vsako leto zdesetka zima, nasprotniki simbola južnih krajev in dežel so glasni, da so te tropske rastline neprimerne za Koper oziroma za naše podnebje, ki lahko v teh mesecih tudi do morja zanese snežinke. Že predlani so jih morali okoli 50 odstraniti pri stadionu, ker so imele močno načete korenine in posušeno sredico ter liste. Neuspešno so jih poskušali oživiti in pozdraviti z gnojili in spodbujevalci.

Obroč bodo menda sčasoma nadomestili s sredozemskimi rastlinami, istrskim hrastom in oleandri. Šele spomladi bo jasno, koliko žrtev sta letos zahtevala sneg in hladno vreme.

Deli s prijatelji