PRIZNAL

Slovencu, ki je novačil borce za IS, več kot tri leta zapora

Objavljeno 11. april 2017 20.30 | Posodobljeno 11. april 2017 20.30 | Piše: STA, Mo. S.

Žavbi je med zaslišanjem dejanje priznal in italijanskim oblastem predal stike in elektronska sporočila s skrajneži. S tem naj bi si znižal kazen.

LJUBLJANA, BENETKE – Slovenec Rok Žavbi je bil danes na sodišču v Benetkah obsojen na tri leta in štiri mesece zapora zaradi novačenja borcev za teroristično skupino Islamska država. Sojenje je bilo zaprto za javnost, sodba pa še ni pravnomočna. Kot poroča portal 24ur.com, naj bi to postala v naslednjih treh mesecih.

Žavbija so na sodišče pripeljali iz strogo varovanega zapora v Furlaniji in Julijski krajini. In tja so ga po razsodbi tudi odpeljali. Preden bo sodba pravnomočna, mora miniti 30-dnevni pritožbeni rok. V domači zapor pa bo lahko šel po prestani tretjini kazni. Žavbi je med zaslišanjem dejanje priznal in italijanskim oblastem predal stike in elektronska sporočila s skrajneži. S tem naj bi si znižal kazen.

Žavbi naj bi bil na zahtevo voditelja skrajne muslimanske ločine vahabitov v BiH (tam zaprtega imama Bilala Bosnića) v Italiji izuril dva borca, ki sta nato odšla v Sirijo, Ismarja Mesinovića in Minferja Karamalskega. Prvi je bil v Siriji ubit leta 2014, drugega do danes niso izsledili. V italijanskem priporu je bil Rok Žavbi že skoraj leto dni. Slovenska policija ga je prijela 6. maja v Ljubljani na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo, ki ga je izdal preiskovalni sodnik sodišča v Benetkah.

Deli s prijatelji