TRAGIČNO

Skuter je Metodu (28) odtrgal nogo

Objavljeno 15. avgust 2011 14.05 | Posodobljeno 16. avgust 2011 14.20 | Piše: Aleš Andlovič

Strastni gasilec iz Šmarja pri Jelšah je izkrvavel V Ptujskem jezeru

Priljubljena izletniška točka in raj za skuterje – Ptujsko jezero
PTUJ - Nedeljska adrenalinska vožnja z vodnimi skuterji po Ptujskem jezeru se je končala povsem v nasprotju s pričakovanim - tragično. Kaj se je na predpraznični večer dogajalo na gladini reke Drave, še ni povsem razčiščeno. Slabih petnajst minut po 19. uri so očividci slišali močan pok. »Kot bi trčila osebna avtomobila. Nato so obrežje zajeli klici na pomoč,« nam je dejal očividec tragične nesreče. Moškega, starega blizu 30 let, so potegnili na kopno in ga predali v oskrbo reševalcem. Ti naj bi na kraj nesreče prišli v rekordnih osmih minutah, poškodovanega so naložili v reševalni avtomobil in ga odpeljali na zdravljenje v ptujsko bolnišnico. A niti tam mu niso mogli pomagati, umrl je zaradi hudih poškodb.

Izvedeli smo, da naj bi v tragični nesreči umrl komaj 28-letni Metod Vrbek iz Šmarja pri Jelšah. Celotno nedeljsko popoldne naj bi se skupaj s prijatelji vozili po največjem slovenskem umetnem jezeru. Čeprav je plovba dovoljena le do 19. ure, naj bi dva skuterja tudi po koncu dovoljenega časa že vedno dirjala po jezeru gor in dol. »Opozarjali smo ju, naj že vendar odnehata. Onadva pa sta to ignorirala in zgodila se je neljuba nesreča. Vzrok pa je po mojem opažanju ta, da nista upoštevala osnovnega pravila srečevanja motornih plovil; namesto da bi ob približevanju drug drugemu zavila vsak v svojo desno stran, sta peljala kar naravnost. Zelo obžalujem, da je objestnost povzročila toliko žalosti in izgubo človeškega življenja,« je po nedeljski nesreči dejal predsednik Brodarskega društva Ranca Ptuj Emil Mesarič.

Skuterja zasegli

Po dozdajšnjih podatkih naj bi bila v nedeljo zvečer na jezeru še dva vodna skuterja; za krmilom enega naj bi sedel Metod, drugega je vozil 38-letnik iz okolice Žalca. Kdo je zakrivil nesrečo, policisti še ugotavljajo, a iz prvih pričevanj očividcev je razbrati, da naj bi se prav Metod z desnim delom skuterja kakšnih 150 metrov od pomola na obrežju zaletel v drugega. Trčenje je bilo tako silovito, da je Metodu odtrgalo desno nogo. Izgubil je veliko krvi, hudo poškodovani so bili tudi njegovi notranji organi. Na poškodbenem oddelku ptujske bolnišnice so se kar nekaj časa borili za njegovo življenje, a se je dve uri po nesreči njegovo srce dokončno ustavilo. Iz neuradnih virov smo izvedeli, da naj bi imel Metod Vrbek poleg odtrgane desne noge hudo poškodovane tudi notranje organe, jetra, ledvice in pljuča.

Policisti so oba skuterja, ki sta bila vpletena v nesrečo, zasegli in ju odpeljali na podrobnejše strokovne preglede. Šele po koncu teh bodo ocenili, ali sta bili plovili tehnično brez pomanjkljivosti. Takrat bodo lahko zagotovo potrdili tudi, ali je nesrečo zares zakrivila človeška napaka. Neuradno naj bi bil drugi voznik vodnega skuterja, ki je bil vpleten v nesrečo, le lažje poškodovan. Sicer naj bi ga zdravniško oskrbeli, saj je doživel velik šok.

Gasilec z dušo in telesom

Iz dobro obveščenih virov smo izvedeli, da je bil Metod Vrbek predan gasilec. S ponosom je nosil gasilsko uniformo domačega prostovoljnega gasilskega društva Šmarje pri Jelšah. »Šokirani smo. Metod je bil operativni član našega društva. Kot voznik gasilskega tovornjaka je vedno hodil na intervencije ob požarih. Zmeraj je bil med prvimi na krajih, kjer so ljudje potrebovali pomoč. Tudi sicer je bil super in zelo prijeten človek. Ob nedeljah je domala vedno obiskoval Ptujsko jezero,« nam je dejal poveljnik šmarskih gasilcev Martin Koprivc. Za danes so gasilci v domačem kraju sklicali žalno sejo gasilskega društva, kjer se bodo poklonili pokojnemu Metodu. Izvedeli smo, da naj bi svojci, prijatelji in znanci Metoda na zadnjo pot pospremili v četrtek na pokopališču v Šmarju pri Jelšah.

Policisti bodo lahko več podrobnosti o tragični nesreči povedali v prihodnjih dneh, saj še ugotavljajo, ali sta imela voznika plovil dovoljenji za upravljanje motornega čolna. Neuradno in po prvih informacijah Metod naj ne bi imel takšnega dovoljenja, težave pa so nastale tudi pri ugotavljanju, ali je bil njegov vodni skuter registriran in vpisan v slovenski register plovil. Prizadete pa bodo najbolj zanimali odgovori, kaj je pravzaprav zakrivilo nesrečo na Ptujskem morju, kot jezero večkrat poimenujejo domačini.

Noge niso našli

Prizori takoj po nesreči na Ptujskem jezeru so bili srhljivi in šokantni. Metodu je ob trčenju v drug skuter povsem odtrgalo desno nogo na polovici stegnenice nad kolenom. Izvedeli smo, da so ptujski potapljači še skoraj štiri ure po nesreči iskali ud nesrečnega Metoda, a ga niso našli. Ko je iz bolnišnice prišla novica, da je mladenič umrl zaradi poškodb, so iskalno akcijo prekinili. »Prizori so bili zares srhljivi. Poškodovanemu so na pomoč takoj zapluli trije ali štirje čolni, a ne to in ne pomoč v bolnišnici nista zadostovala,« je sklenil Emil Mesarič.

Deli s prijatelji