NI ŠEL PREKO VRSTE

Skladiščnik dobil le domača jajca

Objavljeno 11. december 2017 10.00 | Posodobljeno 11. december 2017 10.00 | Piše: Aleksander Brudar

Robert Sušanj zanika preskakovanje čakalne vrste.

Robert Sušanj je med pričanjem prvega moža policije Marjana Fanka vseskozi gledal v mizo. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – »To je bil padec iz 100. nadstropja na beton.« Takšni so bili prvi občutki nekdanjega direktorja uprave za policijske specialnosti Roberta Sušanja, ko je bil oktobra lani povabljen na zagovor k namestnici generalnega direktorja policije Tatjani Bobnar zaradi njegove domnevne vpletenosti v eno izmed večjih zdravstvenih afer pri nas, ki naj bi jo zakuhal skladiščnik v UKC Ljubljana Uroš Smiljić.
»Robert, cela zadeva se mora razčistiti. Vem, da ti je težko. Povej, kje imaš pištolo, da si ne boš kaj naredil, in najbolje je, da greš zdaj domov,« se je spominjal takratnih besed odgovornih. »Ves zmeden v tistem trenutku grem v dvigalo in kartica mi v kleti ni več odprla vrat. V tiste pol ure so mi jo že blokirali. Jaz sem se tam sesedal z vsemi svojimi zvezdicami in jokal,« se je spominjal. Šele pozneje je izvedel, da so mu očitali, da je v zameno za pomoč pri preskakovanju vrste za ženino operacijo zdravniku Borutu Kobalu, ki jo je operiral, kot protiuslugo uredil šolo varne vožnje, obljubil pomoč pri premestitvi policistke ter zamižal na eno oko ob Smiljićevem poletu s helikopterjem.

Sušanj vse očitke zavrača. Povedal je, da Smiljića pozna od leta 2009, ko je bil na letalsko policijsko enoto pripeljan kot predstavnik ministrstva za zdravje, »da je kot neka politična figura tam« in da bi pomagal pri pridobitvi sodobnega helikopterja. Pozneje ga je velikokrat videl tudi v drugih enotah. »Ta krog njegovih znancev se je razširil,« je pojasnil in dodal, da je bil to povod, da je leta 2012 službi za notranjo zaščito povedal, da ima stik z njim.

Tukaj ni šlo za preskok čakalne vrste.

Kot kažejo posnetki telefonskih pogovorov, sta se Smiljić in Sušanj veliko pogovarjala en mesec pred nujno operacijo Sušanjeve žene. Po prepričanju pravobranilstva naj bi ti pogovori jasno kazali, da naj bi se Sušanj za pregled in operacijo mimo vrste pri Kobalu dogovarjal prek Smiljića. Sušanj, nasprotno, trdi, da mu je takrat Smiljić, ko še nista imela datuma za operacijo (napovedan poseg na Jesenicah sta odpovedala), le sporočil, da bo poskušal izvedeti datum. Pri tem je imel Sušanj edino zagotovilo omenjenega zdravnika, da bo v enem mesecu.
»Ni šlo za noben preskok čakalne vrste,« je zagotovil in glede posnetih pogovorov s Smiljićem pravobranilki sporočil: »Vse to, kar berete, je neko blefiranje, prikazovanje neke moči oziroma nekih poznanstev, ki jih ima, kako bo on neke podatke pridobil. To je en velik blef, na katerega nič nisem dal.«

Z besedami, ali je to trgovina, pa je komentiral navedbe pravobranilke, da je Smiljića v bolnišnici čakalo darilo njegove žene. »Žena je poslala med in jajca. Če je to trgovina... če ne drugega, so bila naša domača jajca,« je še odvrnil.
Glede očitka o premestitvi policistke je povedal, da takrat sploh ni bil govor o tem, ampak ali bi lahko opravila prakso na območju Murske Sobote. Glede poleta s helikopterjem pa, da ga je Smiljić poklical en dan po poletu in mu povedal, da se je peljal z njim. »Si pa že kaj dobrega naredil, da so ti šli na roke,« mu je Sušanj odgovoril in dodal, da glede tega ni imel česa prijaviti. »To, da se je peljal, se da legalno izvršiti. Ni v nasprotju z zakonom,« je povedal. Glede tečaja varne vožnje pa, da ni šlo za organiziran, ampak prostovoljen in neprofesionalen tečaj. »Če bi Kobal želel, ima pred hišnim pragom brezplačen policijski trening.« 


 


Preiskava še poteka

Robert Sušanj s tožbo proti državi izpodbija zakonitost izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Pod drobnogled ga je zaradi nedovoljenega dajanja daril po 2. odstavku 242. člena vzelo tudi specializirano tožilstvo, a tam odgovarjajo le, da preiskava še poteka. 

Deli s prijatelji