KRVAVO

Silvo na božični večer z nožem pokončal ženo Anico

Objavljeno 27. december 2017 09.30 | Posodobljeno 27. december 2017 09.30 | Piše: Gordana Stojiljković

Silvo Palčič počakal Anico, da se je vrnila od maše, in jo pokončal z nožem. Policija le nekaj ur prej preverila, ali ne krši prepovedi približevanja.

Silvo Palčič že nekaj mesecev ne biva na domačem naslovu, saj je imel zaradi nasilja prepoved približevanja ženi. FOTO: Dejan Javornik

NOVO MESTO – Da človeku prav nič ni sveto, niti božični večer, ki temelji na družinskih vrednotah, kaže tragedija, ki se je zgodila v vasici Rumanja vas v bližini Straže na Dolenjskem. Na predvečer božiča je namreč nasilne smrti umrla 62-letna Anica Palčič, sodil pa ji je njen mož Silvo. Na novomeški policiji so z informacijami skopi. Kot je zapisal Robert Perc s PU Novo mesto, "je nekaj po 19. uri v Rumanji vasi (območje PP Dolenjske Toplice) nasilne smrti umrla 62-letnica. Policisti so odvzeli prostost 60-letnemu osumljencu dejanja," seveda pa so o dogodku obvestili tudi reševalce, dežurnega preiskovalnega sodnika in okrožnega državnega tožilca.

Nič videli ali slišali

Kraj zločina dan po dogodku, torej na prelep in sončen božični ponedeljek, ni kazal nobenih znakov, da se je v okolici lepe družinske hiše zgodila tragedija. Policijskih trakov ni bilo več, pred hišo je bil parkiran črn avtomobil, ki je skorajda zakrival gorečo svečko. Policisti in gasilci so svoje delo očitno opravili ponoči. Sosedje so bili redkobesedni, nič niso videli ne slišali. Da se je vse skupaj zgodilo zunaj, ne za štirimi stenami mogočne hiše, kjer dva zvonca označujeta, da v njej živita dve družini – Gregor in Silvo –, pove dejstvo, ki nam ga je potrdil tudi Perc, namreč da je imel 60-letni Silvo zaradi nasilništva do žene prepoved približevanja.

Pognala se je v beg za življenje, ko naj bi jo Silvo z nožem lovil po dovozu pred hišo, okoli majhne zelene zaplate z nekaj sadnimi drevesi in tudi za hišo.

"Ko sem se okoli 1.30 vrnil s polnočnice iz Novega mesta, policistov ni bilo več, umaknili so tudi policijski trak," nam zaupa bližnji sosed, šokiran nad tragedijo v sicer precej mirni vasi. Slišal je sicer, da je bilo pred časom v hiši nekaj hrupa in da zakonca nekaj časa že nista živela skupaj, a podrobnosti ni hotel razkrivati.

Lovil jo je po dvorišču

Anica se je po naših informacijah predprazničnega dne udeležila maše ob 18. uri v bližnji cerkvi svetega Jakoba v Vavti vasi. "Bila je pri maši, a vam o gospe ne morem prav nič povedati, kar vem, je iz druge roke. Pa tudi svojci še niso prišli do mene," nam je zaupal župnik Tomaž Maras, ki je v tem kraju šele dobro leto. Ko se je Anica čez dobro uro vrnila domov, jo je pred hišo presenetil Silvo. Pognala se je v beg za življenje, ko naj bi jo Silvo z nožem lovil po dovozu pred hišo, okoli majhne zelene zaplate z nekaj sadnimi drevesi in tudi za hišo. In čeprav je kraj zločina očiščen, nas za hišo oziroma na terasi presenetijo ostanki nasilja – razbito steklo in z roleto do konca zaprta luknja tam, kjer je nekoč stalo okno oziroma terasa.

Preselil se je v zidanico

Po naših neuradnih informacijah je sodišče Silvu že podaljšalo ukrep prepovedi približevanja ženi, tako da je Anica v hiši že nekaj mesecev živela sama, Silvo pa naj bi se po izreku ukrepa preselil v zidanico oziroma vikend na bližnjem hribčku. Palčičeva sta sicer oče in mama dveh že odraslih otrok, Andreje in Gregorja. Hčerko smo videli, ko je iz hiše prišla z veliko vrečo. Sploh si ne upamo predstavljati, kaj bodo božični prazniki v prihodnje pomenili sicer že odraslima otrokoma, pa tudi soočanje z dejstvom, da je oče sodil mami, bo težko.

Čeprav so tokrat policisti opravili svoje delo – usodnega dne okoli 13. ure naj bi namreč pri Anici preverjali, ali njen nasilni mož morda krši ukrep prepovedi približevanja –, pa tragičnega dogodka niso mogli preprečiti. Policija bo sicer več informacij o dogodku posredovala danes, po naših neuradnih informacijah pa je morilec že včeraj stopil pred preiskovalnega sodnika, ta naj bi zanj odredil pripor. Kaj je botrovalu tako brutalnemu nasilju, lahko samo ugibamo; morda pa Silvo ni prenesel misli, da je na božični večer sam.  


 

 

Deli s prijatelji