IZOLA

Šestnajstletnico iz morja potegnili nezavestno

Objavljeno 25. avgust 2011 21.47 | Posodobljeno 25. avgust 2011 22.15 | Piše: Iztok Umer

V ljubezni razočarano dekle se je z izolskega carinskega pomola pijano pognalo v morje

Bardhyl Beqiri

IZOLA – Pisali smo o zahvali koprske policijske uprave reševalcem 16-letnega dekleta, ki se je za Ribiški praznik oblečeno s carinskega pomola vrglo v morje, plavalo proti svetilniku in po približno dvesto metrih omagalo. Dva reševalca iz vode sta jo pravočasno našla in jo zvlekla na kopno. V vodo so švignili še trije mladeniči, ki so hoteli rešiti dekle, kot se je izkazalo, pa so bili nevešči reševanja in bi se jim njihova nesebičnost lahko maščevala, tako da bi reševalci imeli težave tudi z njimi. Kakor koli že, dekle je bilo rešeno v zadnjem trenutku, po hospitalizaciji pa so jo odpustili že naslednji dan.

Oblečena skočila v morje

Po obvestilu PU Koper je v noči na soboto okoli dveh ponoči k policistu na carinskem pomolu priteklo dekle in mu povedalo, da se je prijateljica pred nekaj minutami oblečena vrgla v morje in zaplavala proti svetilniku ter po nekaj minutah izginila. Policistu je še dejala, da naj bi ji pred skokom v morje 16-letnica zaupala, da se je za to odločila zaradi razočaranja v ljubezni.

»Kolega je takoj obvestil vse dežurne policiste, o dogodku smo obvestili pomorske policiste, poklicali pa smo tudi reševalce iz vode, ki jih je za prireditev najel organizator. Iskali smo plovilo, vendar v mandraču ni bilo nobenega na čolnu, zato smo poklicali varnostnika v izolski marini in prosili, naj pridejo na pomoč z gumenjakom. Trije mladeniči, ki so slišali o pogrešanem dekletu, so zaplavali proti svetilniku. V tem času sta v morje skočila tudi dva reševalca iz vode in rešila dekle,« je povedal policist Mitja Rebernak.

Reševalca takoj v vodo

Od najetih reševalcev sta v vodo skočila Damir Jusufspahič in Samir Orel, na pomolu je ostal Rok Puver. Reševalca sta odplavala v smer, kjer je odsev luči jadrnice nakazal človeški obraz. »Prvi sem bil pri dekletu. Z vode je štrlela njena glava, sicer je na morski gladini lebdela na hrbtu. Najprej sem preveril njen utrip, zaznal sem njeno plitvo dihanje. Namestil sem ji reševalno tubo, kmalu za mano je priplaval Samir. Začela sva jo vleči proti obali, ko je do mene prispel eden od fantov, ki se je naslonil na ponesrečenko, tako da nama je dekle zdrsnilo s tube in smo jo morali znova nameščati nanjo. Fantje so sicer pokazali veliko prizadevnost, toda v morje so se vrgli na slepo in so bili utrujeni od plavanja. Brez izkušenj o reševanju iz vode dekleta verjetno ne bi rešili, obratno, sami bi se lahko izpostavili nevarnosti, da bi se utopili,« je povedal Damir Jusufspahič, ki ima že drugo leto licenco za reševalca iz vode in že drugo kopalno sezono dela na plaži Meduza v Portorožu.

Po Damirjevem pričevanju je tretji reševalec Rok Puver ostal na pomolu in s pomočjo policistov poskrbel za vse, da je na kraj dogodka z reševalnim vozilom prispela dežurna zdravniška ekipa in dekle strokovno oskrbela ter jo odpeljala v bolnišnico.

Iskat odšel tudi gumenjak

Iz marine sta po klicu policistov z gumenjakom takoj odplula mornar v marini Milan Hvalec in varnostnik Nebojša Aničič. »Povsem po naključju sem bil pri vhodu v marino, ko je Aničič prejel poziv policistov, da nujno potrebujejo gumenjak za iskanje in reševanje pogrešanega dekleta. Pri sebi sem imel ključe od omarice, kjer so tudi ključi našega gumenjaka. S Pajom, kot pravimo Aničiču, sva odplula proti carinskemu pomolu. Ko sva prispela, so nama policisti povedali, da so reševalci dekle že potegnili na kopno. K sreči torej niso več potrebovali najinega posredovanja,« nam je pojasnil Hvalec.

»Čim sem slišal, o čem se na pomolu pogovarjata dekle in policist, sem skočil v vodo in zaplaval proti svetilniku. Za mano sta zatem skočila še 16-letni Koytim Jupa in 25-letni Liridon Hasani. Šele zdaj se zavedam, da bi lahko bila naša nesebična pomoč za nas usodna. K sreči so dekle rešili izkušeni reševalci iz vode. Vesel sem, da se je vse skupaj srečno izteklo,« nam je zaupal 18-letni Bardhyl Beqiri, ki že drugo leto živi v Izoli, kjer končuje srednjo turistično in gostinsko šolo.

Deli s prijatelji