PODALJŠANO BIVANJE

Satan bi Račko pazil za 300 evrov

Objavljeno 07. november 2015 22.30 | Posodobljeno 07. november 2015 22.30 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Tomažu Simoniču, že obsojenemu na 17 let zapora, še dodatnih 10 mesecev. Preden je ustrelil očeta svoje bivše, je poskušal izsiljevati gostilničarja.

Pred letom in pol je bil na spletni strani fight-madnes.si objavljen intervju z njim. Tam so ga označili za borca, skrbnega očeta (otroka ima z nekdanjo partnerico, op. p.) in velikega športnika, ki je popolnoma predan svoji veliki ljubezni – borilnim veščinam.

NOVO MESTO, DOLENJSKE TOPLICE – Kar nekaj zmede je bilo na novomeškem sodišču, ko so iz pripora pripeljali 32-letnega nekdanjega vojaka Tomaža Simoniča iz Straže, ki se ga je zaradi bojev v ringu prijel vzdevek Satan. V spremstvu dveh odvetnikov je namreč mislil, da se bo tokrat le pogajal o višini kazni, a se je izkazalo, da je razpisana glavna obravnava, in priče so bile vabljene za vse dopoldne.

Narok, kjer Simonič krivde ni priznal, je bil že 20. februarja letos, torej prav na dan, ko se je odpravil na svoj maščevalni pohod k družini bivšega dekleta, k Fabijanovim na Dolenje Sušice pri Dolenjskih Toplicah. Očitno ga je dogajanje na sodišču precej vrglo iz tira, saj je nadaljeval popivanje po lokalih, alkohol pa mu je dal pogum, da se je tistega dne, ko so ga na sodišču spomnili na izsiljevanje natakarja, z nabito pištolo odpravil k Fabijanovim.

Čeprav še ni znano, ali bo obveljala sodba prvostopenjskega sodišča, ko je bil zaradi streljanja v domu bivše punce obsojen na 17 let zapora, je jasno, da bo obstala zadnja kazen – to je 10 mesecev zapora zaradi poskusa izsiljevanja. In zanimivo, če bi dejanje priznal že 20. februarja, bi jo odnesel zgolj s pogojno kaznijo, tokrat pa novomeška okrožna tožilka Vesna Fink ni mogla spregledati dogajanja, ki je sledilo predobravnavnemu naroku.

Plačaj 300 
evrov na mesec!

Dogodek, zaradi katerega je moral tokrat Tomaž Simonič sesti na zatožno klop, se je zgodil 1. decembra 2012. S prijateljem je prišel v gostišče Račka v središču Dolenjskih Toplic. Nekaj sta pojedla in popila, iz tira pa naj bi ga vrglo, ker jima natakar menda ni več hotel postreči pijače. Začel je groziti, da bo vse razbil, in pri tem prevrnil avtomat z igračami, nato pa lastnika najprej odrinil skozi vrata skladišča in od njega zahteval, naj mu daje 300 evrov na mesec, če hoče, da bo lokal ostal cel, češ da to plačujejo vsi lokali v Dolenjskih Toplicah. Omenil je tudi maščevanje prek njemu dragih prijateljev in uporabo bomb, potem pa ga je, da si bo ja zapomnil, kako resno misli, večkrat klofutnil, ga zgrabil za vrat in davil.

Odpravil se je še nadstropje višje k sobam za goste in vpil, da bo vse razbil, vmes je še brcnil v vrata ene sobe. Lastnik je odšel za njim, a se je Simonič znova spravil nadenj: stisnil ga je ob zid, dušil ter spraševal, ali mu bo plačeval po 300 evrov, svoje resne namere pa znova podkrepil s klofutami in pestmi, ki jih je uperil v obraz lastnika. Kot da to ni bilo dovolj, ga je z obema rokama prijel še za glavo in ga poskušal s kolenom udariti vanjo.

Simonič je v preiskavi sicer zanikal izsiljevanje, so pa vse dogajanje posnele nadzorne kamere. No, tokrat je dejanje priznal takoj na začetku obravnave in s tožilstvom dosegel neformalni dogovor o višini kazni, tako da so lahko priče le odšle domov, ne da bi povedale, kaj vedo o stvari, sodnica Mojca Hode pa mu je izrekla sodbo v imenu ljudstva: 10 mesecev zapora.

Zaradi 17 let
na višje sodišče

A bolj kot 10 mesecev zapora Simoniča skrbi kazen, ki si jo je prislužil julija letos zaradi maščevanja bivšemu dekletu Maruši Fabijan in njeni družini, saj se očitno ni mogel sprijazniti z njeno dokončno zavrnitvijo. Streli v hiši bi morda lahko bili tudi tragični, je pa eden od nabojev končal v rami Marušinega očeta Jožeta.

Simonič je prek svojega odvetnika Ivana Šalinoviča na drugostopenjsko sodišče vložil obsežno pritožbo, v kateri med drugim predlaga, da bi o dokazih in višini kazni razpravljali na javni seji. Tako bi moralo sodišče po njegovem mnenju zaslišati zdravnico Dragano Rakič iz Zdravstvenega doma Novo mesto, ki naj bi potrdila, da je bil Simonič ob prihodu v zdravstveni dom nezavesten zaradi prijema davljenja od zadaj, ki ga je izvedel policist Jan Zavodnik. Če je bil torej nezavesten še v zdravstvenem domu, kako naj bi tik preden sta ga Zavodnik in Andrej Müller strpala v marico, grozil, da ju bo ubil, ko pride ven?

Ena od točk pritožbe se nanaša na dejstvo, da so na prvostopenjskem sodišču kot prepoznega zavrnili predlog za postavitev izvedenca balistične stroke, ta naj bi potrdil, da Simonič ne bi mogel umoriti vse družine s prazno pištolo, saj da je naboje izstrelil že prej, Simonič pa v pritožbi izpostavlja tudi dejstvo, da je imel revolver skrajšano cev, kar vpliva na prebojno moč orožja. Če izstreljene krogle niso mogle prebiti lesenega stropa iz mehkega smrekovega ladijskega poda, se postavlja vprašanje, kako bi lahko izstrelki prebili na primer lobanjsko kost, ko pa se je krogla, ki je končala v rami Jožeta Fabijana, razletela že ob stiku z mišico.

In še nekaj izpostavlja zagovornik v svoji pritožbi: Tomaž je namreč spoštljivo vstopil v mansardno stanovanje Fabijanovih, saj je želel z Marušo zgladiti spor, zato si je na pragu sezul visoke športne copate. Brezobzirni maščevalci pa se menda ne sezuvajo pred svojimi potencialnimi žrtvami!

O pritožbi in 17 letih zapora bo torej tehtalo višje sodišče. 

Deli s prijatelji