SOJENJE

Samo se ti hecaj, hitro ti bo odbila zadnja ura

Objavljeno 06. avgust 2014 18.50 | Posodobljeno 06. avgust 2014 18.51 | Piše: Aleksander Brudar

Edin Žunić in Daut Nezović še vedno čakata na sodni epilog.

LJUBLJANA – Slabo leto dni po začetku sojenja 49-letnemu Dautu Nezoviću in 34-letnemu Edinu Žuniću še nič ne kaže, da je ta primer kaj bliže sodnemu epilogu. Oba, kot smo že pisali, različno opisujeta dogajanje 12. februarja lani, ko sta med seboj obračunala v avtomobilu na odcepu Prežganje na območju Besnice v okolici Ljubljane. Glavno vprašanje, kdo je v avtomobilu prvi začel obračun, še vedno ostaja odprto. Tako Nezović kot Žunić se morata na sodišču med drugim braniti pred obtožbami o storitvi kaznivega dejanja poskusa uboja. Nezović vseskozi trdi, da se je vse začelo po tistem, ko mu Žunić ni vrnil izposojenih 20.000 evrov in se je zbal, da bi za dolg izvedeli njegovi starši. Med vožnjo z avtomobilom ga je tako tistega februarskega dne, kot je v zagovoru povedal Nezović, Žunić dvakrat s pištolo ustrelil v trebuh. Da bi se ubranil, je iz torbice potegnil nož in večkrat zamahnil proti Žuniću. »Če bi mu uspelo vzeti nož, bi bil za njega lahek plen. Lahko bi me ubil,« je povedal Nezović. Skozi voznikova vrata (avto je namreč vozil Žunić) mu je nekako uspelo zapustiti avto in pobegniti po hribu navzgor, medtem pa naj bi Žunić še trikrat ustrelil proti njemu, tako da je ranjen obležal v bližini ceste in počakal na pomoč.

Ravno nasprotno pa trdi Žunić, ki včeraj na sodišču zaradi bolečin v trebuhu ni mogel prebrati štirih dopolnitev zagovora. V njih poleg kritike na račun sodnih izvedencev med drugim opisuje, kako ga Nezović, kljub temu da mu je že z obrestmi vred (te naj bi na mesec znašale 2000 evrov) vrnil 29.000 evrov, vseskozi izsiljeval in ustrahoval. Le dan pred dogodkom mu je, kot je povedal, poslal SMS z vsebino: »Samo se ti hecaj, hitro ti bo odbila zadnja ura.« Dvanajstega februarja lani ga je peljal na ogled avtodoma, in ko je Nezoviću povedal, da ga ne bo najel na svoje ime in ga, kot je še zahteval Nezović, peljal v Francijo oziroma Španijo, je, kot nadaljuje Žunić, znorel in ga med vožnjo začel zabadati z nožem. Da ga ne bi zabodel v trebuh, se je pred nožem branil z dlanmi. Nato je, ko mu ga je nekako uspelo odriniti, segel v levi žep jakne, kjer je imel pištolo, in v samoobrambi ustrelil proti Nezoviću. Takrat z avtomobilom ni pobegnil zaradi šoka in poškodovanih rok. Prav tako se ni zaklenil v avto, saj se je bal, da bo Nezović, ki je medtem zapustil vozilo in se napotil na njegovo stran, z nožem razbil steklo na njegovi strani in ga zabodel v vrat. Tako je raje izstopil iz vozila, in ker se je še vedno počutil ogroženega, večkrat ustrelil proti Nezoviću.

Slednjemu tožilstvo sicer očita še poskus storitve kaznivega dejanja izsiljevanja, Žuniću pa nedovoljeno proizvodnjo orožja in prometa z njim.

Deli s prijatelji