V IMENU LJUDSTVA

S solzami v očeh sprejel kazen

Objavljeno 16. avgust 2011 21.56 | Posodobljeno 17. avgust 2011 08.25 | Piše: Aleš Andlovič

Zaradi poskusa uboja matere Anice Robin je sodišče Juriju Cvilaku prisodilo tri leta zapora

Jurij Cvilak bo za zapahi prebival še nadaljnje poltretje leto
MARIBOR – Ob branju sodbe v imenu ljudstva, s katero ga je sodnica za tri leta poslala za zapahe, je 34-letni Jurij Cvilak nabiral solze. Mladeniču, ki sta ga paznika pripeljala iz mariborskega zapora, je bilo vidno hudo pri srcu. Ni imel ne pripomb ne vprašanj za izvedenca kirurga Erika Vrabiča, ki je razlagal, kako hudo je bila po rokah porezana njegova mama Anica Robin. Te danes na presenečenje vseh ni bilo na sojenje, čeprav je še ob zadnjem prihodu na sodišče pred dobrim mesecem dni sinu kar v sodni dvorani ponujala denar. »Za preživetje v priporu,« je takrat dejala.

O tem, kaj se je 13. januarja letos dogajalo v stanovanjski hiši v Selnici ob Muri 172, Jurij Cvilak ni smel ali želel govoriti. »Obžalujem. Tega nisem hotel narediti. Vse skupaj se je zgodilo v momentu,« je bil kratek. Nato pa vendarle priznal, da je iz predala vzel nož, šel za mamo in jo porezal.

Le naključju se gre zahvaliti, da je preživela, saj konica noža ni bila dovolj ostra, da bi predrla debela, večplastna zimska oblačila. Pri mahanju z nožem jo je hudo poškodoval po rokah.

»Če me vprašate natančno, vam natančno odgovarjam. Ureznin je bilo devet po zgornjih okončinah,« je včeraj dejal izvedenec in pojasnil, da je obtoženi najmanj tolikokrat tudi zamahnil proti mami. Mariborski zdravnik je še razložil, da bi lahko bile posledice tragične, saj so bili vsi vbodi usmerjeni v predel prsnega koša in trebušne votline, kjer so za življenje pomembni organi. Zaradi poskusa uboja je okrožna državna tožilka Romana Kac sicer predlagala sodišču, naj obtoženega obsodi na pet let ječe, kolikor je najnižja zagrožena kazen za tovrstno dejanje. Odvetnica Romana Kotnik se s tem seveda ni strinjala in bi najraje videla, da bi njenega klienta oprostili ali obsodili za milejše kaznivo dejanje. Sodnica je ubrala salomonsko rešitev in ob upoštevanju vseh olajševalnih okoliščin (med drugim tudi te, da je bil v mladosti nepravilno zdravljen) Juriju Cvilaku prisodila tri leta zapora.
Deli s prijatelji