NASILNEŽ

S kladivom šel
 nad policista

Objavljeno 20. julij 2012 11.25 | Posodobljeno 20. julij 2012 11.25 | Piše: Mitja Felc

Izet Adilović je znova dokazal, da ne zna obrniti hrbta nasilju.

Adilović bo do 21. avgusta, ko se bo sojenje nadaljevalo, počakal za zapahi (foto: Blaž Samec).

LJUBLJANA – »Nisem kriv,« je bil kratek 59-letni Izet Adilović iz Domžal, ko ga je sodnica vprašala, ali priznava krivdo za storjeno kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi. A bo imel, vse tako kaže, z dokazovanjem nedolžnosti kar precej težav, saj se je s kladivom spravil nad policista, zraven pa tulil, da jih bo vse pobil, maščeval pa se bo še njihovim otrokom.

Utrgalo se mu je

Povsem nedolžno preverjanje dokumentov se je 17. maja okoli desetih dopoldne na dvorišču večstanovanjske hiše na Kersnikovi 2 v Domžalah sprevrglo v pravo filmsko akcijo. Domžalska policista sta pri preverjanju dokumentov avtomobila ugotovila, da je čas, da Adiloviću zaradi več cestnoprometnih prekrškov zasežejo opla kadetta. Tega ni in ni mogel sprejeti, takrat pa se mu je povsem utrgal film.

V obtožnici piše, da je odšel za hišo in se vrnil z železno palico. Grozil je, da bo vse pobil in da raje sam razbije svoj avto, kot da mu ga zasežejo. Niti dodatna policijska okrepitev, ki je prišla na pomoč kolegom, ga ni spravila k pameti. Še kar naprej je norel in grozil, vmes je le zamenjal železno palico za sekiro. Z njo je žugal možem postave in v navalu besa nikakor ni pozabil na neprimerne besede.

Zamahnil proti policistu

Na koncu je v roke prijel kladivo, razbil avtomobilsko šipo in udarjal po pokrovu motorja – svojega avta. Policisti so takrat spoznali, da pri njem lepa beseda nikakor ne zaleže. Eden od njih je stekel za nasilnežem, a ta je proti njemu zamahnil s kladivom in ga udaril po roki. Kljub vsemu mu je Adilovića uspelo zbiti na tla, s pomočjo kolegov pa so ga obvladali in mu nadeli lisice. Pri tem, da se je srboritež vsaj nekoliko umiril, je pomagal solzivec.

Po končanem policijskem pridržanju se je Adilović srečal s preiskovalnim sodnikom, ki je sklenil, da bo na sojenje počakal v priporu. K temu je gotovo pripomogla njegova vse prej kot brezmadežna preteklost. Pred kakšnimi 12 leti je bil namreč pogojno obsojen na zaporno kazen zaradi hude telesne poškodbe, v zadnjih letih pa prav tako pogojno zaradi nasilništva in ogrožanja varnosti.

Policisti kvečjemu preveč popustljivi

Na predobravnavnem naroku bi se Adilović v zameno za nižjo predlagano kazensko sankcijo tožilstva lahko izrekel za krivega, a vztraja, da je nedolžen. Pravi celo, da tistega dne ni imel opraviti s policisti, saj jih ni bilo na domačem dvorišču. Vendar je njegova zagovornica pozneje kot dokaz predlagala pričo, ki naj bi menda videla, kako surovi so bili možje v modrem. A ti so, glede na divjanje obtoženega, prej delali nekoliko preveč v rokavicah, je po ovinkih povedala tožilka Maša Podlipnik. Da je bilo vse skupaj videti še precej hujše, kot si povprečnež lahko predstavlja med branjem obtožnice, znajo povedati tudi policisti, ki so bili takrat na intervenciji.

Adilović, srbski državljan, ki že 40 let živi v Sloveniji, je na sodničina vprašanja odgovarjal v srbskem jeziku, a je povedal, da tolmača ne potrebuje. Pojasnil je, da ima dve ženi, čemur se je sodnica začudila. Na koncu se je izkazalo, da ima ženo Bosiljko, s katero ima tri otroke, vmes pa si je našel še ljubico Dževado in ji naredil dva otroka. A to Bosiljke, tako pravi, ne moti.

Družino Šoštarič nagnal

Obtoženi ni delal preglavic le varuhom reda in miru, ampak je pred leti poskrbel, da je družina Šoštarič, ki je živela v isti hiši, pristala na cesti. V to jo je prisilil z neprestanim psihičnim in fizičnim obračunavanjem. Šoštaričevi so o problematiki pisali vsem po vrsti, a so vsi dvignili roke, češ da je to civilnopravni spor. Šlo je celo tako daleč, da je Stanislav Šoštarič navrgel, da stanovanje podari sodnikom, tožilcem, odvetnikom in poslancem, pa naj imajo Adilovića za soseda. Interesentov, res čudno, ni bilo.

Deli s prijatelji