RUBEŽ

Rubili so ga zaradi dolga Karlu Erjavcu

Objavljeno 31. oktober 2015 18.03 | Posodobljeno 31. oktober 2015 18.03 | Piše: Aleš Andlovič

Obrambno ministrstvo je 2008. firmi Trilogija po pomoti nakazalo 625.000 €.

MARIBOR – Devet let stara zgodba z ukradenimi italijanskimi luksuznimi avtomobili je pred dnevi ujela Vladimirja Barto, znanega mariborskega izterjevalca dolgov. Če se je Vlado, kot ga kličejo njegovi ožji prijatelji, v preteklosti pobližje spoznaval z zaporniškimi celicami zaradi izsiljevanja, ga je tokrat udarila roka pravice za povsem drugo stvar. Na zatožno klop je sedel skupaj s svojim prijateljem, nekdanjim policistom Dejanom Golobom, a sta oba pred sodiščem vztrajno trdila, da se sploh ne poznata. Vladimir Barta je bil obsojen na poldrugo leto zapora, proti nekdanjemu možu postave Dejanu Golobu pa so zbrali premalo dokazov za obsodbo.

Zgodba sega v leti 2006 in 2007. Konec decembra 2007 je Slovenija tudi uradno stopila v schengensko območje, zato so bile vse mahinacije z ukradenimi avtomobili od takrat omejene. Prav skupna evropska baza podatkov je Barto in njegove pajdaše ujela v past, saj so pri preverbah ugotovili, da so bili avtomobili, ki so jih v Slovenijo pripeljali kot uradno kupljene, v resnici ukradeni v Italiji. Šlo je za šest avtomobilov, večinoma terenskih vozil, znamk BMW, Mercedes, Volkswagen in Kia. Njihova skupna vrednost je znašala nekaj več kot 100.000 evrov.

Čisti kot solza

Za delavki v dveh mariborskih avtohišah, ki se ukvarjata tudi s prepisom lastništva in registracijo, je bilo na papirju vse čisto. Dokumenti, ki jih je predložil Dejan Golob, priskrbel pa naj bi jih Vlado Barta, so na prvi pogled delovali avtentično, izpolnili pa naj bi jih pristojni italijanski organi v Novari, Rimu in Torinu. Toda šele pozneje so preiskovalci naših zahodnih sosedov ugotovili, da so bili prazni listi za izdajo omenjenih dokumentov ukradeni, pozneje izpolnjeni in opremljeni s ponarejenimi žigi. Podobno ponarejena so bila tudi sicer originalna italijanska prometna dovoljenja (tudi ta je nekdo ukradel), a so bila na njih kot lastnik vpisana podjetja, ki z dotičnimi avtomobili sploh niso imela nobene veze.

Tožilstvo je bilo prepričano, da je ponarejene dokumente priskrbel Barta in jih prek posrednika, Andreja Dolinška, izročil Dejanu Golobu. Tega je okrajni sodnik Boštjan Polegek oprostil, a bil mnogo bolj strog do specialnega povratnika Vladimirja Barte. Da bi bil ta povezan z italijansko avtomobilsko mafijo, tožilstvu ni uspelo dokazati. Njegov zagovornik, odvetnik Igor Marinšek, je že napovedal pritožbo, saj med drugim meni, da so bili vsi avtomobili v Sloveniji registrirani že nekaj časa, preden so jih v Italiji sploh prijavili kot ukradene.

Napaka

Vladimir Barta, v mestu pod Pohorjem bolj ali manj znan po svojih manjših ali večjih podvigih, je v širni Sloveniji zaslovel leta 2008. Takrat so na transakcijski račun njegovega podjetja Trilogija, ki je upravljalo lokala Martin Krpan in Brdavs (eno je bila diskoteka, drugo nočni bar), po »administrativni napaki« z ministrstva za obrambo nakazali več kot 625.000 evrov. Takratni minister za obrambo Karl Erjavec je sprožil notranjo preiskavo, toda ali je napako kdo moral plačati s svojo glavo, še danes ni znano. Vlado Barta je večji del zneska vrnil, a zaradi blatenja njegovega dobrega imena zadržal nekaj več kot 146.000 evrov.

Kako daleč je zgodba z vračanjem davkoplačevalskega denarja, smo preverili tudi na ministrstvu za obrambo. Tam so nam pojasnili, da dolgovanega denarja še vedno niso videli: »Nad dolžnikom Trilogija, d. o. o., iz Maribora od 8. novembra 2011 poteka stečajni postopek.« Sočasno so priznali, da je rešitev vendarle na vidiku, saj je sodišče avgusta letos prižgalo zeleno luč razvpitemu stečajnemu upravitelju Igorju Bončini (zaslovel je po zasebnih zabavah z ljubljanskimi sodniki), da lahko proda poslovne prostore na Ulici heroja Šaranoviča 27, kjer sta nekoč delovala diskoteka Martin Krpan in nočni bar Brdavs.

Kupec prostorov je podjetje Ek plus iz Svete Ane, ki se je s kupo-prodajno pogodbo zavezalo, da bo do 9. novembra letos nakazalo 200.000 evrov kupnine. A bo to verjetno premalo za poplačilo ministrstva za obrambo, saj je dolg z zamudnimi obrestmi že krepko presegel 200 tisočakov. Pa poleg tega ministrstvo ni edini upnik podjetja Trilogija.

Velika riba

Vlado Barta in Dejan Golob naj se sploh ne bi osebno poznala. A povezoval ju je skupni prijatelj Andrej Dolinšek. Možakar bi moral na sodišču v Mariboru pričati, a so se za njim izgubile vse sledi. Morda pa ga je najti na kakšnem španskem otoku. Nepozabna je namreč njegova ribiška zgodba izpred štirih let, ko je pred španskim otokom La Gomera ulovil, beri in piši, 450 kilogramov težko ribo. Iz vode je Slovenec potegnil rekordno sinjo jadrovnico, za katero bi takrat lahko iztržil več kot 40 tisočakov. Toda namesto da bi izboljšal svojo blagajno, se je odločil, da jo bo razdelil med prijatelje. 

Deli s prijatelji