V LEPI NJIHOVI

Roparja s pušeljcem je pokopal pohlep

Objavljeno 11. december 2017 09.00 | Posodobljeno 11. december 2017 09.00 | Piše: Lovro Kastelic

Hrvati sumijo, da je Roman Stunkovič vpleten v več kaznivih dejanj.

Romana Stunkoviča so sumili, da je akter največjega ropa leta na Hrvaškem. Foto: Jutarnji list

LJUBLJANA – Poročali smo o 40-letnem Romanu Stunkoviču, ki so ga, osumljenega storitve kaznivega dejanja oboroženega ropa v Zagrebu, kriminalisti s PU Novo mesto – končno – izsledili in prijeli. Ta akcija je potekala 2. novembra. Na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo, ki so ga izdali hrvaški pravosodni organi, so ga naši sprva aretirali, nato privedli na Okrožno sodišče v Krškem, tam pa je preiskovalni sodnik takoj po zaslišanju odredil hišni pripor, ki bo trajal do izročitve Hrvaški. Stunkovič, doma z Velikega Obreža pri Dobovi, naj bi bil osumljen, da je pri sosedih storil še več kaznivih dejanj.
Zagrebški preiskovalci resno sumijo, so zapisali v hrvaškem Jutarnjem listu, da je teden dni prej, bilo je 27. oktobra, Stunkovič sodeloval tudi pri srditem in oboroženem roparskem pohodu, vrednem kar 3,5 milijona kun (470.000 evrov), bil je to napad na zagrebško trgovino s pregrešno dragimi urami, ki je v sklopu trgovskega centra City Center One West. Vključno z ropom leta na Hrvaškem, ko je Stunkovič pred osmimi meseci na dan žena pretkano – mimo vseh kamer in drugih varnostnih preprek v 11. nadstropju zagrebškega nebotičnika Eurotower – odtujil iz poslovalnice za odkup plemenitih kovin za 250.000 evrov zlata in denarja, je naš rojak do novembra letos zaslužil, če smemo tako reči, najmanj 5,4 milijona kun oziroma skoraj 720.000 evrov!

Filmski rop dragih ur

In če je bil prvi rop, zaradi katerega so hrvaški mediji storilca poimenovali kar ropar s šopkom rož, dokaj eleganten, celo šarmanten, saj je delavko v poslovalnici Moro & Kunst sprva prijetno presenetil s pušeljcem za dan žena, ji takoj zatem zagrozil s pištolo in ji kot v najboljših trilerjih čvrsto zvezal roke in noge z vojaškimi plastičnimi vezicami, v njena usta pa zbasal še krpo ter v pičlih desetih minutah s plenom ležerno izginil, je bil oborožen rop v trgovini Krona povsem drugačen. Ta akcija se je prelevila v podivjan napad dveh zamaskiranih roparjev, ki sta pribrzela na motorju. Bila je to triminutna groza, so vedeli povedati očividci, ki so bili temu priča 27. oktobra zjutraj, ob 8.15, ko je bila trgovina Krona tik pred odprtjem. Takrat je delavki, ki je ravno čedila trgovino s sesalnikom, eden od obeh zamaskirancev v glavo uperil cev pištole. To je bil trenutek, ko je začel njegov sodelavec s kladivom razbijati steklene predale in police, kjer so bile shranjene najdražje ure. Talka je začela jokati, zato jo je eden od dvojice tako močno udaril, da je padla. Ker ju je še naprej ovirala, sta ji morala še zadnjič zagroziti! In ko sta le napolnila torbo z vsemi tistimi urami, sta razjarjena tatova stekla proti izhodnim vratom trgovskega centra, tam ju ni ustavil niti varnostnik, tudi njega sta zlahka položila na tla. V torbi z ukradenimi urami sta imela tudi nekaj tistih znamke Hublot, vrednost ene je kar 27.000 evrov!

Izdal ga je pohlep

Vrhunsko načrtovanega ropa poslovalnice Moro & Kunst, ki se je, kot rečeno, zgodil 8. marca letos in za katerega so čvrsto prepričani, da je potekal v režiji zgolj ene osebe, bržkone sploh ne bi nikoli razvozlali, če ne bi lepljivi prsti našega rojaka postali v nekem trenutku še pohlepnejši. Govorimo o najnovejših izsledkih, ki so pricurljali.
Hrvaški varnostni organi so več mesecev tavali v popolni temi. Na pravo sled jih je pripeljal, po dolgih osmih mesecih, nam je uspelo izvedeti, šele – Stunkovičev prstni odtis. Ko se je ta odločil, da bo delavki v poslovalnici s plemenitimi kovinami njene noge in roke zvezal z vezicami, v usta pa zbasal krpo, je v vitrini zagledal še več zlata, kar ga je tako premamilo, smo izvedeli, da je delavki prerezal vezice ter zahteval, naj mu brž odpre vitrino, pri čemer pa pozabil, da je pustil svoj DNK na eni izmed vezic. Med preiskavo se je izkazalo, da je bil najden DNK enak tistemu izpred desetih let, ko je Roman Stunkovič na las podobno kradel tudi v Čateških toplicah, za kar je bil obsojen na osem let.
Čeprav ga je slovenska policija izjemno hitro izsledila, ukradenega denarja niso nikdar našli. Po naših podatkih je Roman Stunkovič (pred izročitvijo hrvaškim organom) še vedno v hišnem priporu v Sloveniji. »Osumljeni je bil v preteklosti na območju Posavja že pravnomočno obsojen na večletno zaporno kazen prav tako zaradi oboroženega ropa, obravnavan in obsojen pa je bil tudi za različna premoženjska kazniva dejanja (tatvine, goljufije) in za kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami,« so potrdili na novomeški policijski upravi.


Se bo predal sosedom?

Ker živi Roman Stunkovič le kilometer in pol zračne razdalje od slovensko-hrvaške meje, je bila njegova tarča – silno blizu. Potreboval je manj kot pol ure, da je dospel do Zagreba. Trenutno ga na Hrvaškem sumijo dveh hudih kaznivih dejanj, v katerih naj bi ukradel za 5,4 milijona hrvaških kun. Za takšno vsoto je potreboval le 13 minut! Hrvaške preiskovalce trenutno najbolj bega vprašanje, kdo mu je še pomagal. Pri preiskavi njegove hiše namreč niso našli nič oprijemljivega. Ne ve se niti, kdaj ga bodo slovenski organi predali hrvaškim. »Potrdim lahko le, da je postopek v teku ter da se bom v prihodnjih dneh srečal z mojim klientom, šele po temeljitem pogovoru pa se bova odločila, ali bo sploh privolil v izročitev ali ne, glede na to, da gre za slovenskega državljana, ki je bil aretiran na teritoriju Slovenije,« je dejal Stunkovičev zagrebški odvetnik Milko Križanović.
 

Deli s prijatelji