UKRADENI MILIJONI?

Rop vseh ropov: slovenska policija vključila tuje države

Objavljeno 07. december 2017 14.16 | Posodobljeno 07. december 2017 14.31 | Piše: STA, Ma. M.

Vdor v informacijski sistem podjetja, ki rudari kriptovalute, preiskuje slovenska policija.

Ni jasno, koliko so hekerji ukradli. FOTO: Getty Images

Potem ko je v sredo zvečer udarila novica, da naj bi hekerji vdrli v sistem podjetja NiceHash in okradli pol milijona računov Slovencev, je slovenska policija potrdila, da zadevo preiskujejo. 

»Policija je prejela prijavo in obravnava kaznivo dejanje napada na informacijski sistem. Gre za obravnavo suma tatvine, pri kateri se obravnava sum povzročitve večje materialne škode oziroma pridobitve protipravne premoženjske koristi,« so pojasnili pri Generalni policijski upravi.

Obsežno, zahtevno

Ob tem so dodali, da se s primerom ukvarjajo za to usposobljeni kriminalisti oddelkov za računalniško preiskovanje. »Zaradi obsega in zahtevnosti same preiskave te nove oblike kriminalitete več podatkov ta trenutek ne moremo dati, saj poteka intenzivno preverjanje,« so še dodali.

Po neuradnih informacijah medijev naj bi hekerji ukradli za približno 56 milijonov evrov kriptovalut, česar pa v družbi še niso potrdili. Vodja marketinga v podjetju NiceHash Andrej P. Škraba je za STA sporočil, da sodelujejo s preiskovalci, več od tega, kar so objavili na spletni strani, pa ne morejo povedati.

Pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Boštjan Lindav je v izjavi za medije dejal, da je kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja vdora v informacijski sistem v sredo podala pravna zastopnica gospodarske družbe z območja Ljubljane. Za to kaznivo dejanje je, kot je pojasnil, zagrožena zaporna kazen od treh mesecev do petih let.

Kriminalisti, ki se spoznajo na taka kazniva dejanja

»Preiskovalna dejanja ta trenutek potekajo zelo intenzivno, zato ne moremo govoriti o podrobnostih, lahko pa povem, da se s primerom ukvarjajo za to ustrezno strokovno usposobljeni kriminalisti z različnih področij kriminalitete,« je pojasnil. Slovenski kriminalisti pri tem mednarodno sodelujejo tudi z nekaterimi drugimi državami. Lindav sicer ni želel pojasniti, za katere države gre, saj bi s tem po njegovih besedah lahko prišlo do uničenja dokazov. Policija je, kot je dodal, skopa z izjavami, saj je potrebna določena mera previdnosti. »Zagotavljam pa, da bomo v okviru preiskave preiskali vsa uradno pregonljiva kazniva dejanja, ki bodo odkrita.«

Na spletni strani NiceHash so sicer, kot smo sinoči poročaliimage, navedli, da je prišlo do vdora v njihov sistem, incident pa še preiskujejo, zato so za 24 ur prekinili vse operacije. »Prišlo je do vdora v naš plačilni sistem, vsebina denarnic bitcoinov pa je ukradena,« so navedli.

Dodali so, da še preiskujejo, koliko bitcoinov, katerih cena je trenutno 15.000 dolarjev, je bilo odtujenih. Uporabnikom so svetovali tudi, da spremenijo geslo.

Deli s prijatelji