REKORDNA ODŠKODNINA

Rojstvo otroka se je sprevrglo v nočno moro

Objavljeno 23. marec 2017 11.39 | Posodobljeno 23. marec 2017 11.39 | Piše: T. Pa.

Mamica pravi, da bi raje kot denar imela zdravega otroka.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Zgodba novogoriške porodnice I. T. J., ki je pred dvanajstimi leti v postojnski porodnišnici doživela nočno moro, je dobila svoj epilog. Koprsko višje sodišče ji je namreč dosodilo najvišjo odškodnino za zaplet pri porodu pri nas: skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi bo prejela okoli 900.000 evrov, poroča Delo.

Vztrajal pri naravnem porodu

Spomnimo: mladi mamici se je 22. marca 2005 rodil sin, ki je na svet prišel s carskim rezom, vendar prepoznoimage. Porodničar Robert Likar je takrat vztrajal pri naravnem porodu, čeprav ji je zaradi njenih telesnih značilnosti osebni ginekolog za porod napisal napotnico za carski rez. Med porodom je mamici počila maternica, pred izkrvavitvijo pa so jo rešili tako, da so opravili carski rez. A to ni bilo najhujše: zaradi zavlačevanja je otrok utrpel hudo dihalno stisko in možganske poškodbe. Deček (12) ima danes cerebralno paralizo in hudo epilepsijo, priklenjen je na invalidski voziček, ker ne more sam jesti, sedeti niti skrbeti zase, pa potrebuje pomoč.

Šlo je za finančne interese

Odvetnica Lucija Šikovec Ušaj je v devetih letih postopka trdila, da je pri odločitvi porodničarja šlo za finančni interes porodnišnice. Med porodom je namreč Likar govoril o stroških carskega reza in staršema, ki sta poseg zahtevala, celo povedal, da ga bosta morala plačati sama.

Koprsko višje sodišče je zdaj presodilo, da je podana odškodninska odgovornost postojnske porodnišnice zaradi kršitve pojasnilne dolžnosti zdravnika, še piše Delo. Pri spornem porodu se je zgodil zaplet, ne zdravniška napaka, je presodilo sodišče. Odškodnina bo družini, materi, očetu in starejšemu bratu olajšala življenje, vendar je mama po odločitvi jasno povedala: raje kot odškodnino bi imela zdravega otroka.

Deli s prijatelji