HELIKOPTER PRIZEMLJEN

Reševalci še rešujejo pet planincev

Objavljeno 18. julij 2011 14.45 | Posodobljeno 18. julij 2011 14.45 | Piše: Boštjan Fon

Reševanje je oteženo zaradi dežja in megle

Na Jalovcu sta ujeta zamejska alpinista

JALOVEC, ŠPIK – Reševanje petih planincev ujetih pod vrhom Špika in v steni Jalovca še vedno poteka. Helikoptersko reševanje je zaradi deževnega in meglenega vremena onemogočeno.

Ujeti trije Slovenci

Kranjskogorski reševalci, ki so prejeli klic ob 2.30, se že nahajajo na vrhu Špika. Kdaj se bo deset reševalcev spustilo do ujetih planincev, zaenkrat še ni znano. Po prvih podatkih iz tabora pa med planinci naj ne bi bilo poškodovanih.

Prišli do Slovencev

Po informacijah s terena naj bi Kranjskogorski reševalci prišli do gornikov ujetih pod Špikom ob 11.25. Takoj so pričeli z reševanjem zaplezanih in jih dvigovati proti vrhu. V kakšnem stanju pa so ujeti Slovenci pa zaenkrat še ni znano.

Težaven predel za reševanje

Reševanje dveh zamejskih Slovencev v steni Jalovca vodi gorska reševalna postaja Rateče z bazo v Tamarju. Tam smo izvedeli, da se planinca nahajata na območju  Raz–Jalovec. Obtičala sta na najzahtevnejšem predelu, kjer je tudi reševanje najbolj zahtevno. Trenutno je na terenu 8 reševalcev, in čeprav v Tamarju lije kot iz škafa, čaka v pripravljenosti še nekaj reševalcev.

Megla povzroča preglavice

Megla in dež pa še vedno povrzčata veliko preglavic reševalcem na Jalovcu, saj naj bi bil ta še vedno zavit v meglo. Reševalci so se morali odpraviti naokoli skozi Ozebnik. Po radiu je bilo slišati, »da je pot, po kateri so bili namenjeni najprej, tako nevarna, da bi samo pomolili glavo skozi, pa bi jih ubilo«.

Ujeta zamejca sta ves čas v stiku s slovenskimi reševalci. Plezati sta začela že včeraj zjutraj. Avtomobil sta pustila v Tamarju, a sta kmalu po začeti poti obtičala v steni.

Mokra in premražena

Ob 12.40 sta se v dolino javila gornika, ujeta v steni Jalovca, in povedala, da sta mokra in premražena. Sporočila sta še, da sta se stisnila v naravno luknjo, kjer bosta morala počakati še vsaj uro in pol do prihoda reševalcev. Glede na razmere pa bodo reševalci z njima sestopili na bovški strani, kjer jih pričakujejo v večernih urah.

Deli s prijatelji