KONEC

Razkrinkali mednarodno mrežo dilerjev, glavni je bil Slovenec

Objavljeno 14. december 2015 12.51 | Posodobljeno 14. december 2015 12.51 | Piše: Mo. S.

Glavni osumljenec je različnim soosumljenim preprodal najmanj 1,2 kilograma kokaina in tako pridobil protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 70.000 evrov.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Ljubljanski kriminalisti so prijeli več osumljencev kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog, so sporočili.

V sredo, 25. novembra, so v sklopu mednarodne akcije odvzeli prostost trem državljanom Slovenije, ki so stari 23, 24 in 35 let. Vsi prihajajo iz Ljubljane in jih skupaj še s sedmimi drugimi storilci utemeljeno sumijo storitve skupaj 52 kaznivih dejanj.

Ob zaključku operativnih aktivnosti so pri 10 osumljencih izvedli 10 hišnih preiskav na različnih naslovih na območju PU Ljubljane in PU Koper.

Ljubljanski kriminalisti so osumljene na zaprosilo italijanskih varnostnih organov začeli spremljati februarja. Ugotovili so, da je glavni organizator mednarodne kriminalne združbe 35-letnik iz Ljubljane, ki je organiziral mrežo preprodajalcev kokaina na območju Trsta in Ljubljane. Drogo so osumljenci preprodajali tudi končnim odjemalcem na ulici.

Deloval zelo samozaščitno

Glavni osumljenec je različnim soosumljenim preprodal najmanj 1,2 kilograma kokaina in tako pridobil protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 70.000 evrov. Pri tem je deloval samozaščitno: zelo pogosto je menjeval telefonske številke za komunikacijo z preprodajalci, uporabljal pa je tudi šifrirano komunikacijo z osumljenimi glede količine prepovedane droge ter krajev srečanj primopredaje. Policija je razvozlala to komunikacijo, s tem pa tudi vrsto, količine in cene prepovedane droge.

V skupni akciji konec novembra je sodelovalo 32 kriminalistov iz Ljubljane, 14 policistov iz Ljubljane in policisti za specialistično uporabo psov za iskanje prepovedanih drog. Po hišnih preiskavah so trem osumljencem odvzeli prostost in odredili pridržanje. Zasegli so skupaj 23 nabojev različnega kalibra, teleskopsko palico, mačeto, približno 30 gramov kokaina, večjo količino anaboličnih izdelkov in elektronske naprave (mobitele, SIM-kartice, prenosnike).

Osumljenih doslej zaradi prepovedanih drog še niso obravnavali. 26. novembra so kriminalisti k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani skupaj s kazensko ovadbo privedli tri osumljence, ki jim je preiskovalni sodnik odredil pripor. Osumljenec z območja Trsta je prav tako v priporu, so sporočili policisti.

Deli s prijatelji