USPEH

Razbili srbsko združbo, ki je v Sloveniji oropala 10 bank in pošt

Objavljeno 12. februar 2013 00.00 | Posodobljeno 12. februar 2013 00.00 | Piše: M. U., STA

Gre za stare znance policije, pet jih je v priporu.

Srbska kriminalna združba, je kriva za rope 10 bank in pošt (foto: Tadej Regent/Delo).

LJUBLJANA – Pri Generalni policijski upravi (GPU) so se pohvalili z uspešno zaključeno kriminalistično preiskavo 10 oboroženih ropov bank in pošt, ki so bili storjeni med novembrom 2011 in julijem 2012.  Kot je dejal višji kriminalistični inšpektor Aleš Kegljevič, je bilo ropov na območjih policijskih uprav Koper, Maribor, Ljubljana in Kranj utemeljeno osumljeno 11 državljanov Srbije, doma z območja Beograda. Skupna materialna škoda pa znaša približno 123.000 evrov.

Srbske državljane so doma že obravnavali za podobna kazniva dejanja

»Z zbiranjem obvestil smo ugotovili, da kazniva dejanja izvršujejo državljani Srbije, ki so bili v Srbiji že obravnavani za premoženjska kazniva dejanja in kazniva dejanja z elementi nasilja,« je poudaril Kegljevič in dodal, da je bilo prav to potrjeno tudi s pomočjo neposrednega mednarodnega policijskega sodelovanja s kriminalisti iz Beograda.

Z vozili na rope v Slovenijo

Ugotovili so namreč, da rope izvršuje več mlajših moških, starih od 20 do 26 let, ki so se v manjših, naključno organiziranih skupinah z različnimi prevoznimi sredstvi občasno odpravili iz Srbije v Slovenijo izvrševat oborožene rope. Takoj po prihodu v Slovenijo so po Kegljevičevih besedah izvedli več oboroženih ropov in se takoj z naropanim denarjem vrnili v Srbijo. Pri ropanju so bili nasilni, žrtve pa so ustrahovali s strelnim in hladnim orožjem.

Rop pošt Semedeli je bil ključen

Kot je pojasnil, se je vse začelo po prijetju storilcev ropa pošte v Semedeli, 18. novembra 2011, ko so slovenski kriminalisti s sodelovanjem z beograjskimi kolegi pridobili potrebne podatke, na podlagi katerih je bilo mogoče sklepati, da je omenjena skupina mlajših moških, doma z območja Zemuna, izvršila več oboroženih ropov v Sloveniji. Mariborskim kriminalistom je tako ob sodelovanju kolegov iz Ljubljane, Kopra in Kranja ter ob pomoči srbskih varnostnih organov in usmerjanju dela policije od ljubljanskega specializiranega državnega tožilstva po dalj časa trajajočem preiskovanju po besedah Kegljeviča uspelo preiskati večino oboroženih ropov, storjenih v Sloveniji.

Stari znanci policije, pet jih je v priporu

V naštetih primerih je skupno osumljenih 11 državljanov Srbije, doma z območja Beograda. Od tega je bilo pet prijetih takoj po ropih v Sloveniji in so bili s kazenskimi ovadbami privedeni k preiskovalnim sodnikom v Kopru, ki so za vse odredili pripor. Sicer pa gre po njegovih navedbah za stare znance policije. Zoper preostale osumljence, ki jih v Sloveniji niso mogli prijeti, pa je bila na specializirano državno tožilstvo v Ljubljani podana ovadba oz. poročilo v dopolnitve že podanih kazenskih ovadb, je še dodal Kegljevič.

Deli s prijatelji