SOJENJE

Razbil avto, ker ga je tudi plačal

Objavljeno 08. september 2012 15.05 | Posodobljeno 08. september 2012 15.06 | Piše: Mitja Felc
Ključne besede: Izet Adilović

Izet Adilović po zaslišanju policistov predstavil svojo plat zgodbe.

Izet Adilović (foto: Blaž Samec).

LJUBLJANA – Čeprav je bil 59-letni Izet Adilović do zdaj o dogajanju 17. maja letos na dvorišču večstanovanjske hiše na Kersnikovi 2 v Domžalah precej redkobeseden, je po zaslišanju policistov, do katerih je bil po obtožbi tožilstva precej žaljiv in nasilen, sklenil predstaviti še svojo plat zgodbe. Ta se od policijskih navedb, kajpak, razlikuje.

Filmska drama se je začela, ko sta se omenjenega dne domžalska policista pripeljala pred Adilovićevo hišo in hotela preveriti dokumente njegovega vozila. Obstajal je namreč sum kaznivega dejanja zatajitve. Ko sta pregledovala njegove dokumente za osebni avtomobil, sta ugotovila, da ti niso več veljavni, prav tako je bil v evidenci vpisan kot večkratni kršitelj cestnoprometnih predpisov. Razlogov za odvzem opla kadetta je bilo dovolj, takrat pa je obtoženemu zavrela kri.

Razbil avto

Z odvzemom se ni strinjal in je dejal, da avto raje sam razbije. Kar je konec koncev tudi storil. Stekel je za hišo in se vrnil s kladivom. Z njim je začel razbijati po vetrobranskem steklu, pred tem pa možema postave izrekel še kar nekaj sočnih, deževale so tudi grožnje. Ukaz, naj se umiri, je naletel na gluha ušesa, zato sta policista kmalu dobila še pomoč kolegov. A ga niti to ni spametovalo. V obtožnici piše, da je Adilović zbežal za hišo, nazaj prišel z železno palico in grozil policistom, da bo vse pobil in da se bo spravil na njihove otroke.

Spoznali so, da z lepo besedo ne bodo prišli nikamor, zato je eden od policistov izvlekel solzivec, a je ta odpovedal. Več sreče je imel drug policist, ki mu je razgrajača uspelo poškropiti. A kršitelja niti pekoča bolečina ni umirila, saj je še naprej norel. Naposled so Adilovića trije policisti (mimogrede, ga je kar nekaj skupaj) zbili na tla in vklenili. Sledila sta aretacija in srečanje s preiskovalnim sodnikom, ki ga je nato poslal v pripor. K temu je gotovo pripomogla tudi njegova nasilna preteklost.

Obtoženi je do zdaj le prisluhnil navedbam tožilstva in zaslišanih policistov, sam pa se vse do zadnje obravnave ni zagovarjal. Zdaj je sodnici predložil pisni zagovor, v katerem je zanikal očitke o preprečitvi uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi. Pravi, da ga imajo domžalski policisti na piki zaradi sporov s sosedom (tega je že pred leti z družino vred dobesedno nagnal iz večstanovanjske hiše, sosed pa zdaj pravico išče na sodišču), ki da je v navezi z enim od domžalskih kriminalistov.

Psihiater ga je označil za agresivnega

Ne zanika, da je s kladivom razbil vetrobransko šipo kadetta, grožnje in druge navedbe tožilstva pa je označil za neresnične. Nasprotno, trdi, da so bili ob aretaciji policisti žaljivi in grobi. Vse to je po njegovih besedah videla priča, ki je sodišču še vedno neznana, saj ji sodne pošte ne morejo vročiti.

Z Adilovićem se je pogovoril tudi psihiater Vanja F. Rejec, ki ga ni označil za duševno bolnega, temveč je našel le osebnostno motnjo, ki se kaže prav v agresiji. Dejanja se je zavedal, a se je zaradi razburjenja težko obvladoval, pravi psihiater.

Zdaj ko je sodnica slišala še obtoženčevo plat zgodbe, bo vnovič zaslišala enega od kriminalistov, ponovno pa bo vabila skrivnostno pričo, ki je po Adilovićevih besedah videla, kaj se je takrat dogajalo.

V hram pravice bodo Adilovića iz ljubljanskega pripora znova pripeljali 4. oktobra.

Deli s prijatelji