ZA REŠETKE

Pripor za krvnika mlade kolesarke

Objavljeno 26. marec 2017 20.33 | Posodobljeno 26. marec 2017 20.33 | Piše: Boštjan Celec

Preiskovalna sodnica 21-letnega Jana Kočića, ki je ubil 20-letno Ino Golob, poslala za rešetke.

LJUBLJANA – Brez omahovanja je dežurna preiskovalna sodnica okrožnega sodišča Andreja Sedej Grčar po zaslišanju v enomesečni preiskovalni pripor poslala 21-letnega Ljubljančana Jana Kočića. Sedel je za volanom audija A7, ki je v ponedeljek zvečer na Celovški cesti silovito trčil v 20-letno kolesarko Ino Golob. Mlada Ljubljančanka je umrla na kraju nesreče, Kočić pa je osumljen, da je kot voznik motornega vozila v cestnem prometu vozil predrzno (prehitro) in brezobzirno (skozi križišče ob rdeči luči na semaforju). Osumljen je kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu, zagrožena je kazen do 12 let zapora.

Najmanj 50 na uro prehitro

Po naših informacijah so policisti Kočića kljub mladosti že nekajkrat obravnavali zaradi prekrškov v prometu, doslej naj bi si nabral najmanj 13 plačilnih nalogov (tudi zaradi prehitre vožnje in povzročitve prometne nesreče), bil pa naj bi tudi že obsojen zaradi kaznivih dejanj velike tatvine in tatvine.

Toda vsi njegovi dozdajšnji grehi so prazen nič v primerjavi z zadnjim, ki naj bi ga torej zagrešil v ponedeljek ob 22.45. Kot so dan po tragediji o prvih izsledkih preiskave poročali s Policijske uprave Ljubljana, je z audijem peljal po desnem pasu Celovške ceste iz smeri Šentvida proti središču mesta. Ko je pripeljal do križišča z Bravničarjevo in Korenčanovo ulico, ni upošteval barve na semaforju in pri rdeči luči zapeljal skozi križišče, pri tem pa je trčil v 20-letno kolesarko, ki je na prehodu za kolesarje pravilno prečkala Celovško cesto. V času nesreče je bil v vozilu povzročitelja še 24-letni potnik, a se mu podobno kot vozniku ni skrivil niti las.

Policisti so sprva preiskovali v smeri, da je Kočić zagrešil milejšo od obeh kaznivih dejanj v cestnem prometu (povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti, do osem let zapora), a so ga v nadaljevanju preiskave torej kazensko ovadili zaradi nevarne vožnje. Po ugotovitvah preiskovalcev naj bi namreč dovoljeno hitrost, ki je na tem odseku 70 kilometrov na uro, prekoračil za najmanj 50 kilometrov na uro, audijeva hitrost naj bi bila celo precej višja od 120 na uro, natančnejša (tako kot večina drugih okoliščin o nesreči) pa bo znana šele po izračunih sodnega izvedenca za prometne nesreče.

Audi, ki ni bil registriran oziroma je imel nameščene preizkusne registrske tablice, je z levo stranjo treščil v desno stran kolesarke, da jo je vrglo na pokrov vozila in vetrobransko steklo, nato pa jo je odbilo več kot 48 metrov naprej po Celovški cesti. Ko je padla na tla, jo je še enkrat odbilo, in po slabih desetih metrih je obležala mrtva. Ena od očividk, ki je tedaj stala v bližini križišča, naj bi policistom povedala, da je avtomobil pridivjal skozi rdečo luč, o tem, kako silovit je bil udarec v kolesarko, pa je rekla, da je ta »dobesedno poletela čez celo križišče in še naprej«.

Pripor, ker je ponovitveno nevaren

Čeprav se v primerih smrtnih prometnih nesreč to zgodi bolj poredko, so policisti 21-letniku v sredo odvzeli prostost in ga v četrtek popoldne s kazensko ovadbo privedli na preiskovalno sodišče. Tožilka je po naših informacijah prepričevala sodnico, da je odreditev pripora za osumljenca v tem primeru nujen ukrep, saj Kočića po njenem niso spametovale številne dozdajšnje kazni zaradi prekrškov v prometu, tudi letos naj bi si jih nabral že nekaj. Tožilstvo je zato izrazilo bojazen, da bi utegnil na prostosti nadaljevati kazniva dejanja, ki v prometu ogrožajo ljudi.

Odločitev sodnice nam je sporočila tiskovna predstavnica ljubljanskega okrožnega sodišča Mateja Jazbec; osumljenca je poslala v pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. Zakon o kazenskem postopku namreč določa, da se pripor odredi tudi za osebo, »če teža, način storitve ali okoliščine, v katerih je bilo kaznivo dejanje storjeno, in njene osebne lastnosti, prejšnje življenje, okolje in razmere, v katerih živi, ali kakšne druge posebne okoliščine kažejo na nevarnost, da bo ponovila kaznivo dejanje«.

Ni znano, ali in kako se je pred preiskovalno sodnico zagovarjal Kočić, a menda že od vsega začetka krivdo za nesrečo zavrača oziroma trdi, da ni res, da je prevozil rdečo luč. Njegove interese zastopa odvetnik Benjamin Peternelj, ki o primeru in o tem, kako se je zagovarjal njegov klient, v tej fazi postopka noče govoriti, povedal pa nam je, da se bo zaradi odreditve pripora zagotovo pritožil. »Ni namreč nobenih razlogov za tako drastični ukrep, odločitev sodišča pa v tem primeru močno odstopa od dozdajšnje prakse slovenskih sodišč, ki ukrepe pripora zaradi kaznivih dejanj v cestnem prometu odrejajo le v zares ekscesnih primerih, ko so na strani osumljenca podane izrazito negativne subjektivne okoliščine.«

Če smo prav razumeli, Jan Kočić ob nesreči ni bil pijan ali pod vplivom opojnih snovi, ima vozniško dovoljenje, ni pobegnil s kraja prometne nesreče... Toda edino pomembno v vsej zgodbi je tragično dejstvo, da je moralo umreti komaj 20-letno dekle, ki jo bodo v ponedeljek pokopali na Žalah. 

Deli s prijatelji