NEURJA

Pri Marjeti je počilo, po sobi so letele iskre

Objavljeno 25. september 2014 19.41 | Posodobljeno 25. september 2014 19.42 | Piše: Špela Ankele

Ponedeljkova popoldanska neurja so najbolj prizadela Gorenjsko in Obalo.

Marjeta Kloboves. Foto: Špela Ankele

GORENJA VAS – »Okoli pol sedmih zvečer sem sedela na kavču in gledala televizijo. Nenadoma je glasno počilo, po sobi so začele leteti iskre. Saj sploh ne vem, kako je to možno, vendar se je od vsepovsod iskrilo. Zdelo se mi je, kot da je strela premaknila celo hišo.« Takole nam je včeraj opoldne ponedeljkovo neurje, ki si ga bo bržčas zapomnila do konca življenja, opisala Marjeta Kloboves. Doma je v samem srcu jeseni še posebno lepe Poljanske doline, tam na gričku oziroma Taboru, ki se vzpenja tik nad Gorenjo vasjo. Dolina, ki je bila v navdih že znamenitemu slovenskemu pisatelju Ivanu Tavčarju, je bila med našim obiskom nežno obsijana s (skorajda že jesenskim) soncem, zato naključni obiskovalec niti v sanjah ne bi slutil, kakšno moč je tukaj, in to le dan prej, pokazala narava.

Dim, a brez ognja

Iskre, ki so vdrle v hišo na Taboru, so iz sten pometale tako tipko za zvonec kot tudi tipke za prižiganje luči, nanizane po vsej hiši. Električna omarica je bila uničena, varovalke je pometalo ven, le števec je ostal cel. Kot smo izvedeli, je bilo tako v tej kot tudi v sosednji ulici uničenih več elektronskih naprav, od telefonov do računalnikov in televizorjev.

Kot pravi sogovornica, ji gasilcev niti klicati ni bilo treba, saj so iz svojih prostorov, ki so od njene hiše oddaljeni le dobrih sto metrov, videli, da se s strehe njene hiše močno kadi. »Prišli so kar sami od sebe, in to hitro, skorajda naslednjo minuto. Posredovati jim ni bilo treba, ker strela k sreči ni zanetila ognja, se je pa močno pokadilo,« pojasni Marjeta Kloboves, ki raje ne razmišlja, kako bi se zgodba končala, če bi po udaru strele začelo tleti – dobršen del njene hiše je namreč lesen...

Medtem ko nam sogovornica opisuje napete ponedeljkove trenutke, je v ozadju eden od sosedov, sicer električar, že zatopljen v električno omarico. Ko ga pobaramo, ali je kaj takega že videl, poznavalsko pove: »Ah, to še ni nič! Kako je šele, ko strela izbere hiše tam gori v hribih...« Hkrati pa se kar strinja, da je imela njegova soseda izjemno srečo, saj bi se zgodba kaj lahko drugače zasukala. Tako pa bo, se strinja Marjeta Kloboves, zdaj treba le temeljito pogledati celotno električno napeljavo in popraviti vse, kar je bilo v trenutku udara strele uničeno.

Poveljnik gorenjevaških gasilcev, ki so le par minut po udaru strele že prišli na dvorišče hiše Marjete Kloboves, je pojasnil, da k sreči niso imeli dela. »Med neurjem nas je bilo nekaj ravno v gasilskem domu. Ko smo pogledali na grič tu v bližini, smo videli, da se iz strehe kadi. In smo šli takoj na teren. K sreči se ogenj ni razvil, smo pa s termokamero, ki ni pokazala nikakršnih posebnosti, pregledali poslopje. Ta čas je prišel tudi dežurni električar in zadeva je bila hitro pod kontrolo,« je nenavadno ponedeljkovo akcijo opisal Jure Trlep, poveljnik PGD Gorenja vas.

Marjeta Kloboves se je za konec še iskreno zahvalila tako lokalnim gasilcem, ki jih tokrat sploh ni bilo treba poklicati, kot tudi sosedom, ki so nesebično takojci priskočili na pomoč.

Huda ura tudi v Stražišču

Obrobje gorenjske metropole je v ponedeljek nekaj pred 17. uro zalila ogromna količina dežja. Nekateri domačini vedo povedati, da je padalo, kot da bi se nad Stražiščem utrgal oblak. Ulice so se v trenutku spremenile v deset ali več centimetrov globoke potoke, voda je drla v kleti. Na urgentno številko 112 je ta čas poklicalo kakih 40 Kranjčanov, predvsem domačinov iz Stražišča, ki jim je voda zalila kletne prostore. Med drugim so bili zaliti prostori zobne ambulante v osnovni šoli Stražišče in nižji bloki, gasilci pa so v industrijski coni Laze hiteli postavljati protipoplavne vreče, saj je voda, ki je v potoku pridrla z Jošta, ogrožala objekte. Na terenu je bilo prek sto prostovoljnih gasilcev. Prostovoljcem iz Stražišča so zaradi preobilice klicev na pomoč priskočili še kolegi iz preostalih delov Kranja in tudi tokrat je bila pri reševanju nepogrešljiva pomoč dežurne izmene kranjskih poklicnih gasilcev, ki jih je vodil Miran Štular. Podobno neurje so v Stražišču doživeli že konec minulega meseca, izkušeni lokalni gasilci pa so nam povedali, da so se pred obema letošnjima neurjema s takšno vodno ujmo spoprijeli pred kakšnim desetletjem.

Zgorelo gospodarsko poslopje

Tudi drugod nad Slovenijo je na prvi delovni dan v tednu besnelo neurje. V Dobravi v občini Izola se je zaradi močnega deževja udrl plaz zemlje in kamenja in ogrozil hišo; stanovalci so se preventivno odselili k sorodnikom, plazišče pa bodo pristojni odstranili v prihodnjih dneh. V Tešovi pri Vranskem pa je strela udarila v gospodarsko poslopje Janka Pečovnika: 110 kvadratnih metrov velik objekt, iz katerega se je včeraj še močno kadilo, je v celoti uničen. V njem je zgorelo okoli 30 ton sena in slame, 45 kubikov rezanega lesa, puhalnik, trosilnik za umetno gnojilo, dvajset nakladalk sena, traktorska škropilnica ter več kmetijskega orodja. Po prvih ocenah je škode za okoli 30.000 evrov, Krajani pravijo, da strele na tem območju niso ravno običajen pojav, zato je bila velika sreča, da nihče ni bil ranjen. Z ognjem so se spopadli prostovoljni gasilci z Vranskega, iz Tešove, Ločice, Ojstriške vasi, Prekope in Motnika. 

Deli s prijatelji