ZAMASKIRANEC

Pretepli so odvetnika balkanskih bojevnikov

Objavljeno 24. marec 2017 12.33 | Posodobljeno 24. marec 2017 12.33 | Piše: Boštjan Celec

Policija išče zamaskiranca, ki naj bi brutalno pretepel Sašo Ravnika.

Ravnik med odvetniki balkanskih bojevnikov. Foto Roman Šipić

LJUBLJANA – Potem ko kriminalistična preiskava krvavega dogodka, ki poteka v smeri kaznivega dejanja povzročitve hude telesne poškodbe, po tednu dni ni obrodila sadov oziroma je osumljenec še vedno neznana oseba, so na Policijski upravi Ljubljana objavili zaprosilo morebitnim očividcem: Bežigrajski policisti preiskujejo dogodek, v katerem je bila ena oseba huje ranjena. Po do zdaj zbranih obvestilih se je zgodilo 16. marca okrog 9.40 v Vurnikovi ulici v bližini hišne številka 2, kjer je oškodovanec (moški, star 55 let, v času dogodka je bil oblečen v dolg črn plašč) iz neznanega vzroka padel po tleh in se ranil. Za zdaj zbrana obvestila ne kažejo na to, da bi bil vzrok padca zdravstveno stanje oškodovanca. Zaradi razjasnitve okoliščin naprošajo vse, ki bi o opisanem dogodku lahko podali koristne informacije, naj pokličejo na Policijsko postajo Ljubljana Bežigrad 01/589-60-00 ali na anonimno telefonsko številko Policije 080 1200 ali pa na interventno številko 113.

Šel v službo

Prejšnji četrtek naj bi se nekdo za Bežigradom brutalno znesel nad znanim ljubljanskim odvetnikom Sašo Ravnikom. Eden od gostov gostinskega lokala v bližini kraja dogodka nam je včeraj povedal, da je tistega dopoldneva zagledal Ravnika, kako kot običajno pešači tam mimo od doma proti službi, odvetniško pisarno ima v Dalmatinovi ulici. »Še pomahati sem mu nameraval, potem pa je šel za nekim stebrom, a se ni več prikazal. Videti ali slišati ni bilo ničesar,« potem je okrvavljen moški že ležal na tleh. Gost lokala je bil eden tistih, ki so Ravniku pomagali s tal, ga posadili na bližnjo klopco, mu dali vodo ter poklicali reševalce. Nekdo naj bi pozneje pripovedoval, da je videl, kako je za Ravnikom pritekel moški »z masko na obrazu in ga stolkel po glavi«. Ali ga je hudo ranil s pestmi ali s kakim predmetom, naj očividec ne bi vedel povedati.

Policisti so po naših informacijah sprva pomislili, da bi odvetnik utegnil biti žrtev roparja, a se je izkazalo, da ne pogreša ničesar, tudi Ravnik, s katerim smo se pogovarjali, pa zatrjuje, da se mu niti sanja ne, kdo in zakaj ga je napadel. »Tega, kar naj bi se mi zgodilo, se tako ali tako sploh ne spominjam. Vem, da sem bil na pošti, kjer sem plačeval položnice, potem sem se napotil proti službi. Odtlej mi manjka film, popolna tema, kot kaki fleši se mi prikazujejo le slike žene, ki je prišla tja, policistov, ko me reševalci dajejo v vozilo...«

Iz bolnišnice so ga po oskrbi in opazovanju poslali domov, še vedno je kajpak na bolniški, saj poškodbe, ki jih je dobil, niso niti najmanj nedolžne. »Imam več fraktur, vseh latinskih izrazov niti ne poznam, a zlomljeno naj bi imel kost v očesnem predelu glave, ličnico, sinusno kost in nekajkrat nos. Pa strgano arkado sem imel in dobil močan pretres možganov.«

Napačna tarča?

Kdo in zakaj bi ga ali ga je zares napadel, je zanj velika uganka. Še najmanjša bi sicer bila verjetnost, da bi bil v ozadju napada kateri od njegovih klientov, saj v sodnih dvoranah vendar zastopa njihove interese »in jih tudi vse poznam. Res ne morem sumiti nikogar, z nikomer nisem v sporu, nikomur dolžan, kaj šele, da bi mi kdo grozil. Čudno je vse skupaj. Razmišljam, kaj pa če sem bil le napačna tarča ali sem se ob napačnem času znašel na napačnem kraju. Ne vem, ne vem in še enkrat ne vem.«

Ravnik je kot odvetnik v zadnjem času nastopal v kar nekaj odmevnih procesih, denimo tudi na enem največjih sojenj v zgodovini slovenskega kazenskega sodstva, Balkanskem bojevniku. Njegov klient je Dragan Beljkaš, ki je obtožen, da je odpotoval v Brazilijo in od neznanih kurirjev prejel 1,8 milijona evrov za nakup kokaina (gre za 2,17 tone te droge, ki so jo potem na jahti Maui zasegli urugvajski policisti).

Na prvem sojenju bojevnikov je bil Beljkaš, tako kot večina drugih obtožencev s prvoobtoženim Draganom Tošićem na čelu, oproščen, saj je senat sodnika Gorazda Fabjančiča ugodil obrambi in iz spisa izločil večino dokazov, saj naj bi bili ti pridobljeni nezakonito. Po posredovanju višjih sodnikov pa so izločene dokaze znova vrnili v spis in aprila lani je na okrožnem sodišču v Ljubljani steklo ponovljeno prvostopenjsko sojenje. Balkanski bojevnik 2 je po številu obravnav že zdavnaj presegel prvega, procesu pa še ni videti skorajšnjega konca, saj so obravnave razpisane vse do septembra.

Zaradi upravičene odsotnosti odvetnika Ravnika so postopek proti njegovemu klientu sicer začasno izločili, toda na potek sojenja to niti najmanj ne vpliva, saj v tej fazi tako ali tako obravnavajo dogodke iz obtožbe, ki se ne tičejo Beljkaša. Vendar, tako Saša Ravnik, si bo že v ponedeljek znova nadel odvetniško kuto. Ravno prav, saj je okrožna kazenska sodnica Andreja Sedej Grčar ravno na ta dan predse znova sklicala bojevnike.

Deli s prijatelji