AKCIJA

Preiskave na Celjskem: osumljene dve pravni in dve fizični osebi

Objavljeno 19. april 2017 15.46 | Posodobljeno 19. april 2017 15.46 | Piše: P. Pa.

Gre za sume kaznivih dejanj izneverjanje, poneverba ali neupravičena uporaba tujega premoženje, kršitev temeljnih pravic delavcev in več poslovnih goljufij.

CELJE – Kriminalisti sektorja kriminalistične policije so v sredo in četrtek na območju Celja opravili 11 hišnih preiskav zaradi gospodarske kriminalitete. Šlo naj bi za več kot 25 kaznivih dejanj.

Gre za sume kaznivih dejanj izneverjanje, poneverba ali neupravičena uporaba tujega premoženje, kršitev temeljnih pravic delavcev in več poslovnih goljufij. Kot so sporočili iz PU Celje, so storitve kaznivih dejanj osumljene dve pravni in dve fizični osebi. Ti sta s svojimi ravnanji pridobili protipravno premoženjsko korist, ki po dosedanjih ugotovitvah presega pol milijona evrov.

Zasegli USB-ključe in elektronske naprave

Pri preiskavi vseh prostorov (poslovnih, stanovanjskih in tudi drugih, npr. sefov) je sodelovalo 22 kriminalistov. Ti so zasegli večjo količino dokumentacije, ki bo predmet vsebinskega vrednotenja predkazenskega postopka. Dokumentacija se nanaša tako na poslovna kot tudi na zasebna razmerja. Poleg dokumentacije so kriminalisti zasegli več elektronskih naprav, med drugim več kot 10 računalnikov ter prav tako več kot 10 nosilcev elektronskih podatkov, kot so USB-ključi, trdi diski in podobno. Zasežene elektronske naprave bodo prav tako predmet nadaljnje preiskave.

Kriminalisti so včeraj in danes zavarovali in zasegli več elektronskih podatkov z oddaljenim dostopom (strežnikov), ki utegnejo biti dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku, saj se poslovni promet pogosto dogaja tudi prek elektronskih poti. Podatke bodo uporabili pri nadaljnji preiskavi.

Pri PU Celje so še zapisali, da predkazenski postopek usmerja pristojno državno tožilstvo. Glede na to, da gre po do sedaj zbranih podatkih za izjemno obsežno preiskavo, bo ta
dolgotrajnejša. Ob zaključku bodo javnost seznanili z ugotovitvami.

Deli s prijatelji