SOJENJE

Pred policisti skočil v vodo

Objavljeno 26. februar 2013 21.29 | Posodobljeno 26. februar 2013 21.29 | Piše: P. Š.

Sodijo Nemcu, ki je novačil pripadnike terorističnih organizacij.

CELJE – »Lovil sem ribe, ko sem opazil, da se na drugem bregu nekaj dogaja. Ni se videlo dobro, grmovje zastira pogled. Domneval sem, da se v jezeru kopajo otroci, čeprav je tam kopanje prepovedano. Nato sem videl gasilce, reševalce in policiste, ki so nekaj kričali, a nisem ničesar razumel, saj že tako slabo slišim,« je sodnici včeraj pripovedoval ribič Esed Omerović. Ni se zavedal, da je bil priča drami, v kateri so naši policisti lovili Nemca Davida Gabriela Kruseja, ki zdaj greje zatožno klop.

Kmalu 28-letni mladec je goreči pripadnik muslimanske vere, v njegovi domovini ga iščejo, ker naj bi novačil pripadnike terorističnih organizacij, v Sloveniji pa je napadel policista Andreja Kanovnika, ki mu je sicer uspelo ubraniti se njegovega noža med gonjo po Škalskem jezeru. Omerović v dvorani ni prepoznal napadalca niti oškodovanega policista. »Bilo je predaleč, kakšen kilometer proč, da bi videl podrobnosti. Niti opozorilnega strela policista nisem slišal. Kakšne pol ure sem si z brega ogledoval dogajanje, pozneje sem sklepal, da se kdo utaplja in ga želijo potegniti ven.«

Ubežnika so velenjski policisti pri jezeru začeli loviti že zjutraj. Ko je ugledal uniformo, se je pognal v vodo, od koder ga niso mogli kar tako izbezati. Ko je že kazalo, da se bo predal, je z nožem planil na policista in znova skočil v vodo. Naposled so ga vsega izčrpanega le izvlekli in vklenili. Pregledali so njegov nahrbtnik, ki ga je odvrgel med begom. V njem je bilo opreme za manjšo gverilsko vojno, niti oporoka in pornorevije niso manjkale. S Krusejem in z njegovim dekletom so imeli oktobra 2010 opravka tudi murskosoboški možje postave. V Dobrovniku so jima zasegli mačeti in ju oglobili s po 500 evri. Na sojenja še kar prihaja v talibanski opravi in želi ostati vklenjen. Jutri je pričakovati sodbo. 

Deli s prijatelji