NA ZATOŽNI KLOPI

Pred božičem še na sodišče

Objavljeno 17. december 2015 11.20 | Posodobljeno 18. december 2015 15.52 | Piše: S. N.

Nadaljuje se sojenje Francu Kanglerju in trem pajdašem zaradi mariborskih radarjev.

Franc Kangler decembra precej časa preživi v sodnih dvoranah. Foto: Tadej Regent

MARIBOR – Na mariborskem okrajnem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje nekdanjemu županu Francu Kanglerju in trem soobdolženim za domnevno sporno sklenitev posla z Iskro Sistemi, po katerem so postavili radarje za merjenje hitrosti v štajerski prestolnici. Tožilstvo nekdanjemu županu očita zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, takratnemu in zdajšnjemu vodji mestnega urada za komunalo Viliju Eisenhutu, Tomažu Vrčku iz Iskre Sistemov ter direktorju Inštituta za javno-zasebno partnerstvo Boštjanu Ferku pa pomoč pri omenjenem kaznivem dejanju. Sporen naj bi bil javni razpis za prenovo semaforjev v mestu, ki da je bil prirejen tako, da je bila kot najugodnejši ponudnik izbrana prav Iskra, vrednost posla pa se je z začetnih 5,6 milijona evrov podražila na okoli 30 milijonov.

A večji del včerajšnje obravnave se ni vrtel okoli omenjenih očitkov, saj so štirje uslužbenci mariborske občine, ki so bili vabljeni kot priče, v glavnem odgovarjali na vprašanja o dogajanju v času policijske preiskave, torej potem, ko Kangler ni bil več župan. Franjo Švajger z medobčinskega inšpektorata, tajnica nekdanje Kanglerjeve direktorice mestne uprave Lilijana Vodnik in Marija Tanacek s sekretariata za splošne zadeve so povedali, da s postopkom izbire in celotnim projektom semaforizacije niso imeli nobenega opravka. Dlje je moral svoja dejanja pojasnjevati vodja informatike na občini Rasto Pušauer, ki je po naročilu takratnega direktorja mestne uprave Marka Žule kriminalistom maja 2013 omogočil presnemavanje celotnega informacijskega sistema MOM. Kanglerja je včeraj predvsem zanimalo, na podlagi kakšne odredbe so kriminalisti dobili vpogled v vse dokumente občine in celo v elektronsko pošto okoli 500 ljudi, ki so vključeni v sistem MOM, a Pušauer je povedal, da je zgolj izpolnil Žulova navodila.

Pričala sta tudi glavni izvršni direktor podjetja Javna razsvetljava Stanko Furlan in njegov sodelavec Marjan Kremžar; njuno podjetje se je leta 2011 prijavilo na razpis, a ni bilo uspešno. Kot sta pojasnila, so bili iz zelo zapletenega razpisa izločeni iz procesnih razlogov, na koncu pa so se odločili, da se jim ne splača vložiti pritožbe. Sojenje se bo predvidoma nadaljevalo v torek, ko naj bi med drugim na prostor za priče povabili nekdanjega Kanglerjevega podžupana Janeza Ujčiča, ki je podpisal pogodbo z Iskro Sistemi.

Deli s prijatelji