SKORAJ TRAGEDIJA

Požar uničil znano gorenjsko gostilno

Objavljeno 23. februar 2015 08.04 | Posodobljeno 22. februar 2015 20.59 | Piše: Boštjan Fon

Petkov požar je bil podtaknjen, so prepričani vaščani Bohinjske Bele. Gostišče je bilo zaradi prenove zaprto, gasilci pa so imeli občni zbor.

Gostilna Rot je ena najstarejših v tem koncu. Foto: Boštjan Fon

BOHINJSKA BELA – Leta 1897 je bil na Bohinjski Beli velik požar, ki je opustošil del vasi, šest hiš je pogorelo do tal. Takrat so umni vaščani pod vodstvom župnika Matija Mraka ustanovili požarno brambo, ki ima dolgo in svetlo tradicijo. Neštetokrat so pomagali gasilci v vsem tem času in tudi tokrat so se izkazali, čeprav se je zgodilo malo po 19. uri in le slabo uro pred njihovim vsakoletnim občnim zborom. Namesto na petkovo skupščino so prostovoljci v delovnih uniformah hiteli na pomoč v središče strnjenega vaškega jedra. V nekaj trenutkih so plameni zajeli skladiščni del znanega gostišča Rot, se dvignili na stanovanjski del ter s svojo silnostjo že uničevali stekla in strehe okoliških stavb.

Sumljive okoliščine

Pred dvema letoma so se vaščani znašli v primežu požigalca. Najprej je septembra zgorelo manjše kmetijsko poslopje, nato je tik pred božičnimi prazniki pogorel kulturni dom v središču Bohinjske Bele, zdaj ga počasi obnavljajo. »Zdi se nam, da ogenj obakrat ni prišel sam od sebe oziroma ni šlo za samovžig. Lahko bi rekli, da sta bila požara podtaknjena,« nam je takrat povedal poveljnik PGD Bohinjska Bela Igor Smolej. Gre pri ognju v gostilni Rot spet za delo piromana?

Sredi vasi smo dan po požaru lahko zbrali precej besed o tem, da bi se lahko ogenj precej zvito podtaknil v zadnjem delu gostišča. Tako smo slišali: »Skoraj gotovo je šlo spet za podtikanje. Poglejte, gostišče je bilo zaprto, zgoraj se je obnavljalo, nikogar ni bilo v bližini, na vas je že legala tema, pa še vedelo se je, da imajo gasilci občni zbor. To ni naključje! Le zagorelo je morda prehitro, za kakšno uro, uro in pol.« Treba bo počakati na izsledke preiskovalcev, ki so se v soboto vrgli na delo v okolici pogorišča in v objektu, čeprav se je iz njega še kadilo in so morali gasilci vsake toliko odpreti svoje cevi, da so mirili žarišča plamenov, ki so še vedno grozili.

»Čisto po naključju sem bil v gostinskem obratu, ko sem zaslišal nenavaden pok iz skladišča,« pripoveduje najemnik gostišča Miro Leka. »Po tistem je zmanjkalo elektrike. Šel sem ven in zagledal plamene. Takoj sem poklical gasilce, ti so že hiteli do nas.«

Sosedu stopilo žaluzije

»Kolega Janez Žmitek, ki je strojnik, in jaz sva ravno šla mimo gostilne Rot, ko sva videla plamene. Uh, kako je zagorelo, bila je prava bakla!« je povedal podpoveljnik PGD Bohinjska Bela Jani Jamar, ki je bil še naslednji dan na požarni straži. »Aktivirali smo vse naše razpoložljive člane, na pomoč pa so nam prihiteli še prostovoljci iz društev Kupljenik, Ribno, Zasip, Rečica in Bled. Ogenj smo omejili v dobrih dveh urah, s tem da smo morali veliko pozornosti usmeriti tudi na okoliške stavbe.«

Eden od sosedov gostilne Rot nam je navrgel, da je ob prihodu gasilcev s svojo cevjo za zalivanje vrta hladil nadstrešek nad vhodom v hišo: »Vsak se je znašel, kakor je vedel in znal. Iz nadstreška se je kadilo, kot da bi gorelo tudi pri nas, a na srečo vročina ni preskočila na našo hišo, le stekla in zunanje žaluzije so bili na udaru. Stekla so popokala, žaluzije so se stopile. Ampak je treba pohvaliti gasilce, da so na ozkem delu vasi odreagirali izjemno in usklajeno, tako da je škoda na sosednjih objektih minimalna.«

Ker je bil ogenj res silovit, so se gasilci odločili, da čez noč v bližini postavijo gasilsko stražo. Tako so bedeli v hladnih zimskih urah po trije gasilci, čez soboto pa dva. Takrat so na teren prišli tudi dežurni elektrikarji in se lotili popravila uničenega razvoda v vasi, ki je bila še do popoldanskih ur brez električne energije.

Če bi zagorelo sredi noči

»Stavba je bila na srečo prazna, saj se gostilna obnavlja, pa tudi stanovanjski del, kjer smo živeli, je bil v fazi obnove oziroma tik pred koncem. Spali smo pri starših nedaleč stran. Sploh si ne morem zamisliti, da bi se kaj takega zgodilo, ko bi bili mi v stanovanjskem delu v zgornjem nadstropju, ki meji na skladišče. Da bi zagorelo sredi noči, pa dva majhna otroka,« spreleti srh najemnika Leka. »Ne vem, res ne vem, kako bi se rešili, saj je bil ogenj neverjetno silen.«

Ali je objekt, ki ga ima v najemu, zavarovan ali ne, ne ve. Stavba, ki je bila zgrajena daljnega leta 1860, je imela na zadnjem delu skedenj, ki so ga sčasoma, ker ni bil v prvotni rabi, spremenili v skladišče. Družina Leka je imela zaradi obnove v tem delu spravljene vse svoje predmete iz stanovanjskega dela: »Poleg tega sem imel tam tudi hladilnike, skrinje, kompletno teraso še iz prejšnjega gostišča, ki sem ga imel v najemu. Samo to je bilo vredno okoli deset tisočakov, drugega se sploh še ne morem spomniti. Vse, prav vse je šlo, vse je uničil ogenj,« pravi Miro Leka, ki je imel Rot v najemu osmo leto.

Pred najemnikom gostilne in njegovo družino so težki časi.

Treba pa je pohvaliti prostovoljne gasilce, ki so s hitro intervencijo preprečili, da bi se ponovila katastrofa iz leta 1897.

Deli s prijatelji