NAGNUSNO

Potem ko je s štirimi seksal, so jih izsiljevali

Objavljeno 14. januar 2014 10.00 | Posodobljeno 14. januar 2014 10.21 | Piše: Aleš Andlovič

Rok Kološa, ki je svoj seks snemal, bo sedel tri leta in pol.

MARIBOR – Kdo si je izmislil peklenski načrt, da bi lahko s posnetki spolnih aktov izsiljevali nezveste ženske, tudi po koncu sodnega procesa na mariborskem sodišču ni povsem jasno. Nedvomno je bilo, kot je poudarila sodnica Barbara Nerat, »telo Roka Kološe orodje za izsiljevanje«. Tudi če ga je k spolnemu občevanju z ženskami gnala njegova bolezenska spolna sla, to še ni zadosten razlog, da bi jih lahko med spolnimi igricami snemal brez njihovega privoljenja, kaj šele, da bi lahko posnetek posredoval prijateljema Mitji Bohaku in Josipu Juhasu, ki sta jih nato izsiljevala. Kar četverica žensk se je ujela v past kriminalnim mladeničem, skupaj so od njih zahtevali 18.500 evrov, a dobili komaj poltretjega tisočaka.

Plen je bil drobiž v primerjavi z izrečenimi kaznimi, ki so včeraj odmevale v veliki razpravni dvorani. Rok Kološa je bil za izsiljevanje, tri poskuse izsiljevanja in nedovoljeno snemanje nagrajen s tremi leti in šestimi meseci zapora. Njegova pajdaša sta jo odnesla z za odtenek nižjo kaznijo, saj jima niso očitali neupravičenega snemanja. Toda tudi tri leta in trije meseci ječe so zadosten čas za tehten razmislek o smislu življenja. Hkrati je sodnica trojici naložila, da morajo eni od žrtev vrniti 2500 evrov, ki jim jih je ta izročila v strahu, da bodo o njenem nečednem početju izvedeli njeni bližnji.

Pritožili se bodo

»Seveda se bomo pritožili,« je po obravnavi dejal Tomaž Bromše, odvetnik Josipa Juhasa. Podobnega mnenja je bila tudi Dunja Grgurević, ki je zastopala pravice Mitje Bohaka. Medtem ko sta Bohak in Juhas prišla na razglasitev sodbe, pa žigolo Rok Kološa ni hotel slišati svoje obsodbe. Da ga ne bo (kar je ne nazadnje njegova pravica), je sodišče obvestila njegova zagovornica, odvetnica Stanka Firm Gavez. Njen načrt, da bi za svojega klienta iztržila pogojno obsodbo, se ni izšel. Zato pa jo je sodišče presenetilo, ko je Roka Kološo (enako velja tudi za soobtožena) oprostilo plačila stroškov sodnega postopka. Firm Gavezova je še v sklepu zaključnega govora prosila sodišče, da njenemu klientu omogoči poplačilo stroškov v dvanajstih obrokih.

Z mešanimi občutki je sodno palačo mesta pod Pohorjem zapuščala tudi okrožna tožilka Ivanka Slana. »Dejanje je zavržno, nagnusno in grob poseg v intimno življenje oškodovank,« je rotila sodišče, naj obtožene obsodi na visoke zaporne kazni. Sama je za Roka Kološo predlagala štiri leta in štiri mesece, za Bohaka in Juhasa pa po tri leta in deset mesecev zapora. Ob tem je kot olajševalno okoliščino navedla mladost in naivnost, kar pa ne zadostuje za pogojno obsodbo. Bohaku in Juhasu se verjetno danes kolca, ko se spomnita, da jima je ista tožilka na predobravnavnem naroku ponudila poldrugo leto zapora v zameno za priznanje. Toda o tem nadobudna podjetnika s končanima srednjima šolama niti slišati nista hotela.

Denar v košu za smeti

Prva, ki se je ujela v past štajerskega žigola, je bila žrtev A. (pravo ime je znano uredništvu). Na prvem zmenku sta se odpeljala na parkirišče pri Mariborskem otoku in se v avtomobilu predajala radostim. Tri dni zatem jo je na profilu na facebooku čakalo sporočilo, ki naj bi ga poslal detektiv z vzdevkom Soršak, pripet je bil tudi videoposnetek spolnega odnosa s Kološo. Od nje je skrivnostni detektiv zahteval 2500 evrov, ki naj jih nastavi v koš za smeti v mariborskem nakupovalnem središču Europark. Ker se je zbala, da bi posnetek prišel v roke njenemu partnerju, je povsem prestrašena vzela kredit in izsiljevalcem nastavila zahtevani denar. Policisti naj bi v času, ko se je zgodila predaja denarja, ugotovili, da sta bila Bohak in Juhas povsem v bližini in da so bili njuni klici pogostejši. Denar, ki jim ga je nastavila, naj bi porabili za nakup pohištva za poslovne prostore.

Misleč, da bo vse potekalo kot po maslu, so mladeniči nadaljevali svoj pohod. Naslednja žrtev je bila C., ki se je s Kološo srečala v okolici Ljubljane. Odšla sta na samoten kraj, kjer sta potešila svoje potrebe. Pet dni zatem jo je v elektronskem poštnem predalu čakalo presenečenje v obliki videoposnetka. Izsiljevalec je zahteval poldrugi tisoč evrov, sicer je grozil, da bo posnetek poslal na upravo velikega trgovca, pri katerem je bila zaposlena, in tudi njenemu otroku.

Profesorica in medicinska sestra

Ker tokrat niso bili uspešni, so se mladi izsiljevalci podali v še nevarnejše vode. Tokrat se je na seznamu njihovih žrtev znašla profesorica, zaposlena na ljubljanski gimnaziji. Kološa je profesorici natvezel, da nima denarja, zato mu je ta nakazala 50 evrov za pot. Sredi junija 2010 sta se dobila v Ljubljani, se odpravila v njeno stanovanje, kjer sta se strastno poljubljala. Kološa si je sicer slekel hlače, a odnosa ni bilo. Nekaj dni zatem je prispela streznitev v obliki izsiljevalske pošte. Misleč, da se bo zaradi svojega položaja na gimnaziji ustrašila, so od nje zahtevali deset tisočakov. Toda namesto da bi plačala, je o izsiljevanju obvestila ravnatelja in policijo. Kmalu zatem je 80 zaposlenih na ljubljanski gimnaziji prejelo obvestilo s pripisom Packarije ... (izsiljevalci so celo njen priimek zapisali napačno).

Kot zadnja se je v past ujela mariborska medicinska sestra. Kot vse druge je tudi ona Kološo spoznala na družabnem omrežju, ves čas jo je nagovarjal k spolnim odnosom. Povabila ga je k sebi v službo, kjer sta v prostorih zdravstvenega doma imela odnos. Od medicinske sestre so barabini zahtevali 5000 evrov, a jih niso nikoli dobili. Namesto tega so jih obiskali policisti, ki so medtem ugotovili, da izsiljevalska sporočila prihajajo z računalnika Mitje Bohaka in Josipa Juhasa. Zaškrtale so lisice, skupaj z Rokom Kološo so se znašli v priporu.

Po izsiljevanju še umor

V policijskem pridržanju se je žigolo strl, policistom razkril celotno zgodbo izsiljevanja žensk, za nameček pa svoja kolega namočil še v zgodbo o načrtovanem umoru in zavarovalnino. Tako je možem v modrem razkril, da sta Bohak in Juhas svojo tajnico Evelino Starčič zavarovala za milijon evrov z namenom, da jo umorita in pobereta zavarovalno vsoto. Po dolgem sodnem procesu sta bila Bohak in Juhas pravnomočno obsojena na leto dni zapora, medtem ko je Kološa (on naj bi žensko umoril) izvlekel glavo izpod giljotine. 

Deli s prijatelji