JE PRIZOR ZNAN?

Posadil ga je v invalidski voziček in poslal beračit

Objavljeno 05. maj 2017 15.54 | Posodobljeno 05. maj 2017 15.55 | Piše: Aleksander Brudar

Nikola Gatev, doma v Bolgariji, je v Ljubljano pripeljal rojaka, ki sta morala beračiti. Po priznanju krivde je bil obsojen trgovanja z ljudmi, zaradi česar gre za 17 mesecev v zapor.

Ena izmed Gatevovih žrtev je morala sesti na invalidski voziček, da bi se zasmilila čim več mimoidočim. Foto: Roman Šipič

LJUBLJANA – Ulični berači, ki jih lahko vsak dan srečamo v večjih slovenskih mestih, predvsem v prestolnici, skrivajo različne zgodbe. Nekateri se na ulice podajo res le zato, ker so denimo izgubili službo, nato ostali brez stanovanja in na koncu pristali na cesti. Najdejo pa se tudi taki, ki se v beračenje ne podajo prostovoljno, ampak so v to prisiljeni. Za njimi stoji bodisi organizirana združba izkoriščevalcev ali pa pretkan posameznik, ki želi na tak način priti do zaslužka. Največkrat prihajajo iz najrevnejših držav Evropske unije, Romunije in Bolgarije. Eden od njih je Bolgar Nikola Gatev, ki je svojo dejavnost jeseni lani razširil tudi v Slovenijo. Na njegovo nesrečo in hkrati srečo dveh njegovih žrtev pa se našim organom pregona ni mogel izmuzniti in na koncu je moral stopiti pred ljubljanskega okrožnega sodnika Srečka Škerbca ter od njega slišati besede, da je kriv in da se seli v zapor. Zaradi storitve dveh kaznivih dejanj trgovanja z ljudmi je bil namreč 68-letnik obsojen na eno leto in pet mesecev zapora.

Obljubljal jima
je dober zaslužek

Vse skupaj je potekalo po načrtu. Gatev je v past nekako zvabil Bolgara, Dimitrova D. V. in Aleksandra A. K., ki sta se znašla v izjemno slabem finančnem in socialnem položaju. Hkrati sta bila zaradi slabega zdravstvenega stanja (Aleksander A. K. je celo invalid) nezmožna najti zaposlitev. Prvi se je preživljal le z minimalno pokojnino in socialno pomočjo ter bil hkrati nekomu dolžan denar, drugi pa je bil čisto brez prihodkov. Gatev je Dimitrovu D. V. že v Bolgariji ponudil pomoč, saj mu je z besedami, da misli le dobro zanj, posodil denar za nakup drv za kurjavo. Tako je tudi sam postal njegov upnik, kar je seveda v celoti izkoristil, saj ga je z dolgom vezal nase in mu lažno obljubljal ter ga nato tudi prepričal, da bo, če bo šel z njim v tujino, z beračenjem zaslužil dovolj denarja, da bo poplačal vse dolgove. Še več. Da mu ga bo nekaj celo ostalo.

Z Gatevovim renault espaceom, ki je bil prirejen tako, da je v njem lahko spalo več ljudi, sta se odpravila v Grčijo in tja pripotovala 20. oktobra lani. Dimitrov je moral nekaj dni beračiti in ves nabrani denar izročiti svojemu »dobrotniku«. Pri tem mu je Gatev, da bi bil videti še bolj ubogi, izročil bergle. Čez nekaj dni sta se odpravila v Ljubljano, kjer pa je rojaku pobral vse dokumente, da mu ne bi pobegnil. V roke mu je znova potisnil bergle, pa še na invalidski voziček ga je posedel ter ga vsako jutro odpeljal pred trgovino Mercator v Trnovo. Tam je tri dni, do vključno 28. oktobra lani, od osmih zjutraj do petih popoldne mimoidoče prosil za denar. Nabral je najmanj 20 evrov na dan, a vse do zadnjega centa je moral izročiti Gatevu. Ta ga je ves čas nadzoroval in mu enkrat do dvakrat na dan prinesel nekaj malega hrane. Njegova žrtev se vse te dni ni mogla niti umiti ali se preobleči, še manj pa, da bi se vrnila domov v Bolgarijo. Na koncu je bil Dimitrov popolnoma odvisen od njega.

Podobno je storil tudi Aleksandru A. K., ki ga je prepričal, naj gre z njim v Anglijo, kjer bo lahko preprosto zaslužil, in sicer le tako, da bo sedel na stolček na ulici in čakal, da se zaradi svoje invalidnosti in ubogega videza komu od mimoidočih tako zasmili, da mu bo dal denar. Tega bo lahko obdržal, mu je obljubljal Gatev. Pa sta spet sedla v renault espace, a do Anglije nista prišla, ustavila sta se v Sloveniji. Aleksander je med septembrom in koncem novembra lani beračil pred večjimi trgovskimi centri in Gatevu na dan izročil najmanj 70 evrov, kolikor jih je dobil z beračenjem. Ko pa sta se 26. novembra lani vrnila v Bolgarijo, ga je spet preslepil in prepričal, da bi znova odšla služit v Anglijo. A spet sta prišla v Slovenijo, kjer mu je pobral vse dokumente, mu v roke dal berglo in ga silil v beračenje ter mu ves denar pobral.

Ne ve, kako bo plačal denarno kazen

Gatev pri priznanju krivde za izkoriščanje Dimitrova D. V. ni imel težav, je pa imel nekaj pomislekov glede Aleksandra A. K., saj ga takrat menda sploh ni bilo v Sloveniji. A na koncu se je vseeno odločil, da prizna krivdo za obe kaznivi dejanji in jo odnese z letom in petimi meseci zapora. Plačati mora 390 evrov denarne kazni in vrniti 3210 evrov, kolikor jih je pridobil z beračenjem. Kazen zapora si je Bolgar, ki je po narodnosti sicer Rom, želi odslužiti v svoji državi. Glede na denarno kazen pa se je vprašal, kako jo bo sploh plačal, saj tam na mesec prejema 105 evrov pokojnine. Po pravnomočnosti sodbe mu bo vrnjen tudi avto, s katerim je žrtve prevažal po Evropi.
Dimitrov D. V. je moral najprej prosjačiti v Grčiji, nato pa še v Sloveniji. (FOTO: Jure Eržen) ODSTRANI FOTOGRAFIJO

Gatevovi žrtvi sta nabrali od 20 do 70 evrov na dan. (FOTO: Tadej regent) Beračil je pred Mercatorjem v Trnovem. (Foto: Marko Feist)

Deli s prijatelji