MARIBOR

Popoln preobrat v aferi Satex

Objavljeno 17. julij 2011 22.46 | Posodobljeno 18. julij 2011 09.45 | Piše: Aleš Andlovič

Ustavni sodniki so odločili, da zadeva Satex le ne bo zastarala

Tožilki Bojani Podgorelec je uspelo doseči, da bodo ponovno odprli sodni spis z oznako Satex
MARIBOR – Ena največjih finančnih afer v zgodovini samostojne Slovenije, Satex, morda le ne bo ostala brez sodnega epiloga. Čeprav je sodni spis zoper Boruta Rataja (nekdanjega vodjo sektorja Nove KBM za poslovanje z občani), nekdanjega notarja Tomislava Ajdiča ter propadla podjetnika Mladena Kerina in Štefana Poštraka sredi lanskega novembra dobil žig »zastarano«, so ustavni sodniki zadevo postavili na glavo. S svojo odločitvijo so poskrbeli, da so takšno oznako prečrtali. Po naših informacijah naj bi se sojenje četverici nadaljevalo takoj po sodnih počitnicah, ki trajajo do sredine avgusta. Sodnica Mirjana Horvat Pogorelec naj bi obtoženim že poslala vabilo za nadaljevanje sojenj, ki bo 16. avgusta 2011.

Veselje obtožene četverice, da je dolgotrajnega procesa in sodne gonje konec, je bilo, kot vse kaže, prehitro. Čeprav je zadeva po novem kazenskem zakoniku zastarala, so ustavni sodniki kolege na okrožnem sodišču podučili, da je treba natančno prebrati in upoštevati vse odstavke 91. člena, saj posledice zastaranja ne nastopijo v vsakem primeru. Upoštevati je treba tudi preostale določbe 91. člena, ki določa, »katera dejstva vplivajo na (iz)tek roka in kako«, opozarjajo ustavni sodniki in v nadaljevanju pojasnjujejo, da se »poleg pravnih ovir po določbi novega zakona upoštevajo tudi ovire, ki se nanašajo na obdolženca in zaradi katerih je ta nedosegljiv za državne organe oziroma za novo sojenje. Gre zlasti za beg, skrivanje, bolezen obdolženca in podobne okoliščine, ki sojenje onemogočajo.«

In izmikanja je bilo na sojenjih v aferi Satex več kot dovolj. Obravnave so odpadale kot po tekočem traku. Enkrat zaradi bolezni treh obdolženih (nikoli ni manjkal le Borut Rataj), kot tudi zato, ker se sojenje več mesecev ni moglo začeti, saj enemu izmed četverice ni bilo mogoče vročiti sodbe vrhovnega sodišča. V sedemnajstih mesecih, kolikor je trajalo ponovljeno sojenje, je bilo razpisanih 146 (!) obravnav, izpeljali so jih le 40. Nadaljevanje sojenja v aferi Satex pa bo neke vrste kazenska ekspedicija tudi za sodnico Mirjano Horvat Pogorelc. Ta je kmalu za tem, ko je z zastaranjem zaprla spis Satex, končala delo na kazenskem oddelku mariborskega okrožnega sodišča in se preselila na pravdni oddelek istega sodišča. Po naših informacijah naj bi se sojenje nadaljevalo (in morda tudi končalo) s svetlobno hitrostjo. Vnaprej naj bi bilo razpisanih že 24 obravnav, po tri ali štiri dni v tednu.

Epicenter v Lenartu

Afera Satex je izbruhnila konec minulega stoletja. Tožilstvo Borutu Rataju kot takratnemu vodji sektorja NKBM za poslovanje z občani očita, da je zlorabil svoj položaj, k temu početju naj bi ga napeljevali in zanj tudi primerno nagradili Tomislav Ajdič, Mladen Kerin in Štefan Poštrak (bolje poznani kot trojica Satex). V letih 1995 in 1996 so tako v ekspozituri banke v Lenartu najeli kar 944 stanovanjskih in potrošniških posojil, s katerimi so si od banke izposodili 11,2 milijona evrov (revalorizirano danes 24,5 milijona evrov). Denarja niso nikoli vrnili, porabili pa naj bi ga ne le za delovanje podjetja Satex (to je sprva izdelovalo satelitsko tehniko, nato pa delovanje razširilo še na sanitarno opremo), ampak naj bi ga razsipniško trošili tudi za potovanja čez lužo in zabavo po igralnicah.

Na zatožni klopi bi morala sedeti tudi Miroslava Bregant, ki je v spornih letih vodila poslovalnico NKBM v Lenartu. Tik pred vložitvijo obtožnice je umrla v prometni nesreči. Bregantova je na zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom močno obremenila predvsem Boruta Rataja, ki takrat še ni bil v kazenskem postopku. Povedala je, da je navodila za odobritev spornih kreditov dobivala neposredno od Rataja. Kot je znano, je bila četverica že obsojena na štiri leta in osem mesecev zapora, vendar je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo in maja 2009 se je sojenje začelo znova.
Umrla dan pred pričanjem

Šestnajst let po aferi smo izvedeli tudi nekatere podrobnosti, kako so obtoženi prišli do denarja. Vse kredite je kot vodja lenarške ekspoziture odobrila Miroslava Bregant. Neuradno naj bi bila ta tako zagledana v Štefana Poštraka, da bi mu bila po pričanju poznavalcev razmer pripravljena jesti tudi iz roke. Zato ni prav nič presenetljivo, s kakšno lahkotnostjo se je trojica Ajdič, Poštrak in Kerin dokopavala do milijonov iz kreditov. Bregantova bi kot kronska priča morala znova na zaslišanje, a je dan pred tem (8. junija 2000) umrla v prometni nesreči. O nesreči je bil govor tudi med politiki, saj je odbor za notranjo politiko med obravnavanjem problematike zastaranja od notranjega ministrstva zahteval tudi policijsko poročilo o nesreči, ki jo je (po naključju) povzročil voznik tovornega avtomobila hrvaške kaznilnice Lepoglava. Toda policijskega zapisnika že dolgo ni več, saj ga ministrstvo ni shranilo. Citat V 17 mesecih je bilo razpisanih 146 obravnav, izpeljali so jih le 40.
Deli s prijatelji