NA HLADNO GRE

Ponorel zaradi bliskavice in večkrat zabodel brata

Objavljeno 13. december 2015 15.33 | Posodobljeno 13. december 2015 15.33 | Piše: Aleksander Brudar

Dejan Žnidaršič Nenadovič, ki je avgusta letos napadel brata, gre za dve leti v zapor.

Za dve leti bo moral Dejan Žnidaršič Nenadovič v zapor. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Ali se je Dejan Žnidaršič Nenadovič spravil z nožem nad brata Marka Žnidaršiča 2. avgusta letos zvečer z namenom, da mu vzame življenje, ali pa ga je napadel le zato, ker mu je zaradi kombinacije alkohola in zdravil ob bratovem fotografiranju z bliskavico mobilnega telefona le počil film? Za sodišče, kot je razsodil ljubljanski okrožni sodnik Gorazd Fabjančič, ni nobenega dvoma, da je šlo za prvo oziroma za poskus uboja v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, kar mu je očitalo tožilstvo, in ne za kaznivo dejanje povzročitve hude telesne poškodbe, kot je bila vseskozi prepričana obramba. Kot je pojasnil sodnik, je brat obtoženca Marko Žnidaršič tudi med včerajšnjim pričanjem povedal, da je Dejan med napadom z nožem nanj vpil, da ga bo ubil. To, da ga bo ubil, je razvidno tudi s posnetka njegovega klica na OKC Ljubljana, kamor je klical takoj po dogodku. »On bo mene tepel, en mul'c. Ubil te bom,« je, čakajoč na operaterja, govoril obtoženi, operaterju pa povedal, naj pošljejo rešilca na njihov naslov zaradi nasilja v družini.

Je pa bila obramba bolj prepričljiva glede višine kazni. Sodnik je Žnidaršič Nenadoviču določil kazen dveh let zapora, kar je kar štiri leta manj, kot je predlagala tožilka Petra Vugrinec. Ta je bila prepričana, da je obtoženi bratu, glede na to, da ga je večkrat zabodel, čeprav se mu je umikal in se poskušal ubraniti, poskušal vzeti življenje. Sodišče je pri izreku nižje kazni, poleg tega, da obtoženi prej še nikoli ni bil obsojen, upoštevalo, da je imel, kot je v zaključnih besedah opozarjal zagovornik obtoženega Edvard Bavcon, določen soprispevek pri vsem tudi brat obtoženca in da je na njegov odziv vplivala kombinacija alkohola in zdravil. Bavcon je spomnil na besede sodnega izvedenca, psihiatra Dragana Terziča, ki je povedal, kako stranski učinki zdravil, ki jih je jemal obtoženi, močno prizadenejo živčni sistem, kar pomeni, da je bila lahko potrebna le ena malenkost, v tem primeru fotografiranje z bliskavico mobilnika, da je Dejan tako odreagiral. Glede obtoženčevega brata se je vprašal, zakaj je še naprej drezal v Dejana, čeprav ga je ta, kot je obtoženi povedal v zagovoru, večkrat prosil, naj odide iz sobe in ga pusti na miru. Spomnil je na Markove besede, da se mu je brat zdel »čuden in zadet«, in že samo zato bi se lahko izognil konfliktu.

Trdi, da se je le branil

Obtoženi je napad obžaloval in povedal, da nikakor ne gre za sovraštvo. »Branil sem se,« je pojasnil in nadaljeval, da je imel brat v preteklosti razne izpade, da je bil agresiven, vzkipljiv in hitre jeze. Povedal je tudi, da je tistega dne spil več kot pet piv, kolikor mu jih tožilstvo očita v obtožnici, le njegov strah do brata pa je kriv, da se je zgodba končala, kot se je. Spominjal se je, kako ga je 12 let mlajši brat že fizično napadel.

Da je tistega večera, ko se je Dejan vrnil domov, od njega zahteval le, naj stiša glasbo na računalniku, pa je pričal Marko. Nadaljeval je, da je Dejan postal agresiven, ga s psovkami pošiljal stran, on pa ga je le spraševal, kaj mu je. Dejan, ki je sedel na stolu, je pograbil kuhinjski nož z rezilom, dolgim 22,5 centimetra, in začel Marka zabadati. Zatrdil je, da v preteklosti nikoli nista fizično obračunavala, sta se pa kdaj sprla.

Preiskava je pokazala, da je Dejan brata zabodel v prsni koš, trebuh in desno nadlaket. Le zaradi njune matere, ki je napadalca še pravočasno ustavila, se ni končalo tragično, čeprav, kot je ugotovil izvedenec, bi bilo življenje napadenega lahko ogroženo, če bi bil vbod v trebuh le pod malce drugačnim kotom ali če ne bi dobil pravočasne kirurške pomoči. Sodnik je še odločil, da bo obtoženi lahko do pravnomočnosti sodbe bival v hišnem priporu, tožilka pa je že napovedala, da se bo na sodbo pritožila.

Deli s prijatelji