PRIPOR

Poljak pred sodnico danes, Tovšakova na hladnem odšteva dneve

Objavljeno 03. marec 2013 08.59 | Posodobljeno 03. marec 2013 08.59 | Piše: A. L., STA

Odvetnik nekdanje gradbene baronice trdi, da ne gre za izkoriščanje delavcev, ampak je teža kaznivega dejanja drugje.

Gradbena baronica Hilda Tovšak je na izrek sodbe prišla urejena od nog do glave.

SLOVENJ GRADEC – Preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu bo danes zaslišala še poljskega državljana, ki je eden izmed štirih pridržanih v zadevi, povezani s posredovanjem tujih delavcev. V soboto so bili zaslišani trije, med njimi Hilda Tovšak, in vsem trem je sodnica odredila 30-dnevni pripor.

Peturno zaslišanje za Tovšakovo

Kot prva je bila v soboto zaslišana nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak. Po peturnem zaslišanju ji je preiskovalna sodnica odredila 30-dnevni pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. Zagovornik Tovšakove, odvetnik Boris Kanduti, je že napovedal, da se bo na sklep o priporu pritožil. V izjavi za novinarje po zaslišanju pa je dejal, da očitki o izkoriščanju delavcev in očitki v zvezi s trgovanjem z delovno silo »v ovadbi in v postopku niso bili potrjeni«. »Zatrdim lahko, da ne gre za izkoriščanje delavcev, ampak je teža kaznivega dejanja drugje,« je dejal Kanduti. Tovšakovo namreč okoli 90 strani dolga ovadba bremeni dajanja daril. Dejal je še, da ni šlo pri tem za nobeno zamenjavo delavcev, ampak da je bilo treba dobiti dodatno delovno silo, ki je ni in so jo iskali.

Sodno pridržanje za Poljaka se izteče danes

Ostala dva osumljena, po neuradnih podatkih Aleš Pangerc iz podjetja Go Extra in Uroš Plankar iz podjetja Terbo, so na sodišče privedli v soboto dopoldne, zaslišana pa sta bila popoldne in zvečer. Tudi njima je sodnica odredila 30-dnevni pripor. Poljski državljan, neuradno poslovodja poljskega podjetja Remak, Marek Andrzej Konfisz, kljub prvotnim predvidevanjem ni bil zaslišan v soboto, ampak bo danes. Vsem štirim osumljenim, ki so ostali pridržani po četrtkovih kriminalističnih preiskavah nacionalnega preiskovalnega urada, je sicer preiskovalna sodnica v petek zvečer odredila največ 48-urno sodno pridržanje, ki se tako za Poljaka izteče danes zvečer.

Vodja specializiranega tožilstva Harij Furlan je na novinarski konferenci v petek v Ljubljani povedal, da bo za vse štiri zahteval pripor. Pojasnil je, da so osumljeni želeli pridobiti nedovoljeno nagrado za posel v zvezi z zaposlovanjem tujih varilcev kot tudi z njihovimi nastanitvami in celo prevozi na delo.

Deli s prijatelji