POBEGNIL S KRAJA

Policist pijan zbil pešca, a ni kriv

Objavljeno 09. november 2015 10.37 | Posodobljeno 09. november 2015 11.03 | Piše: Aleš Andlovič

Zlatka Kosca, ki je do smrti povozil na cesti ležečega Draga Žurana, so oprostili.

Zlatko Kosec si spet želi v policijske vrste. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

MARIBOR – Čeprav so od tragične prometne nesreče v Lasigovcih minila že več kot štiri leta, so sorodniki, prijatelji in znanci pokojnega Draga Žurana čakali, kakšna kazen bo doletela njegovega krvnika. Sicer so vedeli, da jim ljubljenega 43-letnika nič ne bo vrnilo, a so ob sodbi ptujskega sodišča, ki je 47-letnega nekdanjega policista Zlatka Kosca obsodilo na dve leti in deset mesecev zapora, vendarle čutili neke vrste zadoščenje. Vse do pred dnevi, ko je z Obale prišla vest: koprsko višje sodišče je nekdanjega policista oprostilo obtožbe, tako mu ne bo treba niti svojcem povrniti stroškov za Dragov pogreb.

Bil je 10. september pred štirimi leti, ko je Matej Šoštarič komaj ustavil svojega jeklenega konjička na cesti pri vasici Lasigovci (blizu Ptuja), saj je sredi cestišča ležal mrtev moški. Bil je 43-letni Drago Žuran, truplo je bilo polno podplutb. Preiskovalci so na podlagi sledi ugotovili, da ga je ležečega na cesti povozil avtomobil in ga potiskal dobrih 44 metrov daleč. Toda voznik ni ustavil, hladnokrvno je pobegnil, ne da bi pomagal ponesrečenemu. Pomagati mu sicer ne bi mogel, saj so bile obsežne poškodbe možganov prehude in je bil Drago nekaj trenutkov po nesreči mrtev.

Spomin na pokojnega Draga za njegovega sodelavca Franca Kukovca nikoli ne bo zbledel. Še vedno se vsako jutro na poti v službo s pogledom ustavlja na križišču, kjer ga je običajno ob 5.30 pobral v avtomobil in peljal v službo na družinsko žago. »Vedno je rad poprijel za delo, na žagi ni bilo stvari, ki je ne bi obvladal, včasih je ostal tudi po službi, da nam je pomagal. Zaupali smo mu lahko vse, imel je ključe vseh prostorov,« nam je po izgubi sodelavca in prijatelja zaupal Franc in nadaljeval: »Bil je naš družinski član.« Vsi, ki so Draga Žurana poznali, so ga imeli radi. Veliko zanimanja je pokazal za vse, kar je bilo povezano z elektriko, navduševal se je tudi nad glasbo. Po vaških zabavah in diskotekah je vrtel glasbo.

Po nesreči pobegnil

Samo deset ur po tragični nesreči so policisti na mejnem prehodu v Zavrču aretirali pobeglega voznika – tedanjega sodelavca Zlatka Kosca. Na njegovem kovinsko sivem avtomobilu hyundai lantra je manjkal prav del, ki so ga noč prej našli blizu Žuranovega trupla. O tem, zakaj je pobegnil, kar je bilo za uslužbenca policije vsaj moralno sporno, je mejni policist molčal. Pozneje so na osnovi odvzetih tekočin ugotovili, da je bil Kosec tragične noči – Draga je povozil nekje med 23.30 in 0.30 – pijan kot čep. Strokovnjaki so pozneje izračunali, da je imel v krvi kar 1,6 promila alkohola.

Zaradi psihičnih težav so ga najprej poslali na zdravljenje v psihiatrično bolnišnico v Ormož, medtem pa so v vrhu policijskih vrst že stekle priprave za izredno odpoved delovnega razmerja. Kosec je izgubil službo, vrniti je moral službeno uniformo in orožje, nov udarec pa je sledil, ko so ga na sodišču na Ptuju obsodili na dve leti in deset mesecev zapora, poleg tega so mu naložili še, da eno leto ne sme sesti za volan motornega vozila. Toda njegov zagovornik, mariborski odvetnik Sašo Petek, je spisal pritožbo, ki je romala k višjim sodnikom v Koper. Tam je padla na plodna tla, saj so Zlatka Kosca oprostili.

Višji sodniki namreč niso našli vzročne povezave med očitkom tožilstva, da je Zlatko Kosec vozil preveč ob levem robu cestišča (vsega 0,8 metra), in smrtjo Draga Žurana. Sodniki so prepričani, da tega obtoženemu ne bi bilo mogoče očitati, če bi po samo 3 metre in 15 centimetrov široki cesti upravljal širši avtomobil, kot je bila njegova lantra. Tožilstvo medtem brezposelnemu policistu ni očitalo vožnje z neprilagojeno hitrostjo, saj je vozil skoraj 20 kilometrov na uro pod dovoljeno hitrostjo zunaj naselja, zato pa je verjetno storilo napako, ko med Koščevo pijanostjo in Žuranovo smrtjo ni našlo vzročne povezave. Ker tega ni bilo pod obtožbo, sodišče ni moglo presojati o obtoženčevi pijanosti.

Izvedeli smo, da je oprostilna kazenska sodba le prvi korak Zlatka Kosca, saj naj bi se skupaj s odvetnikom pospešeno pripravljala na »vojno« pred delovnim sodiščem, kjer želita dokazati, da je bil njegov izgon iz policijskih vrst neupravičen. Če bosta uspešna, bo Zlatko Kosec, namesto da bi odgovarjal za smrt Draga Žurana, znova oblekel policijsko uniformo.

Deli s prijatelji