ODREZANI OD SVETA

Policija opozarja: Umaknite se na varno

Objavljeno 12. december 2017 08.09 | Posodobljeno 12. december 2017 08.48 | Piše: P. Pa.

Na najbolj prizadetih območjih danes celo odpade pouk.

LJUBLJANA – Orkanski veter po Sloveniji povzroča pravo razdejanje. Najhujše je bilo na Gorenjskem, Koroškem in osrednji Sloveniji. Zaprtih je več cest, nekaj desettisoč gospodinjstev je brez elektrike.

Med najbolj prizadetimi območji sta Jezersko in Bohinj, kjer bo danes celo odpadel pouk. Izredno stanje vlada tudi na Koroškem. Za danes je odpovedan pouk na osnovni šoli v Dravogradu in podružnici na Ojstrici, prav tako danes v šolo ne bodo vozili vozačev, ki obiskujejo črnjansko šolo.

Težave tudi na tirih

Veliko dela imajo tudi vzdrževalne ekipe Slovenskih železnic, ki pospešeno odpravljajo posledice poškodba na železniški infrastrukturi zaradi drevja, ki se je na proge na več lokacijah po Sloveniji podrlo na proge.

Zaradi podrtega drevja na progah so zaprte proge:

Medvode–Ljubljana, organizirani so nadomestni prevozi z avtobusi;
GrosupljeVišnja Gora, organizirani so nadomestni prevozi z avtobusi;
koroška proga, nadomestnih prevozov za zdaj ni, ker so zaprte tudi nekatere ceste.

Sporočili so še, da se promet na progah RakekPostojna ter TrbovljeSava odvija po enem tiru. Zaradi visoke ravni vode v Bohinjskem predoru je zaprta tudi proga PodbrdoBohinjska Bistrica. Za zdaj nadomestni prevozi niso organizirani. Zaradi odstranjevanja drevja na progah bodo nastajale zamude potniških vlakov. Ob tem še sporočajo potnikom naj se pred potovanjem o razmerah in morebitnih zamudah pozanimajo na spletni strani Slovenskih železnic, pri osebju na vlakih,  na železniških postajah, po e-pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na telefonski številki 1999.

»Težave so v celotni regiji, ekipe gasilcev in podjetja VOC Celje po najboljših močeh vseskozi odstranjujejo podrta drevesa. Zaprtih je nekaj glavnih cest, a se podatki sproti spreminjajo,« je za STA davi povedal regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič. Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste so bile nekaj pred 7. uro zaprte ceste MariborDravograd med Podvelko in Ožbaltom, glavna cesta skozi Mežiško dolino PoljanaMežicaČrna na Koroškem, prav tako cesta ŠoštanjČrna na Koroškem. Zaprte so tudi ceste Ribnica na PohorjuPodvelka, KotljeSlovenj Gradec ter DravogradBukovjeTrbonje.

Največ obvestil občanov o težavah zaradi podrtih dreves in odkritih streh na stanovanjskih in gospodarskih objektih je od ponedeljka z območja Mežiške in Dravske doline, precej jih je tudi z območja Mislinjske doline, kažejo podatki Uprave RS za zaščito in reševanje. Po napovedih vremenoslovcev se bo veter danes umiril.

Ste na cesti? Pozor! 

Policija poziva voznike, ki vozijo na cesti KočevjeLjubljana, naj se zaradi nevarnosti podiranja dreves umaknejo na varno in ne stojijo v koloni. Zaradi hudega vetra so povsod po državi na cestah podrta drevesa, plaz je zaprl mejni prehod Gruškovje in povezovalne ceste.

»Zaradi močnega vetra in padajočih dreves ‎je cesta KočevjeLjubljana zaprta. Tudi sicer pa je na širšem območju PU Ljubljana na cestah več dreves. Intervencijske službe so na delu, vendar so na posameznih mestih, kjer je zaradi nevarnosti novih padcev dreves intervencije zaradi varnosti ustavljene. Prebivalcem svetujemo, naj se zadržujejo na varnem in naj se izogibajo gibanju na prostem. Enako velja za voznike, ki naj se ne vozijo na območjih, dokler nevarnost ne bo mimo,« sporoča PU Ljubljana.

Brez elektrike

Neurje z močnim vetrom je marsikje po državi povzročilo izpade električne energije. Na območju Ljubljane je brez elektrike ostalo okoli 18.000 gospodinjstev, na območju Maribora pa več kot 10.000.

Po podatkih s spletne strani Elektra Ljubljana, ki poleg Ljubljane z okolico pokriva tudi območje Kočevja, Novega mesta in Trbovelj, je na tem območju trenutno brez električne energije več kot 18.000 gospodinjstev.

Na Elektru Maribor pa so povedali, da je bilo ponoči brez elektrike več kot 10.000 odjemalcev, točne podatke pa še zbirajo.

STA

Kakšno je stanje pri vas? Pošljite nam fotografijo! 

Deli s prijatelji