SOJENJE

Podjetniku znova prisodili pogojno kazen

Objavljeno 14. februar 2013 19.00 | Posodobljeno 14. februar 2013 19.00 | Piše: Oste Bakal

Nekdanjega lokalnega politika Jožefa Sökeja so zaradi goljufije obsodili na šest mesecev, pogojno na dve leti.

Obsojeni Jožef Söke.

LENDAVA – Z branjem dokazov, zaključnimi nagovori strank ter izrekom sodbe se je na okrajnem sodišču v Lendavi končalo sojenje 54-letnemu Jožefu Sökeju iz Petišovcev, ki mu je subsidiarni tožilec Boris Balantič očital goljufijo. Že od nekdaj velja pravilo, če želiš ostati brez prijatelja, mu posodi denar. To velja tudi danes, ko je čedalje več ljudi, zlasti podjetnikov in kvazipodjetnikov, v hudi finančni krizi. O tem se je prepričal tudi znani Lendavčan Boris Balantič, ki ga je na tanek led speljal nekdanji lendavski občinski svetnik, podjetnik iz Petišovcev Jožef Söke, ki ga nekateri zaradi aktivnega sodelovanja pri domačem nogometnem klubu imenujejo kar petišovski Berlusconi.

Balantič je Sökeju posodil 11.000 evrov, česar pa mu slednji dolgo po dogovorjenem roku ni vrnil. Zato se je zadeva znašla na okrajnem sodišču v Lendavi in sodnica Mirela Bertalanič je presojajoča v tej kazenski zadevi.

Pogojna obsodba: šest mesecev zapora

Obtožni predlog je subsidiarni tožilec Boris Balantič, ki ga je zastopala odvetnica Irma Hrelja Csaszar, vložil že 15. julija 2010 in ga spremenil 14. decembra lani. In po štirih javnih glavnih obravnavah ter izvedenih številnih dokazih je sodišče odločilo, da je Jožef Söke, ki je brez zaposlitve, prejemnik 70 evrov vojaškega nadomestila, poročen, oče dveh polnoletnih otrok, že kaznovan, na prostosti, kriv, da je z namenom, da bi sebi pridobil protipravno premoženjsko korist, z lažnim prikazovanjem ali s prikrivanjem dejanskih okoliščin spravil drugega v zmoto oziroma ga pustil v zmoti in ga s tem zapeljal, da je ta v škodo svojega premoženja kaj storil ali opustil. To je storil tako, da je v obdobju od druge polovice leta 2007 do konca 2008 na območju Lendave oškodovanca Borisa Balantiča z lažnim zatrjevanjem, da je v finančni krizi le trenutno in si denar izposoja le za krajši čas, prepričal, da mu je ta večkrat posodil določeno vsoto denarja, medtem pa ga je tudi ves čas držal v zmoti, češ da mu bo posojeni denar vrnil v najkrajšem času, čeprav je že ob prvi izposoji zagotovo vedel, da tega ne bo mogel storiti. Že takrat je bil brez redne zaposlitve, brez kakršnega koli drugega vira prihodkov ter brez slehernega nepremičnega ali vrednejšega premičnega premoženja, z naknadnim podpisovanjem listin o priznanju dolga pa je oškodovanca vztrajno držal v zmotnem prepričanju, da mu bo denar vrnil. S takim ravnanjem pa je pri oškodovancu dosegel, da mu je ta posodil 11.000 evrov, s čimer si je obdolženec na škodo Borisa Balantiča pridobil protipravno premoženjsko korist v omenjenem znesku.

Tako je storil kaznivo dejanje goljufije po I. odstavku 211. člena KZ-1 RS. Zato so mu izrekli pogojno obsodbo šest mesecev zapora, ki pa ne bo izvedena, če obdolženec med preizkusno dobo dveh let ne bo storil novega kaznivega dejanja. Sodnica je obdolženca oprostila povrnitve dela stroškov kazenskega postopka, to je plačila sodne takse, kar pokrije državni proračun, dolžan pa je plačati stroške izvedenca 276 evrov, ki jih je povzročil po svoji krivdi. Dolžan je povrniti tudi potrebne izdatke oškodovanca kot tožilca in nagrado in potrebne izdatke njegove pooblaščenke v znesku, kot bodo odmerjeni s posebnim sklepom. Ker nihče od upravičencev pritožbe ni napovedal, šteje, da je zadeva pravnomočna. V času postopka je oškodovanec Balantič prek sodišča prišel do svojih terjatev, saj so Sökeju zarubili finančna sredstva in premične reči.

Balantič, ki je končno dobil svoj denar, je po izreku sodbe zatrdil, da mu je cilj opozoriti državljane, kako si Söke še naprej izposoja denar in da ga čaka še veliko tovrstnih obravnav. Ena od teh je nedavno že potekala v Gornji Radgoni, ko je bil Söke prav tako obsojen na pogojno kazen. A ko je tamkajšnjemu odvetniku Andreju Husarju, ki mu je posodil denar, vrnil 5000 posojenih evrov in stroške postopka, je bila sankcija odpravljena.

Deli s prijatelji