S HELIKOPTERJEM

Podhlajena, a rešena iz Severne stene

Objavljeno 04. avgust 2011 13.25 | Posodobljeno 04. avgust 2011 13.25 | Piše: K. K./STA

Sta zdrava, a vrha Triglava tokrat nista videla

S helikopterjem so poškodovanega plezalca rešili iz stene

MOJSTRANA – Alpinista, ki so ju ob 4. zjutraj šli reševat reševalci Gorske reševalne službe Mojstrana, sta rešena iz stene. Oba sta bila le podhlajena, v dolino pa so ju prepeljali s helikopterjem, je pojasnil načelnik GRS Mojstrana Jože Martinjak.

Zdrava, a vrha nista videla

Alpinista sta se v Triglavski severni steni izgubila in zaplezala, zato so reševalci ob 4. uri zjutraj začeli z akcijo. Po besedah Martinjaka je pet reševalcev splezalo do alpinistov, ju prepeljalo do roba stene, od koder so ju v dolino prepeljali s helikopterjem. Alpinista sta zdrava, le podhlajena zaradi prenočitve v steni, je še dodal. Domneva, da sta bila Slovenca, saj je z njima pred reševalno akcijo govoril v slovenščini.

Helikopter kar naprej v zraku

V zadnjih 24 urah so sicer s helikopterjem z Julijskih Alp prepeljali še tri ponesrečene planince. Na Rjavini si je planinec poškodoval roki in nogi, na Triglavskih podih si je neki drug planinec zlomil nogo, po zdrsu v Slovenski grapi pa se je poškodoval še tretji planinec. Vse tri so prepeljali na zdravljenje v jeseniško bolnišnico.

Največ rešujejo na območju Tolmina

Na GRS Mojstrana so v letu 2011 posredovali 15-krat, vsa društva in službe pa so od 1. januarja do 4. avgusta 2011 opravila 234 intervencij, je razvidno iz podatkov na spletni strani Gorske reševalne zveze Slovenije. Pri 200 administrativno zaključenih reševanjih in iskanjih je kar 70-krat sodeloval helikopter, v 99 primerih pa zdravnik. Gorski reševalci so letos iz gora sicer rešili 218 ljudi, največ na območju Tolmina.

Deli s prijatelji