BRUTALEN PRETEP

Po zverinskem mučenju so jima pripor podaljšali

Objavljeno 20. marec 2017 19.42 | Posodobljeno 20. marec 2017 19.42 | Piše: Aleksander Brudar

Aleš Olovec in Martin Kovač sta osumljena povzročitve smrtne poškodbe Andreju Cekuti.

Travnik, kjer se je zgodil grozljiv pretep. Foto: Nada Černič Cvetanovski

KRŠKO – Aleš Olovec in Martin Kovač, ki naj bi se pred mesecem dni na travniku v Žabjeku pri Podbočju tako kruto znesla nad 26-letnim Andrejem Cekuto z Vrhpolja pri Šentjerneju, da je ta dan po pretepu umrl, bosta v priporu ždela še 45 dni. Tako je namreč potem, ko je tožilstvo za oba osumljenca predlagalo podaljšanje pripora za dva meseca, odločilo krško okrožno sodišče. Dvajsetletni Olovec in 29-letni Kovač sta osumljena povzročitve posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom, kar pa ne pomeni, da bo na koncu tako ostalo v obtožbi. Glede na pridobljene dokaze v preiskavi bi jo namreč lahko tudi prekvalificirali.

Primer je 13. februarja letos pretresel Slovenijo, saj sta Kovač in Olovec izživljanje nad Cekuto vseskozi snemala in to je Olovec v živo predvajal tudi prek facebooka. Dogajalo se je na travniku okoli četrte ure zjutraj, ko je posnetek zakrožil po spletu in ko je anonimni klicatelj to sporočil policiji. Ta je takoj stopila v akcijo in na travniku približno 150 metrov od dovozne poti opazila poškodovanega, domnevna napadalca pa so izsledili v bližini. Sledila je hitra reševalna akcija, Kovača in Olovca so policisti pridržali.

Najprej verbalni, nato fizični napad

Kot je pokazala preiskava, se je trojica ponoči družila, družbo naj bi jim delal tudi alkohol. Andrej in eden od osumljenih sta najprej začela verbalno, nato pa še fizično obračunavati, potem se je Andrej odpeljal s kolesom, vendar se je čez nekaj časa vrnil. Besedni spor se je nadaljeval in prešel v brutalno fizično obračunavanje, v katero se je vključil še drugi osumljeni. Cekuto sta Olovec in Kovač hudo pretepla in ga pustila ležati na travniku. Vse sta posnela na mobilni telefon in to objavila na družabnem omrežju. Zaradi tega jima očitajo tudi neupravičeno slikovno snemanje, za kar je zagrožena kazen do enega leta zapora.

Kot so nam po grozljivem dogodku povedali Andrejevi domači, se je ta pred dvema ali tremi meseci preselil k 29-letnemu Kovaču, ki živi le nekaj metrov stran od omenjenega travnika. Nikoli ni nič potarnal, da bi bilo kaj narobe, da bi se kdo znašal nad njim, mu morda grozil. Martin je z Andrejem večkrat prišel v Šentjernej, k očetu, nekoč poklicnemu zidarju, 20-letni Olovec, ki je posnetek mučenja objavil na enem od svojih treh profilov na facebooku, pa je pred kratkim prav v tem naselju kupil motor. Nič posebnega niso zaznali Romi takrat, ko je prišel v njihovo naselje, prav nasprotno, vsi trije so bili prijatelji. Poznajo torej oba vpletena v srhljivko na facebooku, Olovca in Kovača, nikoli pa zanju ne bi pomislili, da bi bila zmožna česa tako zverinskega in brezčutnega. Ob vsem smo izvedeli še, da je Andrej usodne noči po telefonu klical svojega brata, ki pa si seveda niti v sanjah ni mislil, kaj 26-letnik preživlja, niti ni slutil, da je bil to zagotovo obupan klic na pomoč.

Deli s prijatelji