MORILEC GRE NA HLADNO

Po uboju šel zapravljat denar za prostitutke

Objavljeno 28. marec 2017 22.30 | Posodobljeno 28. marec 2017 22.30 | Piše: Aleksander Brudar

Asmir Sulejmanović zaradi uboja nekdanjega policista Branimirja Bajdeta za 14 let v zapor.

Asmir Sulejmanović je za uboj Branimirja Bajdeta dobil 13 let in pol zapora. Foto Dejan Javornik

LJUBLJANA – »Ne razumem, kaj sodnica hoče? Da se bo metal po tleh?« Tako je po izreku sodbe Asmirju Sulejmanoviću na vprašanje, kako da obtoženec ni pokazal obžalovanja, da je ubil 63-letnega Branimirja Bajdeta, odgovorila njegova žena Karmen Sulejmanović. Ob tem pa še povedala, da mož ves čas kaže obžalovanje in da mu je zaradi dogodka zelo hudo. Še vedno verjame, da je bila to nesreča, je pa takšno kazen, kakršno je dobil včeraj, pričakovala. »Kolikor ga poznam, bo to vse preštudiral in predelal,« je povedala Sulejmanovićeva in dodala, da je jezna nanj, a da ga bo z otroki čakala, dokler ne bo prišel iz zapora, in da bo imel v zaporu zdaj »cajt, da se zbrihta«.

Zagotovo mu časa ne bo manjkalo, saj je Sulejmanovića včeraj petčlanski sodni senat, ki mu je predsedovala ljubljanska okrožna sodnica Špela Koleta, obsodil na enotno zaporno kazen 14 let in 7 mesecev zapora. Samo za uboj Bajdeta je sodišče obtoženemu izreklo 13 let in pol za rešetkami, k temu je dodalo še leto zapora zaradi odvzema pokojnikovega traktorja in še pet mesecev zaradi prikrivanja, ki jih je leta 2012 dobil v obliki pogojne kazni (pet let preizkusne dobe) na ljubljanskem okrajnem sodišču. Ta enotna kazen je kar polovico manjša od kazni, ki jo je v ponedeljek v zaključnih besedah za Sulejmanovića predlagala tožilka Ana Bučar Brglez. Prepričana je bila, da je šlo za umor iz koristoljubja. Skratka, da je Bajdeta ubil samo zato, da bi se dokopal njegovih 250 evrov. A sodišče tega z gotovostjo na koncu ni moglo ugotoviti, in zato kaznivo dejanje prekvalificralo iz umora v uboj.

Žena mu ni bila v pomoč

Petčlanski sodni senat o tem, da je obtoženi nekdanjemu policistu naklepno vzel življenje, ni dvomilo. Pri tem so mu bili v veliko pomoč izvedenci: izvedenec avtomobilske stroke Vekoslav Kamnikar je denimo menil, da če bi Bajde res skočil pred traktor, kot je trdil Sulejmanović, bi imel poškodovane tudi noge, ne le glavo in prsni koš, saj bi telo padlo v smeri delovanja sile, torej naprej (najprej bi mu tako moral povoziti noge, ki pa so ostale nepoškodovane). 
Obtoženemu v pomoč ni bila niti žena, saj je bila njena izpoved na sojenju drugačna kot v preiskavi, ko je govorila o tem, da sta se Asmir in Branimir skregala, nato da ga je nato obtoženi povozil. Na sojenju pa je trdila, da je šlo za nesrečo, in da to sklepa glede na obtoženčev odnos z oškodovancem.

Poleg tega se je čudila – ko jo je mož tistega dne med vožnjo s traktorjem poklical po telefonu –, da se ob taki večerni uri sploh vozi s traktorjem. Prav tako je omenila, da se ji mož ni zdel tako pijan, medtem ko je Sulejmanović v zagovoru trdil, da je bil močno pod vplivom alkohola in da se zaradi tega vsega ni dobro zavedal. 
Sodnica Koletova je ob tem spomnila na izpoved izvedenca psihiatra, ki je menil, da alkoholiziranost nikakor ni vplivala na obtoženčevo razumevanje ravnanja. Na to kaže tudi razumno delovanje po uboju.

Vsa obleka v pranje

Potem ko je 20. julija lani na Ključevici v Zasavju Sulejmanović s traktorjem zapeljal čez Bajdetovo glavo, od katere po besedah sodnice ni ostalo nič, ter ugotovil, da je mrtev, je vzel verigo za spravilo lesa in z jo zavezal na pokojnikove noge. Nato ga je kot hlod odvlekel v gozd ter ga odvrgel v globel. Ker je tam teren precej strm in zaraščen, je sodnica menila, da je moral na koncu truplo vleči še sam. 
Obtoženi je po dejanju Bajdetu iz denarnice vzel 250 evrov in se z njegovim traktorjem odpeljal v Radeče. Poklical je taksi in taksistu naročil, da naj ga odpelje v Celje, da bo tam zapravil denar »za kurbe«. 
Da je naklepno vzel življenje 63-letniku, po mnenju sodnice kaže tudi to, da je taksista spraševal, koliko bi stala vožnja do Bosne in Hercegovine – tako bi se lahko izognil kazni pri nas – ter ravnanje žene po dogodku, ki je hotela uničiti vse dokaze: zamenjala sta telefonski številki, znebiti sta se hotela škornjev, vsa obleka je šla v pranje. 
»Izkoristili ste dobroto oškodovanca. Pomagal vam je, delali ste pri njem, da bi dodatno zaslužili,« je opozorila sodnica in spomnila na ženine besede, da mu je bil Bajde kot neke vrste očetovska figura. Pomagal naj bi mu tudi pri tem, da bi se otresel zasvojenosti z alkoholom. Četudi je bil zaradi tatvine Bajdetovega traktorja pred tem že pravnomočno obsojen, mu je žrtev po prepričanju sodnice kljub temu dala še eno možnost. 

Deli s prijatelji