IZSILJEVANJE

Po štirih mesecih 
prosta okovov

Objavljeno 02. avgust 2011 20.51 | Posodobljeno 03. avgust 2011 09.00 | Piše: B. F.

Še vedno se ne ve, ali sta obtožena Hartman in Koselj izsiljevala ali ne

V verige vklenjena 39-letni Andrej Hartman iz Spodnjih Bitenj in 31-letni Medvoščan Miha Koselj

KRANJ – Čeprav so sodne počitnice, so se na kranjski sodniji zagrizli v primer izsiljevanja, ki naj bi ga na posebno surov in poniževalen način izvedla nekdanji vodja gorenjske heroinske naveze Andrej Hartman iz Bitenj in diplomant policijske šole Miha Koselj iz Medvod.

Marke so obgrizle miši

Skupaj naj bi od lastnika picerije Gala v Lescah Igorja Žemlje zahtevala vračilo dolga, ki naj bi nastal, ker je nameraval ta očetu Hartmana narediti uslugo in mu zamenjati šop nemških mark, ki so jih obgrizle miši. Šlo naj bi za 50.000, in sicer v bankovcih po 500 mark. Žemlja je na prvem pričanju povedal, da mu je Koselj dejal, naj gre z njim, če ne prostovoljno, bo šel pa v nezavesti, ker ga bo nokavtiral. In potem mu jih je nekaj naložil, pri Hartmanovih, ko sta prispela tja, pa je usekal tudi psa, ki je lajal nanj.

Vrnil svoj dolg

Po prepričevanju – večinoma je bilo menda pospremljeno s kakšno okoli ušes – sta Hartman in Koselj Žemljo izpustila, ta pa je poklical policijo in ju prijavil. Medtem ko je tožilstvo vrtalo po Žemlji, je ta še povedal, da je po tistem, ko je bila dvojica že v priporu, prodal svoj vikend na Jelovici, Andrejevemu bratu Matjažu Gabru Hartmanu dal 12.000 evrov, in to vse samo zato, da bi imel mir pred njimi, nato pa še umaknil predlog za pregon glede kaznivega dejanja telesne poškodbe. Zakaj je čakal z vračilom dolga več kot desetletje, potem pa nenadoma vse poplačal, še danes ni znano.

Slab spomin

Današnja priča Miran Štirn, ki je šop mark nesel v Nemčijo in jih poskušal zamenjati v matični banki, je povedal, da je precej reči pozabil, da pa je zamenjani denar pozneje izročil svoji sestri, nekdanji ženi Žemlje. Niti tega se ni spomnil, ali je za opravljeno delo prejel 5000 evrov plačila ali nič.

Spremenjena obtožnica

Sledilo je nekaj formalnosti s pregledom kazenskih evidenc, tožilstvo pa je poskušalo še s predlogom, naj pri nemški banki preverijo, na kakšen način in kako se je menjal denar, v kateri valuti je bil prinesen in v kateri izplačan. Obramba je ob tem trdila: »Prepričani smo, da Igor Žemlja ni povedal popolne resnice o tej menjavi denarja, pričanje Štirna pa je tudi na neki način potrdilo, da je dolg do Hartmanovih resnično obstajal.« Na podlagi Žemljevega umika obtožb o telesnem nasilju je tožilstvo spremenilo obtožnico.

Dolg je obstajal

Odvetnik Janez Koščak je povzel: »Oba obdolženca lahko podata nov zagovor, saj je opis spremenjen tako, da je treba razčistiti dejansko stanje, saj je Žemlja povrnil dolg. Sodišče naj zasliši tudi Matjaža Hartmana glede tega, zakaj je Žemlja stopil v stik z njim, in plačila 12.000 evrov. Sicer pa je iz izpovedi Žemlje popolnoma jasno, da je poravnal dolg, a ne zaradi grožnje in sile obtoženih. Hkrati se je na sodišču izmikal konkretnim odgovorom.« Njegov kolega Marko Klofutar je še dodal, da gre zdaj za absurdno obtožnico.

Razplet bosta pričakala na prostosti

Sodišče je odločilo, da bodo zaslišali Matjaža Gabra Hartmana, brata prvoobtoženega, in čeprav je v lokalu nasproti sodišča pil kavo in čakal na razplet, mu bo treba poslati sodno pisanje. Oba obtožena pa ne bosta več čemela v priporu. Nova obravnava, po kateri naj bi bilo končno jasno, ali sta Hartman in Koselj nabunkala Žemljo in s tem izsilila poplačilo dolga ali pa je bilo vse bolj miroljubno in ne tako, kot je v začetku govoril lastnik picerije, bo šele sredi septembra.

Deli s prijatelji