GROZLJIVKA V GORAH

Po padcu telefoniral po pomoč, nato umrl

Objavljeno 01. julij 2014 12.15 | Posodobljeno 01. julij 2014 12.35 | Piše: Boštjan Fon

V črnem vikendu v slovenskih gorah umrla dva pohodnika, Ljubljančan in, neuradno, Japonec.

Predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik. Foto: Boštjan Fon

VRATA, KRMA – Črni vikend v naših gorah se je po sobotni smrtni nesreči tik pod vrhom Storžiča, kjer je življenje med zdrsom po pobočju izgubil 73-letni Ljubljančan, nadaljeval tudi v nedeljo in se potegnil v ponedeljek.

Najprej, bilo je nekaj pred poldnevom, je pri sestopu po Tominškovi poti s Triglava po nerodnosti padel po pobočju madžarski gornik. Prisotni so sporočili, da je dobil poškodbe glave. Po posredovanju policijskega helikopterja z dežurno posadko ter gorskih reševalcev s postaje GRS Mojstrana so ponesrečenega najprej z dvigom v plovilo prepeljali do Aljaževega doma v Vratih, sledil pa je helikopterski transport v klinični center v Ljubljani, kjer je tujec ostal na zdravljenju.

Zlomil si je nogo

Četrt pred tretjo popoldne pa se je pod Triglavom, tokrat na bohinjski strani, odvijala prava drama, ki se je zavlekla še v ponedeljkovo dopoldne. Začelo se je s klicem na 112. Tuji pohodnik, po neuradnih podatkih japonski državljan, ki že dlje živi v Angliji, je sporočil, da je nekje v bližini Triglavske škrbine padel in si zlomil nogo. Več ni povedal. V tistem se je z zahoda bližala vremenska ujma, ki je najprej zagrnila območje Julijskih Alp. Gorski reševalci postaje GRS Bohinj so s policijskim helikopterjem poskušali poleteti do ranjenca, vendar zaradi hudih sunkov vetra, ki so se krepili iz minute v minuto, te vrste reševanja ni bilo mogoče izpeljati. »Ko so šli gorski reševalci v akcijo, se je na našem koncu začelo obupno neurje. Treskalo je, lilo kot iz škafa in vsi v domu Planika, ki smo vedeli, da so šli gorski reševalci na teren, smo nestrpno čakali na kakšno njihovo sporočilo. Upali smo, da se bo dobro izteklo tako za njih kot tudi poškodovanega,« je povedala oskrbnica triglavskega doma Planika Irena Klinar in dodala, da jih je v ponedeljkovem jutru okoli objekta pričakalo nekaj centimetrov snega. Kljub slabim, za življenje sodelujočih v akciji že docela nevarnim razmeram je padla odločitev, da helikopterska posadka poskuša ekipo gorskih reševalcev prepeljati do primernega kraja, od koder bi lahko nadaljevali reševanje na klasičen način.

Po naletu na območje Triglava, kjer je bilo možno izkrcanje gorskih reševalcev in medicinskega osebja, so minile štiri ure, med katerimi so se člani moštva prebijali skozi besneče divjanje nevihte nad seboj do kraja, kjer so našli poškodovanega. Po prvem sporočilu nekaj pred sedmo uro zvečer je bilo mogoče še vedno ohraniti upanje, da se bo tuji pohodnik izvlekel. »Poškodovanega so našli ob 18.43. Je podhlajen, zlomljeno ima nogo in nezavesten. Pri njem je zdravnik GRS in medicinska sestra,« so takrat sporočili iz kranjske policijske uprave in še dodali, da so gorski reševalci na kraju dogodka poskušali dobiti podporo helikopterja z reševalno dežurno ekipo, vendar polet zaradi slabih vremenskih razmer ni bil mogoč.

Zaman so ga oživljali

»Žal lahko potrdimo, da je tuji državljan, ki je včeraj utrpel poškodbe na Triglavski škrbini, preminil,« je v ponedeljkovem jutru sporočil Bojan Kos iz PU Kranj in povzel: »Okoliščine tragičnega dogodka še niso razjasnjene. Res je na pomoč poklical poškodovani sam, a menimo, da je bil po padcu, ki je bil po prvih podatkih res strašen, še v šoku in je zmogel toliko moči, da je poklical na številko 112 in sporočil približno mesto, kjer je.« Gorski reševalci, ki na polet helikopterja niso mogli računati, so se odločili, da prenesejo pohodnika do doma Planika. Še vedno so se z vsem znanjem in močmi trudili z oživljanjem, postopka, kot smo lahko izvedeli, niso opustili niti po tistem, ko so ga prenesli v zavetje planinskega doma. Stanje poškodb pa se je tolikanj poslabšalo, da je ugasnilo življenje, šesto letos, v naših gorah.

Noč na ponedeljek, polno dežja, sneženja in izjemno nizkih temperatur, so bohinjski gorski reševalci prevedrili v planinskem domu. Niti ponedeljkove jutranje vremenske razmere nad Julijskimi Alpami niso dovoljevale poleta helikopterja. Zato so se nekaj pred osmo jutranjo uro odločili za klasičen, pešpoten spust, skupaj s preminulim. »Z našimi fanti sem bil v stalnem stiku,« je povedal predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik, ki je trenutno na delovnem obisku v splitski postaji Hrvaške gorske službe spašavanja: »Te vrste akcija, ki smo ji bili priča, je ena težjih v zadnjem obdobju, žal se je zaključila s smrtjo poškodovanega. Vsi udeleženi v omenjeni reševalni akciji si zaradi požrtvovalnosti v teh nemogočih razmerah, ki so vladale nad terenom, kjer so poskušali pomagati, zaslužijo vse spoštovanje tako nas kolegov kot tudi preostale javnosti.« 

Deli s prijatelji