VREME VZELO ŽIVLJENJE

Po nesreči pri Postojni: eden kritično, dva čaka operacija

Objavljeno 28. december 2014 21.08 | Posodobljeno 28. december 2014 21.08 | Piše: STA, S. U.

V UKC Ljubljana so sprejeli 14 poškodovanih.

Fotografija je simbolična.

POSTOJNA – V nesreči na primorski avtocesti je umrla ena oseba, več jih je poškodovanih.image V ljubljanski UKC je bilo prepeljanih 14 ljudi, trije od njih so hudo poškodovani. Avtocesta je med priključkoma Unec in Razdrto proti Kopru še vedno zaprta. Na prometnoinformacijskem centru voznikom, ki vozijo proti Kopru, priporočajo izvoz Logatec.

Na Darsu še ne morejo napovedati, kdaj se bo avtocesta odprla, upajo pa, da bo to pred 21. uro. Komandir prometne policije Koper Mitja Palčič je za STA pojasnil, da naj bi cesto odprli med 21. in 22. uro, odvisno od vremenskih razmer. Te so zelo slabe in se iz minute v minuto spreminjajo.

Do nesreče je prišlo nekaj čez 13. uro pred izvozom za Postojno v smeri proti Kopru. Vanjo je bilo vključenih približno 50 vozil, so navedli pri upravi za zaščito in reševanje. Med njimi so bila osebna vozila, tovorna vozila in avtobus. Najprej naj bi prišlo do zdrsa tovornega vozila, kasneje pa je več avtomobilov naletelo v tovornjak.

Ena oseba je izgubila življenje, osem jih je bilo huje, 31 pa lažje poškodovanih. Pri nesreči so posredovali gasilci gasilskih društev Postojna, Cerknica, Studeno in Veliko Ubeljsko ter ekipe nujne medicinske pomoči Postojna, Sežana, Cerknica, Ajdovščina, Nova Gorica, Logatec, Ljubljana, pa tudi reševalci iz Izole. Sodelovala je tudi psihologinja, ki je skupaj z delavko centra za socialno delo udeležencem nudila psihosocialno pomoč.

Palčič je pojasnil, da so udeležence najprej prepeljali v avtocestno bazo Postojna, zdaj pa tja vozijo še poškodovana osebna vozila. Usposobiti morajo še dva kamiona, da ju bodo lahko odpeljali s kraja nesreče. Temu bo sledilo pluženje cestišča, nato pa bodo cesto lahko odprli.

Dežurni travmatolog na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Marko Dobravec je za STA povedal, da so v bolnišnico sprejeli 14 poškodovanih, od tega tri hudo poškodovane. Eden je v kritičnem stanju, dva bosta še operirana.

Pri Darsu trdijo, da so ceste plužili in posipavali sproti, tako da je bila zagotovljena maksimalna varnost. Uporabnike avtocest pa pozivajo, naj bodo skrajno previdni, predvsem na Primorskem, kjer piha močna burja, naletava sneg in je vidljivost slaba. Voznike spodbujajo, naj upoštevajo varnostno razdaljo in prilagodijo hitrost razmeram na cesti.

Na cestah na Primorskem, predvsem na območju Postojne, namreč burja po podatkih prometnoinformacijskega centra še vedno povzroča snežne nanose in zamete, vidljivost pa je zmanjšana. Voznike na centru opozarjajo, naj se na pot odpravljajo samo z ustrezno zimsko opremo.

Po podatkih agencije za okolje bo v noči na ponedeljek še vetrovno. Na Primorskem bo pihala močna burja. Najmočnejši sunki bodo dosegli od 100 do 120 kilometrov na uro.

Deli s prijatelji