TRAGIČNA NESREČA

Po delovni nesreči Žerjav zavit v črnino

Objavljeno 08. julij 2011 11.28 | Posodobljeno 08. julij 2011 11.42 | Piše: Gordana Possnig

Franca Zapečnika je ubil kovinski delec, ki se mu je zaril v vrat

Bi bil Franc še živ, če bi ga iz zdravstvenega doma napotili v bolnišnico?
ŽERJAV PRI ČRNI NA KOROŠKEM – Domačija Zapečnikovih v zaselku Žerjav 54 pri Črni na Koroškem je zavita v črnino. V lično urejeni leseni uti ob domači hiši, kjer živijo, in tik ob kraju, kjer se je v ponedeljek popoldne zgodila delovna nesreča, v solzah sedijo svojci pokojnega 66-letnega Franca Zapečnika. Umrl je v ponedeljek zvečer.

Kot vse kaže, obstaja sum, da je Franc, svojčas rudar, zdaj pa že nekaj let v pokoju, postal žrtev malomarne zdravnice, pri kateri je v ponedeljek popoldne poiskal zdravniško pomoč v Zdravstvenem domu Ravne na Koroškem.

Rentgen bi
 ga pokazal

Kot je zapisano v poročilu celjske policijske uprave, je Franc v ponedeljkovem popoldnevu skupaj z zetom iz lesenega debla izdeloval korito. Zet je s kladivom udarjal po kovinski zagozdi, od katere se je odlomil drobec in Franca poškodoval po vratu.

Zaradi močne krvavitve so ga svojci takoj odpeljali v Zdravstveni dom Ravne na Koroškem. Tu pa ga je dežurna zdravnica (po neuradnih podatkih gre za Barbaro Čreslovnik) po prvi zdravniški pomoči odpustila domov. V večernih urah pa je 66-letnik doma umrl. Okoliščine smrti preiskujejo tudi kriminalisti.

Zaradi ravnanja zdravnice so svojci zelo prizadeti in ogorčeni. Prepričani so, da so le zaradi njene malomarnosti ostali brez moža, očeta, brata, strica in dedka. »Čeprav je Franc zdravnici povedal, da mu je v vrat priletel kovinski drobec, ga ta ni poslala na slikanje v slovenjgraško bolnišnico, ampak mu je rano le pogledala z lučko ter brez injekcije proti bolečinam zašila. In ga poslala domov. Ko se je doma hotel preobleči, pa se je nenadoma zgrudil. Opazno mu je otekel vrat. Takoj smo znova poklicali dežurno zdravniško službo na Ravnah, od koder so nemudoma prispeli reševalci in zdravnica, a pomoči ni bilo več. Umrl je med nami,« so v solzah pripovedovali Frančevi najbližji.

Rentgen bi zagotovo pokazal, da mu je kovinski delec ostal v vratu, najverjetneje celo presekal arterijo. Takojšen poseg bi mu verjetno rešil življenje.

Klasika: 
notranji nadzor

V uradnem odgovoru na naše vprašanje, kako komentirajo omenjeni dogodek in Frančevo smrt, ali sumijo, da gre za strokovno napako in ali so zaradi dogodka že kakor koli ukrepali, je direktor Stanislav Pušnik na kratko odgovoril: »Glede dogodka, o katerem sprašujete, smo odredili obdukcijo pokojnega in uvedli izredni notranji nadzor. Ko bomo prejeli podatke o rezultatih obdukcije in rezultatih internega strokovnega nadzora, vas bomo o tem tudi obvestili.«

Kriminalistična preiskava bo verjetno trajala še kaj nekaj časa, prav tako bo verjetno minilo še nekaj dni, preden bodo iz ravenskega zdravstvenega doma uradno javnosti posredovali odgovore o tem, kaj je pokazal izredni strokovni nadzor, ki so ga uvedli.

Toda vse to in tudi morebitni ukrepi proti zdravnici iz ravenskega ZD Franca ne bodo prebudili. Nesrečnika bodo danes popoldne pospremili k večnemu počitku na pokopališču v Črni na Koroškem.
Podobno kot Kajtna

Kar nekaj primerov smo v zadnjih letih doživeli, ko so ljudje morali umreti zaradi tega, ker jim zdravniki niso ponudili ustrezne pomoči. Na žalostno zgodbo Franca Zapečnika še najbolj spominja bridka usoda Celjana Bojana Kajtne, ki je 10. junija 2007 poiskal pomoč v celjski bolnišnici. Petdesetletnika je peklo v prsnem košu, na urgenci mu niso pomagali, ampak so ga poslali v bližnji zdravstveni dom po napotnico. Rotil je, naj mu pomagajo in da bo storitev tudi plačal, če je treba. Sledil je odločen ne, zato mu ni preostalo drugega, kot da se napoti proti zdravstvenemu domu. Nikoli ni prišel do tja, saj se je že po nekaj korakih zrušil. Človek brez napotnice, ki je potreboval takojšnjo zdravniško pomoč in bi mu zagotovo rešila življenje, je bil mrtev. Sojenje zoper medicinsko tehnico Darjo Šuper in višjega medicinskega tehnika Iztoka Žilavca bo konec leta, zaradi počasnosti sodnih mlinov pa primeru preti zastaranje.
Deli s prijatelji