VRAČA SE

Piroman Lesi uničil senik

Objavljeno 05. julij 2014 23.56 | Posodobljeno 05. julij 2014 23.56 | Piše: Aleš Andlovič

Že drugič v slabem letu je zagorelo pri Repičevih blizu Ptuja.

Katarina Repič. Foto: Aleš Andlovič

BRSTJE – »Gledal sem televizijo, ko sem na ekranu videl nenavaden odsev svetlobe. Skozi okno je bilo videti, da čez cesto gori naša shramba,« nam je ves iz sebe pripovedoval 73-letni Janko Repič iz Brstja, zaselka nedaleč od Ptuja. Forenziki z mariborske policijske uprave so že kmalu po jutranjem ogledu sporočili, da je bilo sicer staro gospodarsko poslopje požgano. In to že drugič v zadnjem letu, pripoveduje 97-letna Katarina Repič, ki je uradno lastnica starega in dotrajanega poslopja: »Bilo je lani v avgustu ali septembru, ko je zagorelo prvič. Takrat je pogorel zgornji del, ki smo ga uporabljali za shranjevanje drv in orodja. Notri je bilo tudi nekaj starih koles.«

Lesi se vrača

Bilo je nekaj minut pred včerajšnjo polnočjo, ko sta mama in sin opazila požar. Ptujski gasilci še niso povsem pogasili ognjenih zubljev, že so bili klicani na novo intervencijo. Le slab kilometer zračne črte stran, na ptujski deponiji smeti v Gajkah, je zagorela bala s smetmi, a v podjetju dopuščajo tudi možnost, da je bil samovžig. Glede na to, da je v tem času na Ptuju in v okolici deževalo, pa je takšno pojasnilo le malo verjetno. Na deponiji je gorelo tudi avgusta lani, takrat je bil požar veliko večje razsežnosti kot tokratni. Kot vse kaže, se je požigalec po vsega enajstih dneh premora ponovno prebudil in se kot Lesi vrača na stara mesta zločina. Ker ima podobne navade kot škotski ovčar, se je požigalca med ljudmi prijel vzdevek po štirinožnem junaku s filmskega platna. Piroman Lassie je v noči na včeraj udaril še petič in šestič v zadnjih dveh mesecih. Njegov požigalski pohod se je začel v začetku maja, ko je družini Franca Irgla še tretjič v zadnjih šestih letih požgal hlev. Ni minil en mesec, ko je zagorelo še drugič. Tokrat v Spodnjem Velovleku, ki je od Janežovskega Vrha oddaljen vsega slabih pet kilometrov. Tudi tam požigalca niso našli, zgorela pa je povsem nova nakladalka sena in več deset bal sena.

Lotil se je lovcev

Naslednji so se za svoje premoženje zbali lovci. Slabe tri kilometre od Janežovskega Vrha v Drstelji je požigalec ponoči poskušal zanetiti ogenj najprej na gospodarskem poslopju, ki ga lovci uporabljajo kot hladilnico, nato pa še na lovski opazovalnici. Obakrat mu je spodletelo. Pred enajstimi dnevi pa se je vrnil v Janežovski Vrh in z bencinom polil nadstrešnico Andreja Irgla, pod katero je imel postavljeno tračno žago za razrez lesa. Zraven žage so bili zloženi še štirje kubični metri lesa. Ogenj je povsem uničil žago in nadstrešnico, škode pa je bilo za 40 tisočakov. Prebivalci krajev okrog Ptuja ne spijo več mirno, saj ne vedo, kdaj bo iztirjenec podkuril še pod njihovo hišo.

Deli s prijatelji