UMOR

Pijan zadušil babico košarkarjev Lorbek

Objavljeno 11. februar 2013 11.53 | Posodobljeno 11. februar 2013 11.54 | Piše: Iztok Umer

Umor Hildegarde Lorbek je 43-letni Slovak po petih letih priznal, nato vse zanikal.

Hildo naj bi bil umoril 43-letni Slovak (foto: Iztok Umer).

KOPER – Je umor 81-letne Hildegarde Lorbek, ki so jo v začetku aprila 2007 našli mrtvo v njeni stanovanjski hiši št. 127 a v Strunjanu, po petih letih pojasnjen in so koprski kriminalisti prišli na sled morilcu? Po zatrjevanju Draga Menegalije, predstavnika policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete, naj bi bil primer policijsko pojasnjen, konec oktobra lani so koprski kriminalisti na podlagi priznanja okrožnemu državnemu tožilstvu ovadili 43-letnega Slovaka, delavca, ki je začasno delal v Sloveniji in je bil pred Hildino smrtjo skupaj s skupino sonarodnjakov podnajemnik v njeni hiši v Strunjanu. Toda Slovak priznanja ni potrdil na zaslišanju pri preiskovalnem sodniku, in ker v rokah ni bilo drugih dokazov, so ga izpustili na prostost. Po izpustitvi se je vrnil na Slovaško.

Ležala na postelji

Priznanje pred kriminalisti torej pomeni le obliž pri preiskavi primera, občutljivega že od prvega dne, ko je dolgoletni najemnik pri Hildi Lorbek Igor Oreščič našel stanodajalko mrtvo in zaklenjeno v notranjost starega dela stanovanjske hiše. Zaman so iskali šop ključev, ki jih je ženica vedno nosila s seboj, iz hiše pa naj bi zmanjkali tudi nekateri pomembni dokumenti, med njimi oporoka. Oreščiča je zmotilo predvsem dejstvo, da priletne, vendar žilave in živahne Hilde nekaj časa ni bilo na spregled, vhodna vrata v njen del stanovanja pa so bila zaklenjena. Podnajemnik je zato razbil šipo na oknu pri vhodnih vratih in se zgrozil, ko je naletel na mrtvo ženico, ki je ležala na postelji. Hildino stanovanje je podnajemnik zapustil po isti poti, kot je vdrl vanj, in o srhljivem dogodku obvestil sosede Tranijeve, ti pa so poklicali policiste. »Takoj po obvestilu policistov je Oreščič prišel k nam in povedal, da je Hildo našel mrtvo v stanovanjski hiši. Omenil je, da je bil prepričan, da se je Lorbkova z notranje strani zaklenila v hišo in da jo je obšla slabost, zato naj bi legla v posteljo, kjer je izdihnila. Policisti, ki so več dni zapored temeljito iskali sledi, šopa ključev niso našli, zato je bila domneva, da je šlo za nasilno smrt, vse verjetnejša. Sedem podnajemnikov s štajerskega konca in Slovaške pa je že nekaj dni pred odkritjem sosedinega trupla zapustilo Strunjan,« nam je povedal Domenico Dino Trani.

V besu jo je zadušil

Mrtvo ženico so odpeljali na inštitut za sodno medicino. Po obdukciji nam je predstojnik Jože Balažic povedal, da gre za razmeroma zapleten primer in da so na pokojničinem obrazu našli nekatere sledi, na podlagi katerih bi lahko zaključili, da je bila smrt nasilna, vendar tega ni mogel potrditi, dokler ni imel v rokah rezultatov toksikoloških analiz. Ko so bili zbrani vsi podatki obdukcije, je bilo jasno, da je šlo za umor. Ta naj bi se zgodil najmanj tri dni pred odkritjem trupla. To naj bi med drugim potrjevala pošta in dnevno časopisje, ki je obležalo v poštnem predalu. Krog osumljencev je bil širok, padel je tudi na najožje sorodnike. Koprski kriminalisti so preiskavo razširili še na Slovaško in Italijo, skrbno zbrane sledi pa niso dale otipljivejših rezultatov. Meseci in leta so minevali in vse je kazalo, da skrivnostni umor Lorbkove ne bo nikoli pojasnjen. V Sloveniji se je konec lanskega leta znova pojavil eden od osumljencev, 43-letni slovaški delavec. Kriminalisti so ga privili in na zaslišanju naj bi Slovak priznal, da je on zadušil Lorbkovo. To naj bi storil, ko naj bi se v močno pijanem stanju sprl s stanodajalko in jo v izbruhu besa zadušil. Priznal naj bi, da je hitro vzkipljiva oseba, ki v izbruhu jeze ne more nadzorovati svojih čustev in ravnanj. Kriminalistom se je od srca odvalil velik kamen. Slovaka so ovadili, toda sledilo je neprijetno presenečenje. Na zaslišanju pri preiskovalnem sodniku je zanikal priznanje kriminalistom. Ker pa preiskovalni sodnik in okrožni državni tožilec v rokah razen priznanja nista imela dokazov, so po zaslišanju ovadenega spustili na prostost.

Deli s prijatelji