KAZNOVAN

Pijan traktorist čez očeta štirih otrok

Objavljeno 24. januar 2013 10.43 | Posodobljeno 23. januar 2013 13.21 | Piše: Oste Bakal

Francu Žilavcu, ki je do smrti povozil mopedista izrekli zaporno kazen in odvzem vozniškega dovoljenja.

Franc Žilavec je prepričan, da policisti niso pravilno opravili ogleda kraja nesreče. Foto: Oste Bakal

MURSKA SOBOTA –  Z zaključnimi govori se je končala glavna obravnava zoper 68-letnega Franca Žilavca, ki je 12. maja 2009 na lokalni cesti v bližini žage pred naseljem Krašči s traktorjem povozil 49-letnega Antona Gjergjeka. Kljub trditvam obtoženega, da ni kriv in da se je Gjergjek sam zapeljal pod njegov traktor, je sodnik Stanislav Jug v celoti sledil tožilcu in Žilavca obsodil na leto in osem mesecev zapora.

Tudi prepoved vožnje

Sodnik mu je izrekel tudi prepoved vožnje vozil kategorije F in dodatni varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja za vozila za obdobje treh let. »Ne spomnim se ničesar, edino vem, da je naenkrat počilo. Sam sem onemel in se znašel v jarku. Nikakor mi ni jasno, kako je mopedist prišel pod traktor,« je zatrdil Žilavec, ki ne na predobravnalnem naroku in ne pozneje krivde ni priznal. Ob tem je v spis vložil fotografije nesreče iz časopisov, za katere pravi, da natančneje kot policijske kažejo, kje je bil po nesreči traktor. Prepričan je, da policisti niso pravilno opravili ogleda kraja nesreče in da se je zato znašel na zatožni klopi. »Traktor je obrnjen proti mopedu, ker mi je zasukalo volan, potem ko je nekaj trčilo vame,« je dejal, čeprav je bilo v obtožnici zapisano, da je obtoženi s traktorjem prevozil mopedista in ga celo nekaj časa vlekel pod seboj.

Akcija zbiranja pomoči

Tudi Gjergjek je bil pod vplivom alkohola, v Prekmurju pa so se takrat celo razširile govorice, da naj bi Žilavec očeta štirih otrok namerno povozil. Tako so po tragični nesreči Marija Segeri in njeni štirje otroci ostali brez partnerja in očeta. Družina je že prej živela v težkih razmerah, po tragični izgubi pa so se te še poslabšale. Njihovo stisko so opazili sovaščani, zato so na pobudo Cankovčana Antona Bernarda sprožili akcijo zbiranja pomoči za brezposelno Marijo in njene otroke. Akciji so se pridružili murskosoboški center za socialno delo, Karitas in nekatera pomurska podjetja ter tudi Slovenske novice, tako družina Segeri zdaj živi v veliko boljših razmerah. Tožilstvo v Murski Soboti pa je razpolagalo s še eno packo v življenju obtoženega, in sicer da je hudo grešil že davnega leta 1990, konec junija tistega leta je, prav tako pijan, s krampom ubil taščo.

Deli s prijatelji