NA ČRNO

Pet ton in pol avtomobilskih akumulatorjev so predelovali tujci

Objavljeno 04. avgust 2011 11.04 | Posodobljeno 04. avgust 2011 12.30 | Piše: Mi. S.

Ljubljančan je hranil okoli 350 rabljenih akumulatorjev

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Policisti so v sredo aretirali 57-letnika iz Ljubljane, ki je osumljen kaznivega dejanja pridobitve radioaktivnih in drugih nevarnih snovi in zaposlovanja na črno.

Z zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da se osumljeni na Mazovčevi ulici v Ljubljani ukvarja s skladiščenjem in predelavo oziroma obdelavo predmetov, ki so okolju nevarni (demontaža starih vozil, motorje prevoznih sredstev, zbiranje obrabljenih akumulatorjev in drugih nevarnih predmetov), pri tem pa ima zaposlenih več tujih državljanov iz BiH in Bolgarije, ki nimajo urejenih ustreznih dovoljenj za bivanje in delo v Sloveniji oziroma z njimi nima sklenjene pogodbe o delu in nimajo pogodb o zdravstvenem, invalidskem in pokojninskem zavarovanju.

Imel več kot pet ton akumulatorjev

Tako so pri hišni preiskavi, ki je bila opravljena na podlagi odredbe pristojnega sodišča in pri kateri so bili prisotni tudi inšpektorji pristojnih inšpekcijskih služb, zasegli okoli 350 izrabljenih akumulatorskih baterij v skupni teži okoli 5300 kilogramov.

Devet tujcev v ilegali

Prav tako so policisti pri tem ugotovili, da ima zaposlenih najmanj devet tujih državljanov (trije državljani BIH in šest državljanov Bolgarije), ki proti plačilu opravljajo delo brez pogodbe o delu in brez urejenih delovnih dovoljenj v Sloveniji.

Za kaznivo dejanje protipravne pridobitve ali uporabe radioaktivnih ali drugih nevarnih snovi je zagrožena kazen zapora do pet let, za kaznivo dejanje zaposlovanje na črno pa je zagrožena denarna kazen ali kazen zapora do enega leta.

Deli s prijatelji