IZGINULI VOZNIK

Pas pogrešanega našli na drevesu

Objavljeno 21. julij 2015 14.31 | Posodobljeno 21. julij 2015 14.35 | Piše: Boštjan Celec

Ena od žrtev tragedije na primorki slutila nesrečo.

Tožilčeva pisarna.

LOGATEC, ARAD – Petdesetletni voznik cisterne Stanko Brajer še vedno velja za pogrešanega, v Romuniji pa se je medtem na stotine ljudi poslovilo od žrtev ene najhujših cestnih tragedij na Slovenskem, 43-letnega višjega tožilca Flaviusa Chisa, njegove 60-letne matere Merie, 34-letne žene Joan in petletnega sina Caesarja.

Se je poskusil obesiti?

Romunska družina je bila prejšnji ponedeljek na poti na počitnice v Italijo, ki sta si jih zakonca privoščila ob deveti obletnici poroke. Med potovanjem skozi Slovenijo so si Chisevi v dacii in njihovi prijatelji Dogariujevi v golfu odpočili na primorskem avtocestnem počivališču Lom. Nekaj pred poldnevom so nadaljevali vožnjo proti Italiji, po nekaj sto metrih pa je voznik golfa iz še neugotovljenega razloga ustavil na pasu za počasna vozila, kar je storila tudi dacia tik za njim. Ko so 52-letnega voznika golfa pozneje povpraševali, zakaj je sploh ustavljal tam, kjer ne bi smel, v šoku ni znal pojasniti.

Zgodila se je tragedija, saj se je v tistem ravno po tem pasu pripeljala cisterna, njena hitrost naj bi bila večja od dovoljene. Brez zaviranja je silovito trčila v dacio ter jo dobesedno zmečkala, v stisnjeni med skalnati nasip in desno stranjo cisterne pa so umrli vsi štirje potniki. Še prej jo je odbilo tudi v golfa, v katerem sta se šofer in 51-letna sopotnica lažje ranila.

V kriminalistični preiskavi se je izkazalo, da je za nesrečo odgovoren voznik cisterne, proti kateremu je v pripravi kazenska ovadba zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti ter zapustitve poškodovancev v nesreči. Brajer je sicer kmalu po trku v šoku odtaval v bližnji gozd in od takrat ga ni videl nihče. Prvih nekaj dni oziroma dokler je to sploh imelo smisel, so za njim na kraškem terenu z veliko vrtačami potekale obširne iskalne akcije, med katerimi pa so odkrili le njegov natikač in hlačni pas. Po naših neuradnih informacijah naj bi slednjega našli na drevesu, od kraja nesreče oddaljenem kakih sto metrov, zato ne gre izključiti možnosti, da se je poskušal obesiti.

Organiziranih iskalnih akcij zdaj kajpak ni več, a tiskovna predstavnica PU Ljubljana Maja Ciperle Adlešič pojasnjuje, da zgodba za ljubljanske in novomeške policiste še zdaleč ni končana, vendar pa so se bolj posvetili operativnim rečem, kot so zbiranje obvestil in informativni razgovori. Konec tedna so sicer prečesali tudi kozolce in zapuščene objekte na logaškem območju, aktivnosti pa so potekale tudi v okolici Brajerjevega domačega kraja, Ornuške vasi.

Prepričan,
 da je napaka

Nesrečne Romune so torej v soboto pokopali na pokopališču Večnosti v Aradu pri Temišvarju. Pred pogrebom je bila v tamkajšnji cerkvi žalna svečanost, v nagovoru je tožilčev nadrejeni Marius Miclea dejal, da ga je Flavius »še v soboto obiskal in mi prinesel krožnik sadja, poslovil se je, saj se je ravno odpravljal na počitnice. Petnajstega julija bi bil povišan v vrhovnega tožilca. Tako težko je govoriti o njem in o njegovi družini kot o nekom iz preteklosti.« Ravno v ponedeljek so menda odločali o Chisovem povišanju, tožilec Bogdan Gabor je bil eden od članov komisije. »Potem pa sem prejel telefonski klic. Bil sem prepričan, da je napaka, da mi nekdo sporoča podatke o napačnih osebah. Žal smo kmalu dobili uradno potrditev...«

Chis Flavius je sicer zapustil še enega otroka, Andi Marii je 11 let. Mati Merie je bila učiteljica, žena Joan je bila kot pravnica zaposlena v lokalnem direktoratu za razvoj, sin pa bi začel jeseni obiskovati prvi razred osnovne šole. Lokalni pastor je med pridigo dejal, da je Joan nekega nedeljskega jutra prišla do njega in izrekla besede slutnje. »Imela sem slabe sanje, da sem imela prometno nesrečo.«

Deli s prijatelji