TIHI UBIJALEC

Par umrl v postelji, Dragan pod tušem

Objavljeno 01. december 2015 08.12 | Posodobljeno 01. december 2015 08.15 | Piše: Primož Škerl

Smrt mladih smučarjev, zastrupljenih v apartmaju, še nekaznovana.

Anici Grofelnik je tihi ubijalec vzel sina. Foto: Marko Feist

CELJE, ZREČE – Sredi januarja bodo minila štiri leta, odkar so se v apartmajskem naselju pod Roglo s plinom zastrupili 24-letni Laščan Dragan Žunić, njegova vrstnica Bernarda Hiti iz Limovc pri Trojanah ter njen dve leti mlajši partner Davor Grofelnik s Polzele. Na celjskem okrožnem sodišču teče pravdna zadeva, v kateri svojci pokojnih Žunića in Grofelnika od lastnika apartmaja Ernesta Plesnika, dimnikarske službe, Zavarovalnice Triglav in države zahtevajo 30 oziroma dobrih 33 tisočakov odškodnine s pripadajočimi obrestmi. Kazenska obravnava pa naj bi se po zadnjih informacijah začela spomladi.

Na včerajšnjem naroku, ki se ga oškodovanci niso udeležili, so prevladovali elementi kazenskega prava nad civilnim. Precej nenavadno je tudi, da se odškodninske pravde začno, še preden kazenski sodniki končajo svoje delo; proti domnevno odgovornim teče še en odškodninski proces, vendar na okrajnem sodišču. Na obeh stopnjah se bodo morali kmalu odločiti, kaj bodo storili s toženim dimnikarjem Marjanom Lapuhom, ki je medtem umrl in so ga v kazenski zadevi že izločili iz obtožnice.

Spomnimo, trije mladi smučarji so se v apartmajski hiši Kragulj zadušili z ogljikovim monoksidom zato, ker sta v prostoru hkrati delovala kamin in plinska peč. Trupla je v naselju Hudinja, kakšnih 150 metrov pod Roglo, po dveh dneh našel lastnik apartmaja, potem ko se je odločil raziskati, zakaj tolikšna poraba vode, ki je je medtem zmanjkalo, čeprav so jo gasilci šele pred kratkim dotočili. Najprej je opazil, da je prostor preplavila voda, potem je s pomočjo gasilcev in policistov vstopil. Ugledali so šokanten prizor. Bernarda in Davor sta ležala mrtva v postelji, Dragan pa pod tušem.

Andrej Jordan, izvedenec za stroje in opremo, je bil zaslišan kot priča, saj si je apartma ogledal dvakrat. Po njegovem za uporabo kamina in plinske peči niso potrebna kakšna posebna znanja, je pa res, da lastnik ni priložil navodil za uporabo. Tudi preizkus kurjenja je pokazal znatno povečano prisotnost ogljikovega monoksida, ki ga brez ustreznih merilnikov ni mogoče zaznati. Kurilni napravi sta delovali pravilno, opozoril pa je na premajhno prezračevalno odprtino, zato ne bi smeli delovati istočasno. Eno od poglavitnih vprašanj je tudi, kako se je kamin sploh znašel v apartmaju, saj v dokumentaciji menda ni bil načrtovan.

Dokumentacijo je pripravljal Peter Ramšak, ki je povedal, da kaminske peči niso bile predvidene (v tlorisu je samo neki simbol, ki lahko pomeni marsikaj). Ob tehničnem pregledu kamina ni opazil, čeravno so ga videli vsi drugi. Bil je namreč preveč zatopljen v papirje in pravilnost izvedbe postopka. Lastnik apartmajev zato meni, da bi na zatožni klopi morali sedeti projektanti in nadzorniki, ki da so odgovorni za površno pripravo dokumentacije. Papirje so namreč podpisovali tudi takšni, ki nikoli niso prestopili vrat Kragulja.

Do osem let zapora

Obtožnica zaradi povzročitve splošne nevarnosti je že pravnomočna, na sodišču se bosta morala zagovarjati Ernest Plesnik in Stanislav Dečman, član komisije za opravljanje tehničnega pregleda v apartmaju Kragulj. Grozi jima do osem let zapora. Preiskava tragičnega dogodka in vseh okoliščin je trajala dobri dve leti. 

Deli s prijatelji