NAGNALA GA JE

Osumljeni umora grozil: Fejst boste še dobili po glavi

Objavljeno 10. maj 2017 11.14 | Posodobljeno 10. maj 2017 11.16 | Piše: Aleš Andlovič

Tomi Kolar, osumljen umora brezdomca Ludvika Pukšiča, razgrajal na sodišču. Ker se 38-letnik nikakor ni umiril, ga je odločna sodnica nagnala iz dvorane.

Včeraj Tomi Kolar začuda ni odpustil svojega zagovornika. Foto: Aleš Andlovič

MARIBOR – Ko je sodnica Danila Dobčnik Šošterič pred meseci na mizo dobila sodni spis zaradi umora, dejanja je obtožen Tomi Kolar, si še predstavljati ni mogla, da bo imela z 38-letnikom toliko nevšečnosti. Na torkovem, že četrtem poskusu predobravnavnega naroka se je vendarle zgodila premiera, saj obtoženi na presenečenje vseh ni odpustil svojega zagovornika. 
Prekaljeni odvetniški maček Viktor Osim je, kot kaže, vendarle našel prave besede, da je prepričal sicer svojeglavega obtoženega. Že uvodoma je Osim umaknil predlog njegovega odvetniškega predhodnika, naj obtoženega pregleda nevropsihiater. Besede, ki so v ušesih obtoženega zvenele kot najboljša glasba.

Ko je zagovornik nadaljeval, da »je pravna kvalifikacija kaznivega dejanja napačna,« je že kazalo, da bosta z obtoženim dobro sodelovala. »Okoliščina, da je umor storil na grozovit način, ni podana, saj je iz mnenja patologinje razvidno, da je bil brezdomec v nezavesti,« je v smeri tožilke Mateje Artenjak govoril odvetnik Viktor Osim. A se zaradi tega, ker bi mu prihranil vsaj 15 let zapora, ni prikupil Kolarju. »Komu ste sklestili kazen? Torej ste me tudi vi obsodili? Dejal sem vam, da ste le moj odvetnik, a da se ne vmešajte preveč,« je na hodniku pred sodno dvorano Osima okrcal Kolar.

Le stežka se je pomiril. Že pred tem je pritisk dvignil tudi mirni sodnici Danili Dobčnik Šošterič. Ta je morala nekajkrat visoko povzdigniti glas. 
»Imate samo en indic in niti enega dokaza. Predlagam, da ugotovite mojo identiteto. Zatem primerjajte moj DNK z mojim očetom in bratom,« je po sodni dvorani glasno govoril obtoženi Kolar. Kazalo je, da se je vrnil k stari taktiki obrambe, ko je ves čas trdil, da on sploh ni Tomi Kolar, postajal je vedno glasnejši, dokler ni povsem eksplodiral: »Gospa sodnica. Mislim, če to sploh ste. Česa se bojite? Novinarjev. Sami umaknite to in zaključite ta cirkus. Vi bi morali že davno prekiniti to farso. Mene zapirate za šest mesecev in veliko vprašanje je, koliko časa me boste še držali tukaj.«

Zatem je Tomi Kolar predlagal, naj se sodnica Danila Dobčnik Šošterič izloči iz tega postopka. Pri tem ji je obtoženi očital: »A vas je strah postalo?« Sodnica je ostala neomajna in je predlog za izločitev zavrnila z obrazložitvijo, da gre le za nespreten manever. Zatem je obtoženi presegel vse meje zdravega razuma in sodnici dejal: »Fejst boste še dobili po glavi.« To je sodu izbilo dno in Kolar je moral v spremstvu dveh pravosodnih policistov predčasno na hodnik pred dvorano. 

Deli s prijatelji