POUČIL SE JE

Osem mesecev zapora je
 spornih, šestnajst let ne

Objavljeno 11. julij 2014 00.15 | Posodobljeno 11. julij 2014 00.15 | Piše: Nada Černič Cvetanovski

Vinšek je v desetih letih zapora preštudiral vse pravne možnosti in dosegel obnovo postopka.

Franc Vinšek Foto: Nada Černič Cvetanovski

KRŠKO – »A boste umaknili obtožnico?« je tožilca Bogdana Matjašiča kar na hodniku pobaral Franc Vinšek, ki je pred tremi tedni prišel s prestajanja dolgoletne zaporne kazni. »Deset let, tri mesece in dvajset dni sem bil na Dobu,« je pojasnil Vinšek, ki ima stalni naslov v Reštanju, začasnega pa v Leskovcu pri Krškem, in dodal, da je bil za vse lumparije skupaj sicer obsojen na šestnajst let in šest mesecev zapora. Prestal je torej dve tretjini kazni in se vrnil na prostost.

V zaporu je imel dovolj časa, da je preštudiral vse papirje in ugotovil, da se mu je pravzaprav zgodila krivica. »Vsaka obtožba mora imeti opredeljen kraj, čas in vrsto kaznivega dejanja,« našteva Vinšek. In prav čas naj bi bil njegov zaveznik v zadevi, za katero je bil obsojen na osem mesecev zapora. Sodba, ki je pravnomočna in ki naj bi jo že odsedel, se nanaša na julijski dogodek izpred 11 let, ko so njegovega audija na Senovem ustavljali policisti. Vinšek naj bi zapeljal proti njim, in če ne bi odskočili, bi jih povozil. Za preprečitev uradnega dejanja uradni osebi je bil obsojen na osem mesecev zapora. To naj bi se zgodilo 17. julija, vsaj tako piše v obtožbi, medtem ko v policijskem zapisniku piše 15. julij. »Jaz sem bil 17. julija v policijskem pridržanju v hrvaškem Klanjcu, saj je bila za mano razpisana mednarodna tiralica,« je bil na hodniku sodišča zgovoren Vinšek. Povedal je, da je tega dne, 17. julija torej, ob pol enih popoldne ilegalno zapustil Slovenijo in se odpravil na Hrvaško. Tja naj bi šel zato, ker je vedel, da ga slovenska policija išče zaradi tatvine, zaradi česar je bil že pravnomočno obsojen. Dogodek na Senovem, ki mu ga očitajo, pa naj bi se zgodil tega dne nekaj pred četrto uro popoldne.

Vinšek se je v zvezi s tem pritožil na višje in vrhovno sodišče, to je zahtevalo obnovo postopka, kar pa je bilo zaradi odsotnosti njegove zagovornice preloženo. Vinšek pravi, da bo dokazal, da tega ni storil on, saj ga sploh ni bilo v Sloveniji. Na naše vprašanje, ali je to storil dva dni prej, pa ni odgovoril. Po njegovem mnenju se mu je vsaj še v enem primeru zgodila krivica, in sicer takrat, ko so ga obsodili na tri leta in šest mesecev zapora zaradi tatvine traktorja. »Sploh ni šlo za tatvino, ampak kvečjemu za prikrivanje,« je prepričan Vinšek, ki naj bi od kmeta za 5000 evrov kupil traktor, ki pa je bil v resnici vreden 60.000 evrov in je kmet zanj odplačeval lizing. Kmet je nato zanikal, da mu je prodal traktor, razlaga Vinšek, ki jo je hotel z njim pobrisati na Hrvaško, a so ga vmes ulovili policisti. Po Vinškovem preračunu bi tako pri kaznivem dejanju, ki bi bilo iz tatvine prekvalificirano v prikrivanje, pridobil vsaj leto in pol zapora. Po prihodu iz zapora je odprl samostojno podjetje za posek in izvleko lesa. Glede na letošnji žled bo imel dovolj dela in denarja, da se bo lahko pognal v boj za pravico, ki mu po njegovem pripada. Na naše vprašanje, kako je lahko tako na hitro nabavil drago mehanizacijo za spravilo lesa, je povedal, da so mu pomagali prijatelji. »Poštenemu človeku vsak rad pomaga,« je pribil.

 

Deli s prijatelji