DOGOVOR

Omara lahko ostane, Erjavec zadovoljen

Objavljeno 14. november 2015 19.20 | Posodobljeno 07. december 2015 14.55 | Piše: Aleksander Brudar

Špela Pretnar pred vhodnimi vrati nima več pralnega stroja, ima pa še vedno omaro.

Špeli Pretnar na sodišče zaradi hodnika ne bo več treba na sodišče. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – »Vesela sem, da se je zadeva končala. Lahko bi se veliko prej, a se z drugo stranjo ni dalo pogovarjati,« si je včeraj oddahnila nekdanja vrhunska slovenska smučarka Špela Pretnar. S poravnavo se je namreč na ljubljanskem okrožnem sodišču končala 21.000 evrov vredna tožba, ki jo je proti njej vložil predsednik Desusa in zunanji minister Karl Erjavec. »Uspelo se nam je poravnati, da ostane omara na hodniku, Erjavec pa umakne tožbo,« nam je povedala Pretnarjeva, ki je bila hkrati vesela, da se je tudi ta primer zaključil in da ji na sodišče ne bo več treba prihajati. »Žalostno je, da se je vse to moralo zgoditi,« še pravi in dodaja, da v vsem tem času nikoli niti za sekundo ni podvomila, da ne bi bilo ugodeno v njeno korist, »ker je šlo za tako absurdno stvar, da te glava boli. Veseli me, da živim v pravni državi,« je še zaključila.

V sporu je namreč šlo za slabih šest kvadratnih metrov velik hodnik, ki v večstanovanjski hiši sredi Stare Ljubljane vodi tako do stanovanja Pretnarjeve kot tudi Erjavčevega, v katerem živita ministrova hči in njen partner. Ob vložitvi tožbe je bil Erjavec prepričan, da ta prostor ni hodnik, ampak predsoba njegovega stanovanja, kar naj bi z drugimi besedami pomenilo, da ga nekdanja smučarka nima pravice uporabljati. Da bi lahko prišla do svojega stanovanja, bi si tako morala urediti drug vhod, in sicer stopnice z notranjega atrija v prvo nadstropje, kjer živi. Vprašanje pa je, ali bi to sploh lahko naredila, saj je stavba spomeniško zaščitena.

Uspelo ji je s tožbo proti Erjavcu

Tožba se morda sploh ne bi zgodila, če pred tem Pretnarjeva soseda ne bi na hodnik in pred njena vhodna vrata postavila omare in pralnega stroja. Ker njene prošnje o umiku predmetov, ki sta ji med drugim oteževala vstop v stanovanje, nista uslišala, se je zaradi motenja posesti odločila za tožbo proti njima, pa tudi Erjavcu. In uspelo ji je. Ljubljanski višji sodniki so od Erjavca zahtevali, da mora v roku osmih dni, brez kakršnega koli pritoževanja, umakniti omaro in pralni stroj, kar je na začetku tega tedna res storil. A očitno sta soseda Pretnarjeve pri tem naletela na težavo, saj v stanovanju prostora za omaro nista našla. Skupaj z Erjavcem so tako le spoznali, da bi se bilo o tem dobro pogovoriti s Pretnarjevo in tako dokončno rešiti medsosedski spor. 

Deli s prijatelji