SOJENJE

Ognjeni križ čez 
strunjanski križ

Objavljeno 17. maj 2013 23.54 | Posodobljeno 17. maj 2013 23.54 | Piše: Iztok Umer

Sodišče je presodilo, da koprski umetnik Dean Verzel z zažigom kamnitega križa ni storil kaznivega dejanja.

Foto: Dean Verzel.

KOPER – »Prijateljujem s številnimi verniki vseh ver, nisem versko nestrpen ali sovražen do nobenega vernega ali verskega simbola. Pri mojem sežigu križa nad Mesečevim zalivom v Strunjanu, ki sem ga pred tem ustrezno zaščitil, je šlo le za umetniško stvaritev, dejanje, ki so ga zatem zbanalizirali v skrunitev. Bojim se, da bodo moji ovaditelji dvignili glas tudi ob sedanji odločitvi državnega tožilstva, ki je presodilo, da sežig ni bil javno spodbujanje sovraštva ali nestrpnosti,« se je ob zavrnitvi kazenskih ovadb šestnajstih posameznikov odzval koprski umetnik Dean Verzel.

Velik kamnit križ, ki je dobro viden z morske strani in je bil postavljen kot verski simbol za verujoče krščanske pomorščake, je Verzel zažgal 10. maja lani ob 10. obletnici prvega performansa skupaj s fotografom Goranom Bertokom. Prvič, leta 2002, in lani so ga ovadili zaradi poškodovanja tuje stvari in spodbujanja sovraštva in nestrpnosti. Verzela in Bertoka je ob prvem primeru piransko okrajno sodišče oprostilo, saj se je izkazalo, da je bil pred požigom betonski križ ustrezno zavarovan in na njem ni bilo znakov poškodb. Dotrajani betonski križ so pozneje zamenjali s pet metrov visokim kamnitim križem, ki ga je pred letom Verzel znova ustrezno zaščitil, preden ga je ponovno sežgal.

»Dejanje je 16 ovaditeljev znova jemalo kot provokacijo in spodbujanje nestrpnosti. Šlo je za posameznike in kroge znotraj Rimskokatoliške cerkve, ki so dejanje tudi v tujih medijih poskušali prikazati, kakor da v Sloveniji požigamo verske simbole. No, tudi drugič sem z ustrezno zaščito kamniti križ obvaroval pred ognjem in izkazalo se je, da ni bil poškodovan, vendar to ni prepričalo verskih gorečnežev, da me ne bi ovadili. Tudi odločitev državnega tožilstva, ki je ovadbe zavrglo, jim bo dala nova krila za nove napade. To je enostavno demagoška in manipulativna reakcija verskega enoumja,« se je spovedal Verzel.

Za lanski požig so koprskega umetnika kaznovali le za prekršek, saj je križ zakuril v območju krajinskega parka Strunjan, kjer ni dovoljena uporaba odprtega ognja. Verzel je za prekršek odštel 62,6 evra.

Deli s prijatelji